Fujara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fujara

Besorolás
aerofonfúvósajaksípos
dugós furulya
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás421.211.12
CsőhosszG hangolású: 170 cm
Rokon hangszerekhatlyukú furulya, egykezes furulya, hosszú furulya, tilinkó
Hangszerjátékosfujarás
A Wikimédia Commons tartalmaz Fujara témájú médiaállományokat.
Fujara
A Fujara az emberiség szellemi kulturális örökségének része.
Adatok
Ország Szlovákia
Felvétel éve2008
UNESCO azonosító
A Wikimédia Commons tartalmaz Fujara témájú médiaállományokat.

A fujara szlovák népi ajaksípos hangszer. A 12–13. században jól ismert és Európában széles körben elterjedt háromlyukú basszusfurulyára hasonlít. A szlovák fujaraszakértők szerint a hangszer származási helye Besztercebányától északra nyúló terület, egészen Zólyomlipcse környékéig. Úgy gondolják, hogy a háromlyukú basszusfurulya a török háborúk idején jutott el erre a területre, amikor egy nyugat-európai zsoldos ezred tartózkodott Zólyomlipcse közelében.

A nagyjából ember magasságú hangszeren három hanglyuk található, melyek közül a legfelsőt a bal kéz hüvelykujjával, a középsőt a bal kéz középső ujjával és a legalsót a jobb kéz középső ujjával nyit vagy zár a játékos.

A fujarát juhászok használták nyájuk legeltetése közben, továbbá különböző ünnepi alkalmakkor és szomorú eseményeken is. Használták még jelzőeszközként is. A fujarás énekkel váltotta fel játékát.

A fujarát Polyánahegyalja területén, mintegy 500 km²-n használják. Dallamos hangzását a szlovák zeneszerzők (Svetozár Stračina és mások) is felhasználták zenéjükben.

A fujarát és a fujarazenét az UNESCO 2008-ban felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Fujara and its music (po anglicky nyelven). unesco

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fujara című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Szlovák fujarás Zólyom környéki viseletben