Digimon: Az igazi film

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Digimon: Az igazi film
(Digimon: The Movie)
2000-es amerikai–japán film
Rendező
Műfajakciófilm
ForgatókönyvíróJosida Reiko
FőszerepbenLara Jill Miller
OperatőrAndo Shigeru
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Japán
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Költségvetés5 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000. október 6. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada)
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • 16 643 191 $ (124, világszerte)
  • 9 631 153 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2 200 656 $ (Németország)
  • 1 567 641 $ (Egyesült Királyság)
  • További információk
    SablonWikidataSegítség

    Digimon: Az igazi film • Amerikai címe: "Digimon: The Movie" • 2000-ben bemutatott japán-amerikai animációs film az egykori Fox Kids változattal, amely eredetileg 3 rövidebb japán filmből áll össze és eredetileg Hoszoda Mamoru rendezte ezeket. A forgatókönyveket a Digimon I.-II. vagy japánul a Digimon Adventure és Digimon Adventure 02 japán animesorozatok kiegészítéseiként készítették. Az amerikai forgalmazó az 1999-es Digimon Adventure, a 2000. évi "Digimon Adventure: Our War Game!", és a szintén 2000. évi "Digimon Adventure 02: Digimon Hurricane Touchdown!! / Transcendent Evolution! The Golden Digimentals" című rövidfilmekből vágta össze. A főszereplők hangjait Joshua Seth és Lara Jill Miller kölcsönözte.

    A Digimon mozifilm premierjét Kanadában mutatták be 2000. október 2-án, az Egyesült Államokban október 6-ától volt látható a mozikban.[1] Magyarországon először videokazettán volt megtekinthető 2002. március 21-étől.[1]

    A magyar változat az InterCom megbízásából a Laborfilm Szinkronstúdiónál készült. Már az I.-II. sorozat negatív visszhangú szinkronjai is elkülönültek egymástól a Viasat-nál, majd az InterCom a mozifilmhez egyik szinkront sem vette figyelembe. Így az I. sorozat szereplői (3 korosztályi idősíkban) 3 vagy 4 hangot kaptak Magyarországon. A VHS-kiadás után csak az HBO vetítette 2002-2003 között, azóta többé nem került forgalomba, a sorozatok egyik berendelője sem szerezte be a mozifilmet.

    Habár a produkciót negatív filmkritikával illették, pénzügyileg tripla sikerrel teljesített.


    Cselekmény[szerkesztés]

    Az összevágott film az amerikai forgalmazó által mókásnak szánt előjelenettel indul a saját világunkba a mozifilm megjelenéséhez kiragadva. Angela Anaconda és barátai sorba állnak a moziban a Digimon miatt, de Nannette barátai elvágják a sort és Mrs. Brinks elzárja a kilátást a képernyőre. Angela elképzeli magát, amint Angelamon-ná alakul át. Célja legyőzni Mrs. Brinks-et és Nannette-et. De a közönség tagjai rájönnek, hogy rossz moziban vannak. Ezért végül mindenki távozik.

    4 évvel a Digimon I. sorozat előtt Tai és Kari Kamiya talál egy Digitojást a számítógépükben. A tojásból kikel egy Koromon és később sokat étkezve irreálisan óriási Agumon-ná fejlődik tovább. Egy éjjel megjelenik egy másik Digitojás, amiből Parrotmon kel ki. Amikor Parrotmon megtámadja Tai-t és Karit, Agumon megvédi őket Greymon-ná Digiváltozva. Greymon-t az első csata során kiüti a madár Digimon, de Kari sípjával Tai újraéleszti. Miután legyőzik Parrotmon-t, a harc után mind a kettejüknek nyoma veszik. A csata szemtanúja lesz az összes Digivégzetes; akik a digitális és a valódi világ közös érdekű védelmére 4 év múlva kerültek kiválasztásra.

