Handley Page Victor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Handley Page Victor
Az XM715 lajstromú Victor K.2 Fairfordban, 1984-ben
Az XM715 lajstromú Victor K.2 Fairfordban, 1984-ben

Funkcióhadászati bombázó repülőgép
GyártóHandley Page Aircraft Company
TervezőReginald Stafford
Sorozatgyártás1952–1963
Gyártási darabszám86
Fő üzemeltetőkBrit Királyi Légierő (RAF)

Első felszállás1952. december 24.
Szolgálatból kivonva1993
Hatótávolság9662 km
Háromnézeti rajz
A Wikimédia Commons tartalmaz Handley Page Victor témájú médiaállományokat.

A Victor nagy hatótávolságú, sugárhajtású hadászati bombázó repülőgép, melyet a Handley Page Aircraft Company fejlesztett ki és gyártott a hidegháború idején az 1950-1960-as években, a Brit Királyi Légierő (RAF) részére. Egyike a három „V-bombázó” típusnak, melyeket a RAF alkalmazott, ezek nukleáris fegyverek bevetésére lettek létrehozva.

A tízéves gyártás alatt összesen 86 darab készült belőle – 2 darab HP.80 prototípus, 50 darab B.1 és 34 darab B.2 változat –, az 1993-as kivonásukig számos módosítást hajtottak végre rajtuk a hadászati felderítő, támadó és légi utántöltő feladatok ellátása érdekében. A nukleárisfegyver-elrettentés érdekében 1968-ban hadrendbe állított Resolution osztályú tengeralattjárókról indítható Polaris rakéták miatt a V-bombázóflotta méretét csökkenteni kellett, a feleslegessé vált Victorokat ezért légi utántöltő repülőgépekké alakították át. A Falkland-szigeteki háború idején a Victor-tankerek segítették a Vulcanok célhoz jutását, ahogy a Black Buck-i rajtaütés idején is.

Összesen 16 tonna bombaterhet emelhetett fel (35 darab ezerfontos bombát), valamint alkalmassá tették a szintén brit Yellow Sun szabadesésű atombomba és a Blue Steel nevű nukleáris töltetű manőverező robotrepülőgép bevetésére is.

Napjainkra öt példány maradt fenn, ebből csak kettő – két K.2 – gurulóképes.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Handley Page Victor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]