Continental Dohányipari Csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Continental Dohányipari Csoport
Típuscégcsoport
Alapítva1996.
SzékhelyHódmezővásárhely, Magyarország
TulajdonosVentas Kft.

A Continental Dohányipari Csoport weboldala
SablonWikidataSegítség

A Continental Dohányipari Csoport egy független, családi tulajdonban álló cégcsoport, amely több, Európában működő dohányipari vállalatot egyesít. 1998 óta a több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa. A cégcsoport több mint 700 főt foglalkoztat és több mint 4000 mezőgazdasági dolgozónak ad közvetetten munkát, termékeik Magyarországon, valamint világszerte 30 országban elérhetőek.

A dohányipari csoport vertikálisan integráltan működik, tevékenysége a leányvállalatai révén a dohány termesztésére és fermentálására, a dohánytermékek gyártására, a hazai disztribúcióra, illetve a nemzetközi forgalmazásra is kiterjed.[1]

Cégtörténet[szerkesztés]

A Continental Dohányipari Zrt. elődjét, a V. Tabac Dohányipari Rt.-t 1996-ban alapította Hódmezővásárhelyen két magyar üzletember. Első márkájával, a Pannónia cigarettával a hazai dohányipar privatizációjának lezajlását követően lépett a piacra a társaság, amellyel egy év alatt mintegy 6 százalékos piaci részesedést ért el.

1996 májusában megalakult a termékek disztribúciójáért felelős Tabán Trafik Kft., ettől kezdve tekinthető a V. Tabac cégcsoportnak. A Tabán Trafik Kft. az akkori gyakorlattal szakítva, együttműködve a regionális nagykereskedő partnerekkel, részben közvetlenül juttatta el a cég termékeit a kiskereskedő partnerekhez.

1997 januárjában a gyártás biztonságához szükséges dohányalapanyagok, félkész termékek biztosítása érdekében a csoport privatizációs eljárásban megvásárolta a több mint 160 éves múltra visszatekintő, szolnoki DOFER Dohányfermentáló Rt.-t.

1998 januárjában folytatódott a bővülés, a csoport tulajdonába került a több mint 130 éve aktív Sátoraljaújhelyi Dohánygyár, amelyet az addigi tulajdonos, az amerikai R. J. Reynolds Tobacco Company kivonulása miatt a bezárástól mentett meg a cégcsoport. Ezzel egyúttal a gyártási folyamatok átkerültek Hódmezővásárhelyről Sátoraljaújhelyre.

A V. Tabac 2004-ben, Magyarország Európai Unióba történő belépését követően, az exporttevékenység támogatása, valamint a kitűzött célok megjelenítése érdekében vette fel a Continental Dohányipari Csoport nevet.

A 2010-es években a generációváltás került fókuszba az alapítása óta családi vállalkozásként működő vállalatcsoportnál – a társalapító Sánta János nyugdíjba vonulásával után fia, ifj. Sánta János vette át a cégcsoport irányítását.[2]

A sátoraljaújhelyi dohánygyár[szerkesztés]

Az 1998 elején a V. Tabac tulajdonába került, addig csak cigarettagyárként funkcionáló, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyárban[3] jelentős beruházásláncolatot valósított meg a cégcsoport, amelynek nyomán mindenfajta dohánytermék előállítására alkalmassá vált. 2003 és 2008 között a társaság közel 4 milliárd forint értékben hajtott végre[4] fejlesztéseket, 2018 végén pedig több mint 1 milliárd forint értékű kapacitásbővítést valósított meg[5] egy új üzem átadásával. 2021 szeptemberében egy közel 10 milliárd forint értékű beruházásba kezdett a vállalat[6], amelyet 2022 novemberében a háromszintes, modern dohány-előkészítési üzemcsarnok átadásával és a hagyományos gyártósor korszerűsítésével sikerrel zárt.[7][8]

Nemzetközi jelenlét[szerkesztés]

A csoport exporttevékenysége nyomán jelenleg mintegy 30 országban, többek között az Európai Unió számos tagországában, Chilében, Brazíliában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Tajvanban és Szaúd-Arábiában is jelen van.

