Fischer Mór (sporttisztviselő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fischer Mór
Személyes adatok
Teljes névFischer Mór
Születési dátum1875. december 15.
Születési helyVerbó, Magyarország magyar
Halálozási dátum1945. november 8. (69 évesen)
Halálozási helyBudapest, Magyarország
Beszélt nyelveknyolc nyelven beszélt
Egyéb foglalkozásMÁV főtanácsos, sportvezető
SablonWikidataSegítség

Fischer Mór lovag (Verbó, 1875. december 15.Budapest, 1945. november 8.) magyar labdarúgó-sportvezető és gépészmérnök volt. Polgári foglalkozását tekintve a MÁV műszaki főtanácsosa volt. Fiatalon külföldre került és főleg az angol vasutak jóléti intézményeit tanulmányozta. Felismerte, hogy a szociális tevékenység területén a sport milyen hatalmas tényező. A nyolc nyelven beszélő Fischert megválasztották a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség alelnökének is és ebben a tisztségben jelentős szerepe volt a labdarúgó-világbajnokság létrehozásában.

Sportvezetőként[szerkesztés]

A magyar labdarúgás első kiváló képességű sportdiplomatája, aki nemzetközi tekintélynek - az olaszok futballpápának tisztelték - számított a 30-as évek a nemzetközi futball életében.

Huszonnégy éven át látta el a Törekvés SE, majd a BVSC elnöki és közben, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) alelnöki - 1912-1918 között - tisztségét is. Szociális szempontok vitték a vasutasok sportszövetségének, később a vasutasok világszövetségének megalapozására is. Az MLSZ nemzetközi ügyeinek intézője, majd vezetője 1923-1927. Nagy szakmai és nyelvtudására, diplomáciai érzékére külföldön is felfigyeltek. 1923-1924 között a Magyar Futballbírák Testülete (BT) elnöke. 1923-1927 között Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ellenőreként - összetett feladat volt -, majd 1927-től a helsinki nemzetközi futballkongresszusától alelnökként fejthetett ki a nemzetközi labdarúgás világában értékes tevékenységet. Az 1928-as nyári olimpiai játékok után aktív részese volt az első - igazi - labdarúgó-világbajnokság megszervezésében, nyelvtudásával számlálhatatlan tárgyalást vezetett. A Jugoszláv labdarúgó-szövetség ügyeit intéző dr. Mihajlo Andrejeviccsel is jó kapcsolatban volt, segítségével bekapcsolta a jugoszláv klubokat a legtekintélyesebb kupaküzdelmekbe. Ugyancsak Fischer támogatásával 1932-ben beválasztották a FIFA felügyelő bizottságába.

Világbajnokság[szerkesztés]

1930 nyarán a FIFA Magyarországon tartotta nemzetközi kongresszusát, ahol döntés született arról, hogy Montevideóban (Uruguay) rendezik meg az első 1930-as labdarúgó-világbajnokság-ot. Ezen a tornán egyedül képviselte hazánkat az újvilágban, előbb a FIFA kongresszuson mint alelnök, utóbb a jelen lévő szervező bizottság zsűrijének tagjaként tevékenykedett.

Kulturális tevékenysége[szerkesztés]

Hazája szolgálatáról nem feledkezett meg: az Amerikai Egyesült Államokban tett körútján a magyar nép életét és kultúráját ismertető előadássorozatot tartott.

Írásai[szerkesztés]

A Kicker című lap munkatársa, ahol több írása, értekezése jelent meg.

Könyvei:

  • Fischer Mór: Amerika ifjúsága - 1934. Budapest Kiadó
  • Fischer Mór: A labdarúgás technikája

Amerika ifjúsága kötetének bevezetőjében az Amerikai Egyesült Államok egyik elnökének, Herbert Hoovernek az üzenete olvasható: A világnak szüksége van a sportszellemre, egyrészt, hogy a fiatalságot komplikált életünkben való együttes tevékenységre előkészítse, másrészt, hogy megismerje a játék felüdítő örömét. Ez az öröm az emberi életnek egyik legszebb része, mert ez ad egészséget, önuralmat, becsületes küzdelmet, türelmességet, jellemet, képességet és felebaráti szeretetet.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Magyarországon és külföldön több kitüntetéssel jutalmazták érdemeit. Az Országos Testnevelési Tanács (OTT) aranyérmével tüntették ki. Szociális és békekereső tevékenységéért a francia köztársaság 1928-ban becsületrenddel tüntette ki. A Nemzeti Sport 1929. március. 4-ei száma szerint megkapta a német becsületrendet.

Források[szerkesztés]

  • Sportlexikon I. (A–K). Főszerk. Nádori László. Budapest: Sport. 1985. ISBN 963-253-415-8  
  • Gerhárd Lajos - A magyar sport pentheonja III-IV. kötet - 1932. "A magyar sport pantheonja" Kiadóvállalat
  • Labdarúgás - 1990. XXXVI. évfolyam 12. szám
  • Four Four Two Futball Magazin (magyar kiadás), 2010. júliusi szám, 76-79. oldal

Elődje:
Havas Lajos

Játékvezetők elnöke
1923–1924

Utódja:
Langfelder Ferenc