    5 évvel később és az I.-II. sorozat közötti időszakban egy fertőzött Digitojás jelenik meg az interneten. A kikelt Digimon számítógépes kódokat fal és káoszt okoz a világ számítógépes rendszereiben. Izzy-t és Tai-t egy Willis nevű új kiválasztottal együtt Gennai figyelmezteti. Eszközt keresnek rá, hogy lelassítsák a Digimont. Agumon és Tentomon belépnek az internetre, de nem tudnak mit kezdeni a frissen átfejlődött Infermon-nal. Tai megpróbál erősítést toborozni, de csak Matt-et és TK-t tudja elérni. A többi Digimont pedig legyőzi immáron Infermon végső formája, ami Diaboromon. Diaboromon megduplázza magát és megfertőzi a Pentagon számítógépeit. A vírus nukleáris rakétákat indít Coloradó-ra és a Digivégzetesek szomszédságára. Miután WarGreymon-t és MetalGarurumon-t is legyőzi a Diaboromon-ok sokasága, Tai és Matt belépnek a hálózatra. A nézők közös ereje révén WarGreymon és MetalGarurumon újjáéledve DNS-egyesüléssel Omnimon-ná alakulnak át. Omnimon elpusztítja a Diaboromon másolatoka. Izzy pedig rájön, hogy a világ összes embereinek e-mail-jei lelassítják a Digimonjaikat. Izzy átirányítja őket az eredeti Diaboromon-ra, hogy lefagyassza őt a helyén és addig Omnimon el tudja pusztítani. A rakétákat hatástalanítják, de ugyanaz a vírus Diaboromon-ból megtámadja Willis Digimonjának Kokomon nevű "ikertestvérét".

    3 év múlva - a Digimon 02 sorozat 21. része után játszódva - TK és Kari meglátogatják Mimi Tachikawá-t New York-ban. Szemtanúi lesznek egy csatának Willis, Terriermon, és egy megfertőzött Wendigomon között. (Eredeti alakja Harcos szinten Turuiemon lenne.) Willis hazatér Coloradó-ba TK-val és Karival együtt a többiek miatt. Összehívják az új csapatból Davis-t, Yolei-t, és Cody-t. Willis elmeséli, hogy Kokomon-t megfertőzte Diaboromon vírusa. A szembeszállás esetén Wendigomon továbbfejlődik Antylamon-ná és Kerpymon-ná. A Mega formájával már bőven túlerőben van a Páncél Digiváltozásig eljutott Digivégzetesek ellen és ráadásul a csapat valójában nem szándékozna megölni a Digimont. Ám ekkor TK és Kari két angyali Digimonja úgy dönt, hogy átmenetileg mega szintre fejlődve Arany Digitojásokat szabadítanak fel Davis-nek és Willis-nek. Így létrejön Magnamon és Arany-Rapidmon. A két Arany Digimont Kerpymon elnyeli. Ennek ellenére ők belülről elpusztítják a vírust, de a folyamatot végül Kokomon ettől sem éli túl. Willis és Terriermon búcsút vesznek a Digivégzetesektől, majd hamarosan megtalálják Kokomon Digitojását a tengerparton.

    Szereplők[szerkesztés]

    Szerep Színész Magyar hangja[2]
    Tai Kamiya Joshua Seth Simonyi Balázs
    Kari Kamiya Lara Jill Miller n.a
    T.K. Doug Erholtz Simonyi Balázs
    Matt Ishida Michael Reisz Halasi Dániel
    Izzy Mona Marshall Molnár Levente
    Sora Colleen O'Shaughnessey n.a
    Red Greymon Bob Papenbrook n.a
    Parrotmon David Lodge n.a
    Big Agumon Michael Sorich n.a
    Botamon Peggy O'Neal n.a
    Koromon Brianne Siddall n.a

    Fogadtatás[szerkesztés]

    A filmet negatívan fogadták a kritikusok. A Rotten Tomatoeson 24%-os minősítést ért el 41 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A Digimon jobb, mint a Pokémon, de még mindig egy kiszámítható film középszerű animációval.”[3] Mike Emery az Austin Chronicle-től azt írta: „Összességében egy megkérdőjelezhető gyermekkaland, amely minden szinten megdöbbentő.”[3] Lawrence Van Gelder a New York Timestől azt írta: „Ha van még egy kis ízlés a világon, a pénz itt megállhat.”[3] Michael Rechtshaffen a Hollywood Reportertől azt írta: „Összességében kellemesen elviselhető élmény.”[3]

    A MetaCritic 20 pontot adott a 100-ból 17 értékelés alapján.[4] Maitland McDonagh „hiperaktív összevisszaságnak” nevezte a produkciót a TV Guide Magazine-tól.[4] Robert Koehler a Varietytől azt írta: „A hangszerelés furcsán szörnyű és vicces egyszerre.”[4] Bruce Fetts az Entertainment Weeklytől azt írta: „A Fox Pokémon utáni rajzfilmsikerének megdöbbentően csicsás spin-offja.”[4]

    A Box Office Mojo szerint a film kasszasiker lett. Az 5 millió dolláros költségvetés mellett 16 millió dolláros bevétel folyt be.[5]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. a b Internet Movie Database
    2. iszdb.hu
    3. a b c d Rotten Tomatoes
    4. a b c d MetaCritic
    5. Box Office Mojo

    Források[szerkesztés]

    További információk[szerkesztés]