Gustav Holst

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gustav Holst
Gustav Holst.jpg
Életrajzi adatok
Született 1874. szeptember 21.
Cheltenham
Elhunyt 1934. május 25. (59 évesen)
London
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Hangszer Harsona
Tevékenység zeneszerző, zenepedagógus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gustav Holst témájú médiaállományokat.

Gustav Theodore Holst (Cheltenham, 1874. szeptember 21.London, 1934. május 25.) angol zeneszerző, zenepedagógus. Leghíresebb műve A bolygók.

Skandináv és német származású zenész családban született. Gyermekkorában apja tanította orgonálni, szervezett zenei képzést a londoni konzervatóriumban kapott. Eleinte zenekari harsonás volt, majd zeneiskolai tanár volt több helyen is. 1905-ben a St Paul's Girls' School igazgatója lett. Itt szerezte az amatőr zenekarok által is előadható, népszerű St. Paul szvitjét. 1905-ben a Morley College-nak is igazgatója lett, mindkét pozíciójában nyugdíjba vonulásáig maradt. Sokat utazott, Spanyolországban keltették fel az érdeklődését a csillagászat iránt. Ennek hatására írta később A bolygók című zenekari szvitjét (19141916). Ennek hatalmas sikere magát a zeneszerzőt is meglepte, ő nem ezt tartotta legjobb művének. 1919-től 1923-ig a a Royal College zeneszerzés-tanára volt. Testvére volt Ernest Cossart Hollywood színésznek, apja volt Imogen Holst zeneszerző-karmesternek, aki 1938-ban megírta életrajzát.

Holst leginkább zenekari szvitjéről, A bolygókról vált híressé. Tanult a Royal College of Music-ban, Londonban, a korai munkásságára hatással volt Ravel, Grieg, Richard Strauss és diáktársa, Ralph Vaughan Williams. Ennek ellenére legtöbb zenéje egészen egyedi, hindu spiritizmusból és angol népi dallamokból táplálkozik; fesztelen ütemezése és visszatérő melódiái teszik jellegzetessé. Gustav Holst majdnem 200 katalogizált művet, köztük zenekari szviteket, operákat, balettekat, versenyműveket, kórusműveket és dalokat írt.

Média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bolygók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gustav Holst témájú médiaállományokat.
  • Szabolcsi BenceTóth AladárZenei lexikon II. (G–N). Főszerk. Bartha Dénes. Átd. kiadás. Budapest: Zeneműkiadó. 1965.
  • John Stanley: Klasszikus zene. Kossuth Kiadó, Budapest, 2006.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]