Csalódás-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csalódás-szigetek
Közigazgatás
Ország Franciaország
Tengerentúli terület Francia Polinézia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
Terület6 km²
Elhelyezkedése
Csalódás-szigetek (Francia Polinézia)
Csalódás-szigetek
Csalódás-szigetek
Pozíció Francia Polinézia térképén
d. sz. 14° 10′, ny. h. 141° 16′Koordináták: d. sz. 14° 10′, ny. h. 141° 16′

A Csalódás-szigetek (franciául: Îles du Désappointement) egy szigetcsoport a Dél-Csendes-óceánon. A terület politikailag Francia Polinéziához tartozik. A Csalódás szigetcsoport a Tuamotu-szigetek egyik alcsoportja, amely kis korallszigetekből áll.

A Tuamotu-szigeteket legelőször a polinéziai emberek népesítették be, akiknek közös kultúrájuk és nyelvük van. A Csalódás-szigetek a Tuamotu szigetcsoport legészakibb részén található.

A Csalódás-szigetek három szigetből áll:

A szigetcsoport legkeletibb szigete Tepoto, a legnyugatibb Puka Puka. A kettő között lévő távolság mintegy 300 km.[1] Ezek a szigetek elég szárazak ahhoz, hogy sűrű népesség élhessen rajtuk.

Története[szerkesztés]

A Csalódás-szigetek nyugati részét (Tepoto és Napuka) a Tuamotu-szigetek felől népesítették be az emberek. Puka-Puka szigetét azonban a néhány száz kilométerre lévő Marquises-szigetekről érkező polinézek telepítették be.

Az első európai aki Napuka atollra tévedt John Byron brit felfedező volt 1765-ben. Egy elképzelés szerint ő nevezte el Napuka és Tepoto szigeteket Csalódás-szigeteknek ("Disappointment Islands"), mert az itteni bennszülöttek ellenségesek voltak velük.[2]

Közigazgatás[szerkesztés]

Közigazgatásilag a Csalódás-szigeteken két települési önkormányzat (commune) van:

  • Tepoto szigete Napuka települési önkormányzathoz,
  • Puka-Puka saját települési önkormányzatához tartozik.

A szigetek legnépesebb szigete az 1105 fős Takaroa (2007). Ezen a szigeten található a szigetcsoport legnépesebb települése, Teavaroa (936 fő).[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]