Csűrös-Káptalan Margit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csűrös-Káptalan Margit
Született1921. április 11.
Torda
Elhunyt1994. április 19. (73 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságaromán
HázastársaCsűrös István
Foglalkozásabotanikus
SírhelyeHázsongárdi temető
SablonWikidataSegítség

Csűrös-Káptalan Margit (Torda, 1921. április 11.Kolozsvár, 1994. április 19.)[1] magyar botanikai szakíró. Csűrös István felesége.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Tordán és Kolozsvárt végezte, 1950-ben a Bolyai Tudományegyetemen szerzett tanári képesítést. Előbb a Bolyai, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen volt tanársegér, 1969-től adjunktus 1976-os nyugdíjazásáig.

Munkássága[szerkesztés]

Szaktanulmányai egyetemi és szakfolyóiratokban (Revista Pădurilor, Studia Universitatis Babeș-Bolyai – Series Biologia, Contribuții Botanice, Cluj-Napoca) jelentek meg; tagja volt a Dolgozó Nő szerkesztőbizottságának. Munkássága növénycönológiai kutatásokra irányult, feldolgozta a Kászoni-medence gombaflóráját, munkatársa volt az erdélyi növénytársulások ökológiai értékelését kidolgozó munkacsoportnak, és összeállította az erdélyi román és magyar nyelvű növényföldrajzi szakirodalom bibliográfiáját (Contribuții Botanice Cluj, évkönyv, 1970). Egyetemi jegyzete román nyelven jelent meg.

Az 1990-es évek elején a Múzeumi Füzetek : Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Természettudományi és Matematikai Szakosztályának Közleményei c. kiadvány szerkesztőségének tagja volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentés, Szabadság, 1994. április 21. Online hozzáférés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szabó Attila – Vincze János: Csűrös-Káptalan Margit. Természettudományos Arcképcsarnok. Művelődés, 1980/8.
  • Csűrös István botanikus. 1914–1998. Élete és munkássága. Centenáriumi emlékezések; szerk. Bartók Katalin, Okos-Rigó Ilona, Csűrös Réka; s.n., Kolozsvár, 2015