Kom (Irán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gom szócikkből átirányítva)
Kom (قم)
Közigazgatás
Ország Irán
TartományKom
Alapítás éve805
PolgármesterMorteza Saghaeiannejad
Irányítószám37100
Körzethívószám0251
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 201 158 fő (2016)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság930 m
Terület123,073 km²
IdőzónaUTC+03:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 34° 38′ 24″, k. h. 50° 52′ 35″Koordináták: é. sz. 34° 38′ 24″, k. h. 50° 52′ 35″
Kom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kom, más nevein: Kum, Qom vagy Gom, (perzsául: قم ) város Irán területén, Teherántól közúton kb. 125 km-re délnyugatra, a hasonló nevű, Kom tartomány székhelye. Lakosainak száma 1 074 000 fő volt 2011-ben.[2]

Kom szent város, a sííta muzulmánok zarándokhelye, és egyben sííta muszlim tanítók és vezetők képzési központja.

Gazdaság[szerkesztés]

Egyetemi város, számos híres egyetemmel, az iráni űrügynökség egyik központja, kőolajipari központ, és a város híres a szőnyeggyártásáról. Kerámia, üveg és textil termékek készülnek itt és a környék mezőgazdasági áruinak (gabonafélék, gyapot, gyümölcs, dió, mák) feldolgozó központja. A város közelében találhatók földgáz és kőolaj-mezők.

Közlekedés[szerkesztés]

Vasúti[szerkesztés]

A tervek szerint a várost a jövőben két nagysebességű vasútvonal is érinteni fogja:az Arak-Kom nagysebességű vasútvonal és a Teherán-Kom-Iszfahán nagysebességű vasútvonal.

Történelem[szerkesztés]

Imamzadeh Hamzeh mecsetegyüttes

Az ásatások azt jelzik, hogy a terület már az ókorban is lakott volt. A mai nagyváros elődjének a Kr. u. 8. században alapított település tekinthető. Kom már korán szent helye lett az iszlám hívőinek. A 11. századtól kezdve a mecsetjei és mauzóleumai is gomba módra elszaporodtak. A mongolok a várost feldúlták ugyan, de Iszmail sah már a 13. században újjáépítette. Egy egyszerűbb sírtemplom helyén pedig Abbasz sah a 16-17. század fordulóján pompás emlékmecsetet emeltetett. Ez az Imamzadeh Hamzeh-sírtemplom. (Az Imamzadeh szentként tisztelt imámutódot jelent.) Ebben a templomban őrzik Reza imám nővére, a szentként tisztelt, itt elhunyt, Fatima al Mazuhem földi maradványait.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.amar.org.ir/english
  2. Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 (2006)" (Excel). Islamic Republic of Iran. Archived from the original on 2011-11-11.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Qom című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995
  • Szentirmai József: Irán, 1979

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]