Busójárás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mohácsiak hagyományos farsangi népszokása.
Kereplővel felszerelkezett Busó a Busójáráson

A busójárás (horvátul pohod bušara[1]) mohácsi farsangi népszokás, amely eredetileg sokác népszokás volt.

A népszokás leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, melynek során a túlparti „Szigetből” - ahogyan a helybeliek mondják (s nem helytelenül elterjedt információ szerint Kismohácsról, mely Mohács város déli, belterületi része) eveznek át ladikokon a busók. Jelmezes busófelvonulás a Kóló térről a főtérre. Farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik a telet máglyagyújtással és a főtéren körtáncokat járnak.

Mohácson kívül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A busójárást sokác eredete miatt nem csak a városban, de a környékbeli sokác falvakban is megtartották. Az utóbbi években Eszék-Baranya megyében található néhány faluban is újjáélesztették ezt a népszokást.[2]

Mohácson számos más jelmezes csapat vesz részt a mulatságban, Szerbiából és Lengyelországból. Bulgáriában évszázados hagyományai vannak a busójárásnak. Kárlovóban található a világon az egyetlen busójárási hagyományokat bemutató múzeum. Hasonló karneváli maszkok léteznek még Svájcban a wallisi Lötschentalban Tschäggättéknek hívják őket. Olaszországban és Szardínián. Az olasz mamutones-nek hívják, fekete fából készült maszkokat viselnek és bundát. Hasonló rituálé létezik még Spanyolországban is az úgynevezett la Vijanera. A spanyol busókat zarramacosnak hívják.

Az UNESCO szellemi örökség listáján[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az UNESCO 2009 szeptemberében, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban rendezett kormányközi bizottsági ülésén felvették a szellemi örökség reprezentatív listájára a Mohácsi busójárás jelölést.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. (horvátul) Hrvatski glasnik 8/2009 Pohod bušara, 19. Február 2009
  2. Pokladno prerušavanje i maskiranje baranjskih hrvata šokaca
  3. Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom. Leírás és döntés az UNESCO honlapján. Hozzáférés 2013-01-11.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]