Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(IATA szócikkből átirányítva)

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (rövidítve IATA, amely betűszó, az International Air Transport Association rövidítése) a légitársaságokat tömöríti, székhelye Montréal. A légitársaságok speciális mentességet kaptak az áraik megbeszélésére az IATA-n keresztül. A szervezetet ezért többször támadták, hogy kartellt alkot, több diszkont légitársaság nem is teljesjogú IATA-tag.

A légiközlekedés gördülékeny biztosításához, a számítógépes rendszerek (például a helyfoglalás) összehangolt működéséhez elengedhetetlenek az egyértelmű azonosítók. Az IATA egyik feladata a légiközlekedési kódok meghatározása és karbantartása. Így ez a szervezet tartja nyilván:

  • a 3 betűs helyszínkódokat – (például BUDBudapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér) főként repülőterek jelölésére, de vasútállomásokat és egyéb helyszíneket is kódol.
  • a 2 betűs légitársaságkódokat – (például MAMalév) a légitársaságok azonosítására világszerte.
  • a könyvelési vagy előtétkódokat – (például 182Malév) a légitársaságok dokumentumainak (jegyek, szállítási jegy stb.) számozására.

Az ICAO (International Civil Aviation Organization, Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) ugyancsak meghatároz és fenntart kódokat a fenti célokra.

Az IATA egy kereskedelmi szervezet, míg az ICAO az ENSZ egyik ügynöksége.

Egységesítette a nyomtatványokat, meghatározott és működtet egy egységes díjszabási rendszert.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]