Dancs Artur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dancs Artur
Dancs Artur a City Rádióban készült utolsó adásának felvételén, Amerikába való távozása előtt
Dancs Artur a City Rádióban készült utolsó adásának felvételén, Amerikába való távozása előtt
Született1970november 10. (53 éves)
Szatmárnémeti Románia
Beceneve"Art úr"
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásarádiós és televíziós műsorvezető, újságíró, előadóművész, blogger
IskoláiKölcsey Ferenc Főgimnázium (–1989)

A Wikimédia Commons tartalmaz Dancs Artur témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dancs Artur (Szatmárnémeti, 1970. november 10. –) erdélyi magyar tévé- és rádiószerkesztő, műsorvezető, riporter, előadóművész, közíró és blogger. A rendszerváltás utáni romániai magyar rádiózás egyik úttörője, Amerikába való távozásáig a szatmárnémeti City Rádió műsorvezetője, zenei szerkesztője. A one-man show (one-person show) és a stand-up comedy műfajainak romániai meghonosítója.

Életpálya[szerkesztés]

1970-ben született Szatmárnémetiben (szülei: Dancs György és Csutak Zsuzsanna). Középiskolai tanulmányait a Magyar Líceumban végezte, ahol 1989-ben szerzett érettségi diplomát. Tanulmányai végeztével, 1991 és 1992 között helyettes tanárként dolgozott Nagypeleskén.

A Transilvania Rádió műsorvezetőjeként, 1996-ban

1992-től a romániai légitársaság, a TAROM alkalmazottja, később a Szatmár megyei képviselet helyettes igazgatója, majd igazgatója. 1995-től a helyi Samtel TV és Samtel Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa, 1996-tól pedig a Transilvania Rádió szerkesztője, később egyedüli magyar műsorvezetője. 1998-tól a Román Televízió magyar adásának szatmári tudósítójaként is dolgozik. Televíziós karrierjét hírolvasóként kezdte, később számos tudósítása, műsora is született, elsősorban kulturális (főként színházi) témákban. Együttműködött a magyarországi Szamos TV-vel, a Fehérgyarmati Városi Televízióval (a Hármashatár Alapítvány közreműködésével), és több műsort, tudósítást készített a Duna Televíziónak is (főként a Híradó és a Régiók című műsorok számára). Az ő nevéhez fűződik az első romániai magyar televíziós show-műsor elkészítése is. 1992-től kezdődően folyamatosan jelennek meg rövid prózái és publicisztikai írásai a Romániai Magyar Szó, az Erdélyi Napló és a Szatmári Friss Újság hasábjain. Többször megfordul az Egyesült Államokban, ahol új stílusokat és műfajokat ismer meg, melyeket hazatérve igyekszik meghonosítani az erdélyi médiaorgánumokban (később színpadon is) – nem egyszer megelőzve azok magyarországi megjelenését is.
A kilencvenes évek második felétől kezdődően aktívan részt vesz a Bessenyei István színművész vezette Kulissza Színpad munkájában, melynek rövid idő alatt vezéregyéniségévé válik. A színjátszócsoport keretében kezdi (a kétezres évek elején) népszerű one-man show-sorozatát, melynek révén a műfaj erdélyi meghonosítójának számít. A Bessenyei István rendezésében bemutatott műsorokban ötvözte a magyar humor egyéni előadói műfajainak (pl. Hofi Géza műsorai) hagyományait az Amerikában megismert one-person show és stand-up comedy műfajaival. 1997 és 1998 között a Kossuth Rádiónak is készít interjúkat (a Határok nélkül rovat számára).
A kétezres évek közepén lemond a TAROM-igazgatásról, és Amerikába utazik. A 2005-ben alakuló magyar kereskedelmi rádió, a City Rádió (a Partium első, kizárólag magyar nyelven sugárzó rádiója) meghívására azonban hazatér, és újra műsorvezetőként, szerkesztőként kezd dolgozni. Különböző műsorok vezetése és szerkesztése mellett hamarosan a rádió zenei szerkesztését is elvállalja. Rádiós, televíziós és közírói tevékenysége mellett ő számít az egyik első romániai magyar bloggernek is (számos különböző blogot vezetett, és vezet jelenleg is).

2009-ben, megszakítva rádiós karrierjét, az Egyesült Államokban, New Yorkban telepedett le, és visszatért a légiszállításhoz. Az Egyesült Államok légiszállítóinak élvonalába tartozó Southwest Airlines alkalmazottja, 2010 decembere óta szakoktató is a légitársaság New York-i bázisán. Ottani élményeiről, életéről Levelek New Yorkból címmel blogot vezet.

Miután Helsinkiben a Finnair Flight Academy keretén belül szerez oklevelet és nemzetközi repülési engedélyt, 2013-tól a finn nemzeti légitársaság, a Finnair légiutaskísérője megtartva New Yorkot honállomásaként. "Hogyan lettem légiutaskísérő?" címmel sorozatot indít, és ezzel új blogot is Égből kapott mesék címmel.

Fontosabb írásai[szerkesztés]

Bessenyei Istvánnal, Nem kapsz levegőt című egyéni műsorának rendelkezőpróbáján
Az első romániai magyar televíziós show-műsor, a BootyTime műsorvezetőjeként, a műsor stábjával (Samtel TV)
  • Itthon
  • Repülőtéren

Egyéni estjei[szerkesztés]

  • "És miben játszik?" (2006)
  • Én, az alternatíva (2004)
  • A nagytestvér mindent lát (2002)
  • Nem kapsz levegőt (2001)

Fontosabb riportok, műsorok[szerkesztés]

Bartos Erzsébettel a City Rádió kétéves "születésnapján"

Fontosabb blogjai[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]