Geert Wilders

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geert Wilders

Született 1963. szeptember 6. (60 éves)[1][2][3][4]
Venlo[5]
Párt

Szülei Maria Anne Ording
Johannes Henricus Andreas Wilders
Házastársa Krisztina Wilders (1992. július 31. – )
Foglalkozás
Iskolái Open University of the Netherlands
A Wikimédia Commons tartalmaz Geert Wilders témájú médiaállományokat.
Geert Wilders

Geert Wilders (Venlo, 1963. szeptember 6. –) holland euroszkeptikus, iszlámellenes politikus, az ország legnagyobb pártjának, a Szabadságpártnak vezetője. Wilders 2012-ben Hollandia gazdasági nehézségeinek hatására belpolitikai válságot idézett elő döntésével, hogy megvonta támogatását Mark Rutte miniszterelnök első kisebbségi kormánykoalíciójától. A 2010-ben alakult koalíció csak a Szabadságpárt támogatási szerződésével tudott létrejönni, hiszen Hollandiában jellemzően nagy a koalíciókényszer. A támogatási együttműködés megvonásának hatására előrehozott választásokat kellett kiírni, mely során Wilders és pártja megbukott. A 2023-as választásokon az ország legerősebb pártja lett a Szabadságpárt, 37 széket elnyerve a képviselőházban.

2022. augusztus 20-án a miniszterelnök javaslatára A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta.[6]

Politikai nézetek: EU-ellenesség[szerkesztés]

Wilders híresen ellenséges az Európai Unióval szemben. 2012-es októberi kampánya az „Ő Brüsszelük, a mi Hollandiánk” címet viselte, a nagy összegűnek tartott holland befizetéseket megelégelve marasztalta el a Közösséget. A választások során Wilders és a Szabadságpárt a várakozásokon alul teljesített, utat engedve egy újabb Rutte-kormány megalakulásának és a holland euroszkepticizmus bukásának. A politikus nem hagyta szó nélkül az EU Nobel-békedíját sem. Véleménye szerint a díj nem a Közösség munkájának elismerése, hanem a válság egy lehetséges ellensúlya. Herman Van Rompuy számára egy interjúban gúnyosan Oscar-díjat javasolt.

Vallási nézetek: iszlámellenesség[szerkesztés]

Wilders iszlámellenessége szintén köztudott Hollandiában. A politikus többször kritizálta az iszlám vallást, szerinte ha a muszlimok Hollandiában szeretnének maradni, a Korán legalább felét el kéne tüntetni, annyira borzalmas dolgokat tartalmaz. A politikus 2007-ben nyílt levélben kérte a könyv betiltását, és Adolf Hitler Mein Kampf című művéhez hasonlította. Wilders szintén megsértette a holland muszlim közösséget, amikor Mohamed prófétát az Ördögnek nevezte. Iszlámellenessége erős bevándorlóellenességgel párosul, hiszen többször kezdeményezte, hogy a bevándorlóknak fizetni kellene azért, hogy hagyják el Hollandiát.

Magánélet[szerkesztés]

Geert Wilders felesége a magyar származású Márfai Krisztina. A pár 1992-ben házasodott össze, gyermekük nem született.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 26.)
  2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Brockhaus (német nyelven)
  4. Roglo
  5. Internet Movie Database (angol nyelven)
  6. Mr. Oroszország és egy holland szélsőjobbos politikus is magas állami kitüntetést kapott augusztus 20-án (hvg.hu, hozzáférés: 2022-08-24)

Források[szerkesztés]