Dubicai csata (1513)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dubicai csata (1513)
Magyar–török háború (1513–20)
Dátum1513. augusztus 16.
HelyszínHrvatska Dubica mellett, Horvátország
EredményHorvát győzelem
Harcoló felek
 Horvátország Oszmán Birodalom
Parancsnokok
Beriszló Péter horvát bán
Beriszló Ferenc jajcai bán
Ismeretlen
Veszteségek
Minimális2000-2700 fő,
4 bég

A dubicai csata 1513. augusztus 16-án zajlott le a mai Hrvatska Dubica mellett, közvetlenül a mai horvát-boszniai határnál. A csatában a horvát bán, kincstartó és vránai perjel serege csapott össze egy portyázó török sereggel, akiket legyőzött.

Előzmények[szerkesztés]

Nándorfehérvár eleste (1521) és a mohácsi vész (1526) előtt a horvát-magyar végeken egyfajta kis háború dúlt a törökökkel. A portyázó akindzsi lovasok többször mélyen behatoltak, mivel a végvárrendszer a 16. században hanyatlásnak indult, de Magyarországon nem érzékelték a veszélyt, leszámítva néhány főnemest, így Beriszló Pétert, aki a török elleni harcra 1513-tól már egyre komolyabb figyelmet szentelt. 1513 késő nyarán egy újabb török hadtest hajtott végre portyatámadás Boszniából.

A csata[szerkesztés]

A betörő törökök tudtak arról, hogy Beriszló ellenük készül támadni, de nem számítottak arra, hogy mindez egyhamar be fog következni és augusztus 15-én Blinja mellett felverték táborukat. A horvátok Jasenovacnál, Dubicától keletre állomásoztak a Sunja folyó mellett.
A törökök később elhatározták, hogy csatába szállnak. Másnap augusztus 16-án Dubicánál felsorakozott a török sereg, szemben a horvátokkal, akiket a bán mellett Beriszló Ferenc is vezetett, aki részt vett a korbávmezei csatában. A támadással a törököket az Una és a Száva vizébe szorították. A csatában körülbelül 2000-2700 török esett el, a sereget vezető öt bég közül négy életét vesztette, egyet pedig elfogtak, míg a zsákmányt Beriszló elküldte II. Ulászló magyar királynak.

További események[szerkesztés]

Beriszló ettől kezdve fő feladatának a törökök elleni harcot tekintette és a kisebb-nagyobb betörő martalóc csapatokkal állandóan harcolt Észak-Boszniában. X. Leó pápa is olyan nagyra értékelte sikereit, hogy gabonával, pénzzel és lőszer látta el a harc további folytatásához. Beriszló 1517-ben Zrínyi Miklós felmentette az ostromlott Jajcát. Korenicánál esett el, amikor egy megvert török hadat üldözött 1520-ban.

További információk[szerkesztés]