Francesco Primaticcio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francesco Primaticcio
Arcképe (Giorgio Vasari könyve nyomán)
Arcképe (Giorgio Vasari könyve nyomán)
Született1504. április 30.[1]
Bologna
Elhunyt1570 (65-66 évesen)[2]
Párizs
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
TisztségeSurintendant des Bâtiments (1559–)
A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Primaticcio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Francesco Primaticcio (Bologna, 1504. április 30.Fontainebleau, Párizs mellett, 1570. ) itáliai festő, szobrász és építész a reneszánsz és a manierista stílus határán és a fontainebleau-i iskola egyik társalapítója.

Életútja[szerkesztés]

Pályája kezdetén Innocenzo da Imola és Bagnacavallónál tanult festeni, majd 1526-tól Mantovában tanult Giulio Romano műhelyében, itt alapos jártasságot szerzett a stukkóművészetben és a dekoratív festészetben. 1532-ben I. Ferenc francia király a fontainebleau-i kastély díszítésére Franciaországba hívta, ott Rosso Fiorentino halála után annak utóda lett.

1540-től immár ő felügyelte a kastély festészeti, szobrászati és építészeti munkálatait, alapanyagokért gyakran járt Itáliába. A kastély nagyon gazdag, nagyon előkelő és visszafogott pompáját vitte tovább (1540-1570), nem csoda, hogy legtöbb francia királynak ez volt a legkedvesebb kastélya.

Eredetileg Fiorentino, Primaticcio és Niccolò dell’Abbate voltak a fontainebleau-i iskola fejei, a francia dekoratív művészet fejlődésében nagy szerepük volt a 16. században. Primaticcio eredeti munkáit nem ismerjük, mert azok megsemmisültek. Guise herceg palotájának kápolnáját díszítette Primaticcio A napkeleti bölcsek imádása című freskója, ez sem maradt fenn.

Legkorábbi munkáiból Fontainebleau-ban, a király szobája (1533-35) sem maradt meg, az Ulysses-galéria Odüsszeia-képeit van Thulden metszetei őrizték meg. Legjobb állapotban maradt fenn részben tanítványai segítségével készített Henri II., vagy bálterem fal- és mennyezetdíszítése (Bacchus és kísérete, Peleus és Thetis lakodalma, Vuleanus műhelye, Apollo stb.).

Nyurga, kacér, előkelő aktjai egy új klasszicista felfogásnak lettek kiindulópontjai a francia festészetben és szobrászatban.

Készített ünnepi díszítéseket, gobelin- és síremlékterveket is.

Képeiből[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Források[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Primaticcio témájú médiaállományokat.
  • Művészeti lexikon. 2. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Győző Andor kiadása, 1935. Francesco Primaticcio szócikkét lásd 332. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.
  • Francesco Primaticcio művei online