Pirula Panda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pirula Panda
(Turning Red)
2022-es amerikai animációs film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőDomee Shi
ProducerLindsey Collins
Műfaj
ForgatókönyvíróDomee Shi
Hang
ZeneLudwig Göransson
Operatőr
  • Mahyar Abousaeedi
  • Jonathan Pytko
Vágó
  • Nicholas C. Smith
  • Steve Bloom
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol, olasz
Játékidő100 perc
Költségvetés175 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26163/2022)
Bevétel17 100 000 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pirula Panda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pirula Panda (eredeti cím: Turning Red) 2022-es amerikai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Domee Shi írt és rendezett.

Producere Lindsey Collins.[1] A Walt Disney Pictures és a Pixar Animation Studios gyártásában készült, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2022. március 11-én, míg Magyarországon 2022. március 10-én mutatták be a mozikban.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2002-ben Meilin "Mei" Lee egy 13 éves kínai-kanadai lány, Torontóban él. Segít gondozni a család ősének, Sun Yee-nek szentelt templomát, és azon dolgozik, hogy szigorú, túlzottan védelmező édesanyja, Ming büszke legyen. Mei eltitkolja személyes érdeklődését édesanyja elől, például azt, hogy legjobb barátaival, Miriam-mel, Priya-val és Abby-vel nagy rajongója a 4*Town fiúbandának.

Egy éjszakai vihar után azonban arra ébred, hogy egy nagy vöröspandává vált. Eleinte titkolja, ám az iskolában egyszer az anyja meglátja, hogy átalakult a lánya. Elmagyarázza neki, hogy ez családi örökség, és vörös hold idején végleg eltudják tüntetni a pandát a lányból. A barátaival rájön, hogy 4*Town koncertre szerezhetnek jegyet, hogyha az iskolájukban néhányszor átalakul pandává. Végül megvan már 700 dollár, mindössze már csak egy szülinapra kell elmenniük, és pandázni egy kicsit.

A dolgok azonban rosszra fordulnak, amikor kiderül, hogy a 4*Town koncert május 30-án lesz, vörösholdkor és Mei annyira felidegesíti magát, hogy rátámad a szülinaposra. Mei anyja megtiltja neki a koncertet (amire amúgyis titokban ment volna). El jön május 30-a, de a szertartás közben Mei elmegy a koncertre, ahová pandává változott anyja is utánamegy. Az ámokfutást sikerül megállítani, és Mei szülei inkább abbahagyják a szertartást, így Mei és anyja akkor változnak át, amikor csak akarnak.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Eredeti hang Magyar hang[3] Leírás
Meilin "Mei" Lee Rosalie Chiang Rácz Hajna 13 éves kínai–kanadai lány, aki erős érzelmek hatására vörös pandává változik.
Ming Sandra Oh Horváth Lili Mei anyja.
Miriam Ava Morse Engel-Iván Lili Mei barátnői.
Priya Maitreyi Ramakrishnan Ruszkai Szonja
Abby Hyein Park Hegedűs Johanna
Jin Lee Orion Lee Fesztbaum Béla Mei apja.
Wu Lee Wai Ching Ho Menszátor Magdolna Mei nagymamája.
Mr. Gao James Hong Botár Endre
Tyler Tristan Allerick Chen Vida Bálint Mei barátja.
Devon Addie Chandler Berecz Kristóf Uwe Mei titkos szerelme.
Mr. Kielowski Sasha Roiz Király Adrián
Helen Sherry Cola Ligeti Kovács Judit
Chen Lee Lori Tan Chinn Solecki Janka Mei nagynénjei.
Ping Lee Lillian Lim Kiss Eszter
Lily Mia Tagano Mezei Kitty
Robaire Jordan Fisher Czető Roland A 4*Town fiúbanda.
Aaron T. Topher Ngo Baráth István
Jesse Finneas O’Connell Czupi Áron
Tae Young Grayson Villanueva Czető Ádám
Mrs. Gao Bókai Mária
Tyler anyukája Sági Tímea Tyler anyukája.
Tyler apukája Posta Victor Tyler apukája.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkron a Disney Character Voices International megbízásából az SDI-ben készült el.

A film készítése[szerkesztés]

2018. május 8-án jelentették be, hogy Domee Shi, aki ugyanebben az évben írta és rendezte a Bao című Pixar rövidfilmet, teljes hosszúságú játékfilmet írt és rendezett a stúdióban, ezzel ő lett az első ázsiai nő, aki a Pixar számára rendezett filmet.[4] Shi 2018. november 26-án megerősítette, hogy egy filmen dolgozik a stúdióban.[5] Shi azt is elmondta, hogy a film a fejlesztés korai szakaszában volt, a történeten még dolgoztak, és hogy "[nagyon izgatott] ebben az új, 90 perces filmformátumban játszani".[5] Shi 2019. január 1-jén azt mondta, hogy azt tervezi, hogy a film "szórakoztató és érzelmes" lesz.[6] December 9-én, 2020, Shi filmje jelentette címmel pirosra, a telek szintén bemutatta. A film Torontóban, Kanadában a korai 2000-es években játszódik, amelyről a bemutató trailerben lévő húsvéti tojások sorozata tesz tanúbizonyságot, valamint 2021 februárjában a látványtervező által is megerősítésre került.[7]

Kiadás[szerkesztés]

A Turning Red-et a tervek szerint 2022. március 11-én adják ki az Egyesült Államokban a Walt Disney Studios Motion Pictures által.[8][9] 2021. június 17-én egy Pixar bennfentes megerősítette, hogy a film mozis megjelenést fog kapni, miután mind a Lelki ismeretek-et (2020), és a Luca-t (2021) átütemezték, hogy közvetlen digitális kiadást kapjanak a Disney+-on a COVID-19 járványra válaszul.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Turning Red Official Announcement and Logo
  2. The Walt Disney Studios Announces Updated Release Schedule (amerikai angol nyelven). The Walt Disney Company, 2020. április 3. [2021. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 13.)
  3. Pirula panda (Turning Red) - a magyar hangok. DVDNews. (Hozzáférés: 2022. március 10.)
  4. The Art of Animation (amerikai angol nyelven). Southwest: The Magazine, 2019. január 1. [2020. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 21.)
  5. a b Grobar. „The First Woman To Direct An Oscar-Contending Pixar Short, ‘Bao’s Domee Shi Is On Her Way To First Feature Project”, Deadline, 2018. november 26.. [2020. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. június 21.) 
  6. The Art of Animation (amerikai angol nyelven). Southwest: The Magazine, 2019. január 1. [2020. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 10.)
  7. O'Brien. „Pixar’s Next Animated Film Is Stuffed Full Of Early 2000s Canadian Nostalgia (VIDEO)”, Narcity, 2021. július 13. (Hozzáférés: 2021. július 13.) 
  8. The Walt Disney Studios Announces Updated Release Schedule (amerikai angol nyelven). The Walt Disney Company, 2020. április 3. [2020. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 30.)
  9. Julie & T.J.. „Disney Investor Day 2020 — Pixar Announces Series, Shorts, & 2 Films for 2022 'Turning Red' and 'Lightyear'”, Pixar Post, 2020. december 10.. [2020. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2020. december 10.) 
  10. Pixar is planning to go back to 'normal' theatrical releases with 2022's 'Turning Red'

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Turning Red című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]