Estemmenosuchidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Estemmenosuchidae
Evolúciós időszak: Középső perm
Estemmenosuchus mirabilis koponya
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok(Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Dinocephalia
Alrendág: Estemmenosuchia
Család: Estemmenosuchidae
Tchudinov, 1960
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Estemmenosuchidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Estemmenosuchidae témájú kategóriát.

Az Estemmenosuchidae az emlősszerűek (Synapsida) osztályába és a Therapsida rendjébe tartozó család.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Estemmenosuchidae, nagy testű állatokból álló therapsida család, amely a perm időszakban élte virágkorát. Az Estemmenosuchidae-fajokat a szarvszerű képződményeknek segítségével lehet megkülönböztetni a többi kortárs állatoktól; ezeket a „szarvakat” valószínűleg mutogatásra vagy társkereséskor használták az állatok. Az Estemmenosuchus nemen kívül, a többi nemet alig ismerik. E család maradványait eddig csak az oroszországi Perm tartományban találták meg.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az Estemmenosuchidae-fajok a legkülönlegesebbek a perm kori négylábúak között. Az állatok magas és vastag koponyáján szarvszerű képződmények ültek, amelyek felfelé és oldalirányba mutattak. A metszőfogak és a szemfogak nagyok voltak, de az oldalsó fogak viszont kisebbek, az utóbbiaknak csúcsa fogazott volt. Ezeket inkább csak a táplálék letépésére használták az állatok. Testük hatalmas és vastag, ami arra utal, hogy nagyméretű emésztőrendszerük volt, ami a növények fogyasztásához szükséges. A koponya hasonlít a Styracocephaluséra, de a „szarvak” más csontból fejlődtek ki.

Evolúció és rokonság[szerkesztés]

Az Estemmenosuchidae család a Dinocephalia alrendhez tartozik, amelynek tagjai ősi jellegű - sokszor hatalmas testű - és változatos alakú therapsidák. Ezek a középső perm korszakban éltek. Az Estemmenosuchidae család tagjai ősibbek, mint a dél-afrikai Karoo-medencében talált ismertebb fajok. Az Estemmenosuchidae-fajok korábban éltek, mint a más családok fajai. Bár ősibb állatok, a különlegesség az, hogy növényevő alkalmazkodást mutatnak.

Ezek miatt, két fő feltételezés létezik az Estemmenosuchidae család evolúciója és a Dinocephaliákkal való rokonság között.

1986-ban, James Allen Hopson és Herbert Barghusen, akik először tanulmányozták kladisztikusan a Therapsidákat, megalkották a Tapinocephalia nevet egy növényevő Dinocephalia csoportnak, amely szemben állt a ragadozóAnteosauria” csoporttal. Szerintük az Estemmenosuchidae család a Tapinocephalia csoportnak egy nagyon ősi tagja.

Thomas Kemp (1982) és Gillian King (1988) szerint az Estemmenosuchidae család a legősibb Dinocephaliák közé tartozik, így ősibbek, mint a Tapinocephalia és az Anteosauria csoportok.

Betöltött szerepük[szerkesztés]

Az Estemmenosuchidae-fajok helyettesítették a Caseidae-fajokat, amiután ezek kihaltak (a Caseidae-fajok a Wordi korszak megafauna növényevői voltak). Az Estemmenosuchidae-fajokat viszont a Tapinocephalidae-fajok helyettesítették a Capitani korszak alatt.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi nemek tartoztak:

Források[szerkesztés]

  • James A. Hopson and Herbert Barghusen, 1986, An analysis of therapsid relationships in Nicholas Hotton III, Paul D. MacLean, Jan J. Roth and E. Carol Roth, The Ecology and Biology of Mammal-like Reptiles, Smithsonian Institute Press, pp. 83–106
  • Thomas Kemp 1982. Mammal-like Reptiles and the Origin of Mammals. Academic Press, New York, 363 pp
  • Gillian King, "Anomodontia" Part 17 C, Encyclopedia of Paleoherpetology, Gutsav Fischer Verlag, Stuttgart and New York, 1988
  • Everett C. Olson, 1962, Late Permian terrestrial vertebrates, USA and USSR Transactions of the American Philosophical Society, new series, 52: 1–224.
  • Bruce Rubidge & Christian Sidor 2001, Evolutionary patterns among Permo-Triassic therapsids. Annual Review of Ecology and Systematics|Ann. Rev. Ecol. Syst. 32: 449-480.
  • Paleobiology Database

További információk[szerkesztés]