Luxo Jr.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luxo Jr.
1986-os amerikai animációs rövidfilm

Luxo és Luxo Jr.
Luxo és Luxo Jr.
RendezőJohn Lasseter
Producer
  • John Lasseter
  • William Reeves
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Lasseter
Zene
  • Brian Bennett
  • Cliff Hall
Gyártás
GyártóPixar Animation Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő3 perc
Képarány1,78:1
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok Buena Vista Pictures
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1986. augusztus 17.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Luxo Jr. a Pixar Animation Studios első, független stúdióként való megalakulásukat követően, 1986-ban készült filmje. A számítógép-animációs rövidfilm (két és fél perc a végefőcímmel együtt) az újonnan létrehozott cég képességeit demonstrálta. Innen ered a Pixar logójává avanzsált kis asztalilámpa.

Történet[szerkesztés]

Két asztali lámpa a főszereplő (melyeket a Luxo brand inspirált, innen a cím), az egyik nagyobb és idősebb (ő Luxo). Luxo Jr. egy kicsi gumilabdával játszik, Luxo pedig bekapcsolódik a mókázásba.

Technológia[szerkesztés]

Technikai szempontból a fény-árnyék demonstrációja emelkedik ki; pontosan adják vissza a lámpák mozdulataival járó fény- és árnyékvetüléseket. Az összes tárgy fényét és a színét RenderMan-nel hozták létre, nem felszíni textúrák alapján. A lámpák "végtagjainak" koordinált gesztikulálása mögött szinte sejtjük a mozgatóköteleket. Mint film, a Luxo Jr. egyszerű és szórakoztató sztorival szolgál, két hatásos, szeretni való karakterrel.

A Luxo Jr. volt Ed Catmull és John Lasseter első animációs munkája, s egyben Lasseter rendezői debütálása. Lasseter szerette volna befejezni a rövidfilmet a SIGGRAPH-ra, az éves számítógépes technológia-kiállításra, melyen az ipar profijainak ezrei vesznek részt. Catmull és Lasseter versenyt futott az idővel, Lasseter még hálózsákot is vitt munkahelyére, az íróasztala alatt aludt, hogy másnap korán reggel kezdhesse a munkát. Ezen elhivatottsága kifizetődött, s a végül elkészült a SIGGRAPH-ra.

Érdekességek[szerkesztés]

  • 1986-ban a Luxo Jr.-t Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Ez volt az első alkalom, hogy CGI-vel készült filmet Oscarra jelöl az Akadémia.
  • A rövidfilmekből szegmens jelenetek is készültek, amiket a Szezám utca c. bábsorozatban használtak fel.
  • Luxo Jr. később a Pixar Animation Studios kabalája lett, feltűnik a produkciós logóban is. A rövidfilmben Luxo Jr. ráugrik a gumilabdára, ami leereszt alatta, míg már nem is látszik, majd Luxo Jr. "fejét" a nézők felé fordítja. Ugyanezt teszi a Pixar logójában az "I" betűvel.
  • A rövidfilmet újra bemutatták 1999-ben a Toy Story – Játékháború 2. vetítései előtt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]