Gregory Itzin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gregory Itzin
Életrajzi adatok
Született 1948. április 20. (66 éves)
Washington, USA
Házastársa Judie (1979–)
Pályafutása
Híres szerepei Charles Logan
24

Gregory Itzin az IMDb-n

Gregory Itzin (Washington, USA, 1948. április 20. –) amerikai színész, legismertebb szerepe a 24 Charles Logan-je.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gregory Itzin Washingtonban született majd Burlingtonba, Wisconsinba költöztek. Apja Martin Itzin, aki még 2007-ben is a farmon lakott. Itzin karrierje tipikus színészkarrier; először American Conservatory Theater-be San Fransisco-ba ment színészetet tanulni.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Először Itzin mellékszereplőként szerepelt amerikai TV showk-ban. A népszerű sorozatban, a 24-ben is szerepelt, ami eddigi leghíresebb, és legemlékezetesebb alakítása. Itt az alelnökből elnökké előlépő Charles Logan-t alakítja. Logan a 4.-ben, mint alelnök, és a végén elnök, az ötödikben, mint elnök szerepel. A 6. évadban, mint házi őrizetben lévő volt elnök szerepel, akit a szerepbeli felesége Martha Logan öl meg a sorozat szerint. Itzin Emmy díj jelölést kapott a szerepért.Pulitzer díjat is nyert The Kentucky Cycle című szerepéért. Szerepelt az Airplane! című filmben is, ahol egy kisebb mellékszerepet kapott. A The A-Team elnevezésű sorozatban is szerepelt.

Itzin, mint népszerű sorozatok szereplője benne volt a Jóbarátok-ban,A helyszínelők-ben, NCIS-ben, a The OC, Judging Amy, Boston Legal-ban. 2003-ban szerpet kapott a DC 9/11: Time of Crisis-ben. A Star Trekben, Star Trek: Enterpriseban és többek között a Star Trek: Deep Space Nine-ban is játszott. Egy filmben szerepelt Lindsay Lohan-nel az I Know Who Killed Me című amerikai thrillerben. Több híres szerepe is van a ACME Comedy Theatre-ban, mivel rendszeresen ott játszik.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Itzin Los Angeles-ben lakik, feleségével Judie-val, 1979 óta. Felesége szintén színész. Két gyermeke van, egy fiú Wilke, aki 1985-ben született, és egy lánya, Julia, aki 1982-ben.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gregory Itzin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Film Film-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap