FB Mondial

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
F.B Mondial
Típusmotorkerékpár-gyár
Alapítva1929
Megszűnt1978
SzékhelyManerbio, Lombardia, Olaszország
AlapítóCarlo Boselli, Luigi Boselli, Ettore Boselli, Giuseppe Boselli, Ada Boselli
IparágMotorkerékpár gyár
Forma
  • società a responsabilità limitata
  • S.p.A.
TermékekMotorkerékpár

A F.B Mondial weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz F.B Mondial témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az FB Mondial [1] egy motorkerékpár -gyártó, amelyet 1929-ben alapítottak Milánóban, Olaszországban. Legismertebb történelmükben, hogy 1949 és 1957 között uralták a motoros világbajnokságot . A cég a korszak legfejlettebb és legsikeresebb Grand Prix országúti versenymotorjait gyártotta, és öt versenyzői és öt gyártói világbajnokságot nyert meg néhány év leforgása alatt.

Korai történelem (1929−1943)[szerkesztés]

Az FB Mondial a Boselli fivérek, Luigi, Carlo, Ettore és Ada ötlete alapján született. Az FB a „Fratelli Boselli” (angolul: Boselli Brothers, magyarul: Boselli Testvérek) rövidítése. A testvérek apja Giuseppe Boselli volt, aki egy köztiszteletben álló motoros és egyben a legendás bolognai motoros cég, a GD társtulajdonosa is volt ebben az időben.

Kezdetben a GD motorok értékesítésére és szervizelésére nyitottak műhelyt, de néhány hónapon belül kiderült, hogy egy olcsó és megbízható, erős motorra is igényt tart a piac. Versenymotorosként eltöltött évei alatt gróf Giuseppe Boselli találkozott Oreste Drusianival, egy jól ismert motorépítővel, és a páros megállapodást kötött. Oreste bolognai farmján hozták létre az FB első telepét, ami motorgyártással foglalkozott.

A kezdeti évek folyamatos sikerei után 1943-ban az FB úgy döntött, hogy bővíti gyártási kapacitását, és modern gépeket vásárol a termelési volumen növelése érdekében. Sajnos tervüket nem tudták a gyakorlatban megvalósítani, mivel 1943. július 24-én a szövetségesek heves bombázása elérte a bolognai pályaudvart és környékét, ami érintette a gyáregységet is. A gépeik ugyan épségben maradtak, de a katonaság arra utasította őket, hogy segítsék a háborús konjunktúrát, ami leállította a motorgyártást a háború idejére.

A háború utáni időszak (1948−1979)[szerkesztés]

FB Mondial 125cc – 1949
1964-es 50 köbcentis Mondial Super Sportiva
1957 Mondial 250 Grand Prix versenymotorkerékpár

A Drusiani család és a Boselli család együttműködése a háború végén, a régi gyárépület újjáépítésével folytatódott, köszönhetően Bosellik hatalmas gazdasági erőforrásainak, akik átvették a cég teljes irányítását.[2][3] Az FB gyakorlatilag 1948-ban indult újra FB Mondial néven. A Mondial korai versenysikereket ért el, és a gyártás második évében megnyerte az elsőt az öt világbajnoki címéből . Abban az időben, amikor az MV Agusta és a Ducati gazdaságos, könnyű kétütemű motorkerékpárokat, segédmotoros kerékpárokat és robogókat gyártott, a Mondial inkább "butik" gyártó volt, amely nagy teljesítményű, kis lökettérfogatú motorkerékpárokra specializálódott. A motorkerékpárok gyártása leginkább kézi munkaerővel történt, emiatt a gyártási volumen is alacsony volt. A gyártási számok jellemzően évi 1000 és 2000 darab között mozogtak. A Mondial több éven át folytatni tudta ezt a sikert, ragaszkodva ehhez a módszertanhoz. 1957-ben a Soichiro Honda megkereste a Mondial tulajdonosát, Boselli grófot, hogy vásároljon egy Mondial versenymotort, amellyel a cég éppen megnyerte a 125-ös és 250-es világbajnoki címeket. Boselli gróf egy verseny Mondialt adott Honda úrnak. A Honda ezt a motort használta később etalonnak, amikhez saját motorjait mérte. Az eredeti Mondial 125  köbcentiméteres versenymotor még most is az első olyan motor, amely a Honda Motegi Gyűjtemény Csarnokába lépve látható.[4]

Az 1957-es Grand Prix szezon után számos nagy olasz motorkerékpár-gyártó, köztük a Gilera, a Moto Guzzi és az MV Agusta bejelentette, hogy a növekvő költségekre és a csökkenő eladásokra hivatkozva kiszállnak a Grand Prix versenyből (az MV Agusta később újragondolta és folytatta a versenyzést).[1][5] A Mondial a folyamatos sikereik ellenére úgy döntött, hogy csatlakozik hozzájuk és kilép a versenysportból. Ezzel kezdetét vette az olasz cég népszerűségének és eladásainak hanyatlása, és 1960-ban az utolsó teljesen Mondial motorkerékpár is elhagyta a gyárat. Ezután Mondial vázas és nem Mondial motorokkal (más gyártóktól vásárolt motorok) ellátott motorkerékpárokat gyártott a gyár a következő 19 évben. A Mondial azonban 1979-ben teljes egészében leállította a gyártást, egészen közel húsz évvel későbbi újjászületésig.

Ziletti tulajdon (1999−2004)[szerkesztés]

1999-ben a Mondial jogait Roberto Ziletti médiamágnás vásárolta meg. Ziletti fiatalkorában lelkes motoros volt, és az volt az álma, hogy egy tekintélyes motorkerékpár-cége legyen. Nem sokkal a jogok megvásárlása után Ziletti apja meghalt, így ő lett a Lastra csoport vezetője. A Mondial nem sokkal ezután újra elkezdett szuperbike-okat gyártani.

Mondial Piega

2000-ben Ziletti felkérte a Hondát, hogy szállítson motorokat az új Mondialhoz (a Piega 1000 -hez) versenygyőztes RC51-es szuperbikeokból. Állítólag azért kötöttek megállapodást, mert a Mondial egy sikert hozó motort adott Soichiro Hondának 1957-ben. Ez volt az első alkalom, hogy a Honda megengedte egy cégnek, hogy motorjait sorozatgyártású járműveihez használja. 

Mondial nehézségei akkor jelentkeztek, amikor a Lastra felvásárolta a Mitsubishi Corp. világméretű grafikai részlegét, így Roberto Zilettinek nem maradt elég ideje a Mondialra összpontosítani. Több mint 11 millió eurót költött a cégre, és miután nem sikerült a Mondiallal egy svájci cégnek gazdálkodnia, az Arcore gyárat 2004 júliusában a monzai csődbíróság kezébe adták, benne körülbelül 35 Mondial Piega 1000 -es volt különböző állapotban, befejezetlenül. A Lastra Group 2004-es forgalma meghaladta az 500 millió eurót.

A 2005. márciusi interjúkban egy dél- georgiai motorkerékpár-kereskedés kijelentette, hogy a bíróságok úgy döntöttek, hogy 2005. február 28-án eladják a Mondial-t amerikai cégüknek, a Superbike Racingnek, és folytatják a márkát.[6] A monzai bíróságok azonban 2005. július 27-én eladták a Mondial Moto SPA-t egy másik vevőnek: a Biemme-nek, egy másik motorkerékpár-cégnek, amely Medában (Milánó mellett) található, és Piero Caronni tulajdonában volt (ugyanaz, aki megvásárolta a Rimini csődbíróságtól a maradványokat és a gyártási jogot) a Bimotától az akkor már megszűnt Bimota V Due néven), átkeresztelte magát Gruppo Mondial SRL-re, és továbbra is kínálja a Piega 1000-et a piacon.

Újraindulás (2014-től napjainkig)[szerkesztés]

2014-ben barátok, Pierluigi Boselli gróf, a Mondial márka tulajdonosa és az eredeti alapítók leszármazottja, valamint Cesare Galli, a Pelpi International Italy tulajdonosa elkezdték lefektetni a cég újjáélesztését célzó projekt alapjait, felvázolva egy tervet, amely célja egy új motorkerékpár gyártása volt.

Cesare Galli korábban a Fantic Motor, a sikeres olasz offroad márka műszaki igazgatója volt. Galli ott dolgozott egészen a Fantic 1996-os leállításáig (azóta sikeresen újraindították), miután ötleteivel és terveivel mesterhármast nyert a Trials Világbajnokságon, valamint az egymást követő világ- és olasz enduro címeket is bezsebelték. Galli átvette a Kawasaki dirtbike-ok és ATV-k importját Olaszországba. 2002-ben megalapította a Pelpi Internationalt, a tajvani robogó- és minibicikligyártó Aeon és Over európai forgalmazóját.[7]

Az első évben és egész 2015-ben a kezdeti skiccek, vázlatok prototípusokká fejlődtek, majd végül valósággá váltak. Megszületett a HPS 125 és a HPS 250 az FB Mondialnál. A HPS dizájn célja, hogy a klasszikus F.B. Mondial karakter és a modern technológia ötvözve legyen.[8]

A Piaggio által Kínában gyártott új Mondialok olyan ikonikus olasz márkák számára is gyártanak járműveket, mint az Aprilia és a Vespa . Az új Mondialok a Piaggio csoport motorjaival, a saját magasszintű dizájn követelményeivel épülnek.[9]

A cég jelenleg több modellt is gyárt. Magyarországon jelenleg[10] a HPS 125, SMX 125, Imola 125, Flat Track 125 érhetők el.[10]

Versenytörténelem[szerkesztés]

Világbajnokság Grand Prix[szerkesztés]

Világbajnokság 1949

  • Versenyzői világbajnokság – 125 köbcentis osztály – Nello Pagani[11]
  • Konstruktőri Világbajnokság – 125 köbcentis osztály

Világbajnokság 1950

  • Versenyzői világbajnokság – 125 köbcentis osztály – Bruno Ruffo[12]
  • Konstruktőri Világbajnokság – 125 köbcentis osztály

