Észak-Marutea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marutea (Taunga tauranga-e-havana)
Marutea felül nézetből
Marutea felül nézetből
Közigazgatás
Ország Franciaország
Tengerentúli terület Francia Polinézia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
SzigetcsoportRaeffsky-szigetek
Terület2,7 km²
Hosszúság42 km
Szélesség17 km
IdőzónaUTC-10
Elhelyezkedése
Marutea (Francia Polinézia)
Marutea
Marutea
Pozíció Francia Polinézia térképén
d. sz. 17° 28′, ny. h. 143° 28′Koordináták: d. sz. 17° 28′, ny. h. 143° 28′
A Wikimédia Commons tartalmaz Marutea témájú médiaállományokat.

Marutea vagy Taunga tauranga-e-havana egy apró atoll a Dél-Csendes-óceánon. A terület politikailag Francia Polinéziához tartozik. Marutea a Tuamotu-szigetek egyik alcsoportjának, a Raeffsky-szigeteknek a része. A Raeffsky szigetcsoport a Tuamotu szigetcsoport központi részén található. Marutea a Reffsky-szigetek középső részén található, Tahititől 650 km-re keletre. A háromszög alakú atoll, melynek legnagyobb hosszúsága 42 km, legnagyobb szélessége 17 km, a területe 2,7 km². 458 km²-es lagúnájába egyetlen természetes tengerszoros vezet az óceánból, ezért hajóval be lehet jutni a belsejébe. Az atoll legközelebbi szomszédja Makemo 26 km-re fekszik északnyugatra.

Az atollon emberek nem élnek.

Története[szerkesztés]

Taunga-tauranga-e-havana, Marutea második helyi elnevezésének jelentése "a barátságos madár, amely megpihent és tollászkodott a mi árbócunkon" — állítja Marerenui, Faaite atoll bennszülötte. A névhez egy legenda is tartozik, amelynek csak egy töredéke ismert.[1]

Az atoll első hivatalos európai látogatója James Cook kapitány volt 1773-ban. Marutea régebben "Furneaux Island" néven szerepelt egyes térképeken. Az elnevezés Tobias Furneaux brit tengerésznek állít emléket.

Közigazgatás[szerkesztés]

Makemo az önkormányzati település központja. Hozzá tartozik Haraiki, Raroia, Takume, Katiu, Taenga, Nihiru atollok és a lakatlan Észak-Marutea, Tuanake, Hiti, Dél-Tepoto atollok.[2] A közigazgatási terület lakossága 1422 fő (2007).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Journal of the Polynesian Society: Names Of The Paumotu Islands, By J.L. Young, P 264-268. [2012. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 25.)
  2. Tahiti Tourisme (franciául). [2007. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 25.)

További információ[szerkesztés]