Elemi (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elemi
(Elemental)
2023-as amerikai animációs film

RendezőPeter Sohn
ProducerDenise Ream
Vezető producerPete Docter
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • John Hoberg
  • Kat Likkel
  • Brenda Hsueh
  • Peter Sohn
Hang
ZeneThomas Newman
Operatőr
  • David Bianchi
  • Jean-Claude Kalache
VágóStephen Schaffer
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő109 perc[1]
Költségvetés$200 millió
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA $459,2 millió[2][3]
Magyarország 356 280 964 Ft[4]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Elemi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Elemi (eredeti címe: Elemental) 2023-as amerikai számítógépes animációs, romantikus filmvígjáték, amit Peter Sohn rendezett.

A történet egy antropomorf természeti elemek által lakott világban játszódik és a tűzelem Lumen Parázs és a vízelem Örvény történetét követi, akik találkoznak és egymásba szeretnek, miután Örvényt egy vízvezeték-szerelő baleset miatt megidézik egy kisboltban, amelynek tulajdonosa Parázs bigott apja, Kelvin. Miközben nem érhetnek egymáshoz, meg kell védeniük identitásukat az erős férfiakkal és nőkkel, valamint saját családjukkal szemben, miközben megpróbálják működésre bírni kapcsolatukat.

A filmet először 76. Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be 2023. május 27-én. Amerikában 2023. június 16-án, míg Magyarországon 2023. június 15-én mutatták be[5][6]. Az film 2023. szeptember 13-án be kerül a Disney+ kínálatába.[7]

Cselekmény[szerkesztés]

A Disney és a Pixar Elemi című filmje egy teljesen új, eredeti film, amely Elemetropoliszban játszódik, ahol a tűz, a víz, a föld és a levegő lakói együtt élnek. A történet bemutatja Parázst, egy kemény, gyors észjárású és tüzes fiatal nőt, akinek barátsága egy Örvény nevű vidám, szelíd, jóindulatú sráccal megkérdőjelezi a világgal kapcsolatos hiedelmeit.[8]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Lumen Parázs Leah Lewis Laudon Andrea Kemény, gyors észjárású tűzelem, aki imád a családja kisboltjában dolgozni Tűzvárosban, de nehezen tudja kordában tartani robbanékony vérmérsékletét. Ha vízhez érne, kialudna, ezért esernyőt tart magánál, hogy megvédje magát
Örvény Mamoudou Athie Kádár-Szabó Bence Vidám, nyálas vízelem, aki saját döntéseket hoz, és ellenőrként dolgozik, aki Element Cityben él.
Lumen Kelvin Ronnie Del Carmen Kőszegi Ákos Parázs apja, Szénia férje és a Tűzvárosban található családi kisbolt tulajdonosa, aki azt tervezi, hogy nyugdíjba vonul, hogy lánya vezethesse a kisboltot.
Lumen Szénia Shila Ommi Timkó Eszter Parázs anyja és Kelvin felesége, aki szintén bizalmatlan a vizes elemekkel szemben.
Göröngy Mason Wertheimer Kovács András Bátor Fiatal, utcai földelem és Lumenék szomszédja, aki belezúgott Parázsba.
Orkán Wendi McLendon-Covey Náray Erika Levegő elem nagy személyiséggel és Örvény munkáltatója
Csermely Catherine O’Hara Kovács Nóra Örvény és Ivó édesanyja és Fodor nővére, aki nagyon barátságosan fogadja Parázst egy luxus apartmanházban.
Fodor Ronobir Lahiri Kassai Károly Csermely bátyja, Örvény és Ivó nagybátyja.
Flarrietta Wilma Bonet Halász Aranka
Áfrány Joe Pera Faragó András A Városházán dolgozó, nagyra nőtt földi elem bürokra.
Ivó Matt Yang King Borbély Richárd Wade és Lake testvére és Eddy férje.
Lutz Geri Tamás Lelkes airball játékos, aki a Windbreakers csapatában játszik a Cyclone Stadiumban
Flerián Jonathan Adams Bolla Róbert

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az SDI Media Hungary készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

Peter Sohn, aki korábban Dínó tesó című játékfilmet és a Kissé felhős című rövidfilmet rendezte, a koncepciót a Pixarnak vetette fel az Elemi című film fejlesztéséhez, amely azon az ötleten alapult, hogy a tűz és a víz valaha is összekapcsolódhat-e.[9] Sohn szerint a film ötletét az 1970-es évekbeli New York-i bevándorlók fiaként szerzett tapasztalatai is inspirálták. Így nyilatkozott: "A szüleim az 1970-es évek elején vándoroltak el Koreából, és egy nyüzsgő élelmiszerboltot építettek Bronxban". Azt is kijelentette: "Sok család közé tartoztunk, akik reményekkel és álmokkal egy új földre merészkedtek – mindannyian egy nagy salátástálba keveredtünk a kultúrák, nyelvek és gyönyörű kis városrészek között.[10]

A The Hollywood Reporternek adott interjújában Sohn elmondta, hogy a film hétéves fejlesztési időszaka az filmhez szorosan kötődik a családjával való kapcsolatához. Azt is kijelentette: "Ez a film arról szól, hogy köszönetet mondj a szüleidnek és megértsd az áldozataikat. A szüleim mindketten elhunytak a forgatás alatt. Szóval, ez hatalmas érzelmi töltetű, és még mindig sok mindent feldolgozok."[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elemental (2023) (PG). BBFC . (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  2. Sablon:Cite Box Office Mojo
  3. Sablon:Cite The Numbers
  4. Nézettség - Fórum Hungary (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. augusztus 26.)
  5. D'Alessandro, Anthony: Pixar Unveils Concept Art & Dates 27th Film Elemental For Summer 2023 (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2022. május 16. [2022. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  6. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  7. szeptember 6. 16:30, Benke Attila Publikálva 2023: Megvan, mikortól lesz elérhető az Elemi a Disney+-on, ami a rettenetes indulás után csodát művelt a mozikban (magyar nyelven). IGN Hungary, 2023. szeptember 6. (Hozzáférés: 2023. szeptember 7.)
  8. Az Elemi film története. Disney, 2023. június 12. (Hozzáférés: 2023. június 12.)
  9. Anderton, Ethan: Pixar's Elemental Footage Reaction: A Charming Romantic Comedy Simmers In A Mesmerizing World. /Film , 2023. március 28. [2023. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  10. Lang, Jamie: Pixar Announces New Feature Elemental, Shares Early Concept Art (amerikai angol nyelven). Cartoon Brew , 2022. május 16. [2022. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  11. Odman, Sydney: Elemental Director Peter Sohn on His Personal Connection to the Pixar Film, Honoring His Late Parents. The Hollywood Reporter , 2022. november 17. [2022. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 14.)

További információk[szerkesztés]