Világbajnokság 1951

  • Versenyzői világbajnokság – 125 köbcentis osztály – Carlo Ubbiali[13]
  • Konstruktőri Világbajnokság – 125 köbcentis osztály

Világbajnokság 1957

  • Versenyzői világbajnokság – 250 köbcentis osztály – Cecil Sandford[14]
  • Versenyzői világbajnokság – 125 köbcentis osztály – Tarquinio Provini[14]
  • Konstruktőri Világbajnokság – 250 köbcentis osztály
  • Konstruktőri Világbajnokság – 125 köbcentis osztály

Az 1957-es Grand Prix szezon után a nagy olasz motorkerékpár-gyártók, köztük a Gilera, a Moto Guzzi, az MV Agusta és a Mondial bejelentették, hogy a növekvő költségekre és a csökkenő eladásokra hivatkozva kiszállnak a Grand Prix versenyből.[5]

Országos bajnokságok[szerkesztés]

  • 1950. évi olasz élvonalbeli bajnokság – 1. osztály – 125. osztály – Carlo Ubbiali
  • 1950. Olasz Leaders Championship – 1. osztály – International Industry Trophy
  • 1951-es olasz vezető bajnokság – 1. osztály – 125. osztály – Carlo Ubbiali
  • 1952-es olasz vezető bajnokság – 1. osztály – 125. osztály – Carlo Ubbiali
  • 1952-es osztrák gyorsasági bajnokság – 125. osztály – Alexander Mayer
  • 1952-es olasz bajnokság – 2. osztály – 125. osztály – Adelio Albonico
  • 1953-as osztrák gyorsasági bajnokság – 125. osztály – Alexander Mayer
  • 1953-as holland gyorsasági bajnokság – 125. osztály – Lodewick Simons
  • 1953-as olasz vezetői bajnokság – 2. osztály – 125. osztály – Venturi Remo
  • 1954-es holland gyorsasági bajnokság – 125. osztály – Lodewick Simons
  • 1954-es olasz vezető bajnokság – 2. osztály – 125. osztály – Tarquinio Provini
  • 1954. évi olasz Marche bajnokság – 2. osztály – 125. osztály
  • 1955. évi olasz vezető bajnokság – 1. osztály – 125. osztály – Tarquinio Provini
  • 1956-os olasz motocross bajnokság – Emilio Ostorero
  • 1957-es olasz motocross bajnokság – Emilio Ostorero
  • 1957-es olasz bajnokság, Forma-1 – 250. osztály
  • 1957-es olasz bajnokság, Forma-1 – 125. osztály
  • 1957-es English Marche Championships – Class 250 English Marche Championships – Class 125
  • 1965-ös francia gyorsasági bajnokság – 125. osztály – Jacky Onda

Isle of Man Tourist Trophy[szerkesztés]

1951 Man-sziget TT

  • Ultrakönnyű TT (125cc) – Cromie McCandless[15]

1957 Man-sziget TT

  • Ultrakönnyű TT (125cc) – Tarquinio Provini[15]
  • Könnyű TT (250cc) – Cecil Sandford[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Title: The Illustrated Encyclopedia of Motorcycles, Editor: Erwin Tragatsch, Publisher: New Burlington Books, Copyright: 1979 Quarto Publishing, Edition: 1988 Revised, Page 260, ISBN 0-906286-07-7
  2. Campigotto, Antonio. Post-war Bolognese Motorcycles. Nada, Milan (2008) 
  3. Manicardi, Nunzia. The Wonderful Mondial of Drusiani. Edizioni Il Fiorino, Modena (2011) 
  4. Honda Collection Hall’s Vehicles Are Ever Ready To Ride (angol nyelven). Cycle World. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  5. a b MOTO-GP-1957. racingmemo.free.fr. (Hozzáférés: 2017. augusztus 25.)
  6. Fresh start for Mondial”, Motorcycle News (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.) (angol nyelvű) 
  7. Mondial HPS125 Hipster Ridden – Motorcycle-magazine – MOTORRAD International”, Motorcycle-magazine – MOTORRAD International, 2017. március 2. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.) (brit angol nyelvű) 
  8. F.B Mondial Motorcycles (angol nyelven). www.fbmondial.co.uk. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  9. Mondial return”, Motorcycle News (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.) (angol nyelvű) 
  10. a b FB Mondial motorkerékpárok Magyarországon. (Hozzáférés: 2022. február 10.)
  11. (2021. január 17.) „1949 Grand Prix motorcycle racing season” (angol nyelven). Wikipedia.  
  12. (2022. január 18.) „1950 Grand Prix motorcycle racing season” (angol nyelven). Wikipedia.  
  13. (2022. január 18.) „1951 Grand Prix motorcycle racing season” (angol nyelven). Wikipedia.  
  14. a b (2022. január 16.) „1957 Grand Prix motorcycle racing season” (angol nyelven). Wikipedia.  
  15. a b (2021. február 15.) „Ultra-Lightweight TT” (angol nyelven). Wikipedia.  
  16. (2021. június 23.) „Lightweight TT” (angol nyelven). Wikipedia.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mondial (motorcycle manufacturer) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]