Az első nemzetközi leányvállalat megalapítására 1999-ben került sor: a romániai Taban Trafic Romania srl. új építésű, aradi gyárában 1999 augusztusában indult meg a termelés. A sort 2001-ben a szlovákiai leányvállalat (Continental Tobacco Slovakia sro.) alapításával folytatta a társaság. Az exporttevékenység Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásával még hangsúlyosabbá vált, amelynek érdekében 2004-ben létrejött a német (Continental Tobacco Germany GmbH.), majd 2005-ben az olasz (Continental Tobacco Italy srl.) leányvállalat.

A cégcsoport tagjai[szerkesztés]

Continental Dohányipari Zrt.

A sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa, amely a cégcsoport termékeinek előállításáért felelős. A társaság tevékenysége üzletfejlesztési részlege révén a termékgondozásra, illetve szaktanácsadásra is kiterjed.

DOFER Dohányfermentáló Zrt.

A céget az Osztrák-Magyar Monarchia idején, az 1860-as években alapították. 1997 óta Continental cégcsoport tagja. A DOFER alaptevékenységébe a dohányfermentálás mellett a Dohánytermesztés biológiai alapjaival összefüggő alkalmazói kutatások és a műszaki fejlesztési tevékenység is beletartozik.

Tabán Trafik Zrt.

A Tabán Trafik 1996-os alapításától a termékdisztribúcióért volt felelős. Az Országos Dohányboltellátó Zrt. többségi tulajdonosa, amely a trafikrendszer 2013-as bevezetése óta, a dohánykiskereskedelmi-ellátási tevékenység folytatása céljából kötött koncessziós szerződés alapján a nemzeti dohányboltok ellátásáért felel.

Continental Tobacco Germany GmbH.

A cégcsoport németországi leányvállalata 2004 óta működik, portfóliójába a prémium kategóriás termékek (hozzáadott anyagok nélküli, naturális cigaretták, finomra vágott cigarettadohány, természetes dohánylevélbe filteres szivarkák) is beletartoznak. A társaság a saját márkás termékek bérgyártásával is foglalkozik.

Continental Tobacco Italy srl.

A Continental Tobacco Italy 2005-ben kezdte meg működését. Portfóliója a cigaretta- és filteres szivarkamárkák mellett többek között finomra vágott cigarettadohányt, valamint természetes dohánylevélbe burkolt szivarkákat is magában foglal.

Continental Tobacco Romania SA. (egykori nevén Taban Trafic Romania srl.)

A cégcsoport első nemzetközi leányvállalata 1999-es alapítása óta a csoport romániai gyártási és értékesítési egysége. A vállalat szerepe Románia 2007-es EU-csatlakozását követően átalakult – a gyártás átkerült Magyarországra, a társaság pedig azóta a Continental márkák forgalmazójaként működik.

Continental Tobacco Slovakia sro.

A leányvállalat 2001 óta működik, kezdetben a csoport hagyományos márkáit forgalmazta, az utóbbi években portfóliója egyre több termékkel szélesedik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Földi, Bence: Nincs megállás 130 éve (magyar nyelven). Tobacco Magazin, 2021. május 1. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  2. Sebők, Viktória: A főnök fia (magyar nyelven). IT Business, 2011. május 23. (Hozzáférés: 2022. április 29.)[halott link]
  3. A Sátoraljaújhelyi Dohánygyár története (magyar nyelven). Dohány Múzeum, 2018. március 25. [2020. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  4. Keresztény, Gabriella: Dohányba ment a dohány (magyar nyelven). Szabad Föld, 2008. december 30. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  5. Almási, Krisztina: Üzemcsarnokkal bővült a sátoraljaújhelyi dohánygyár (magyar nyelven). Magyar Építők, 2018. december 1. [2022. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  6. Gyöngyösi, Balázs: Erre költ 10 milliárdot Sátoraljaújhelyen a Continental (magyar nyelven). Világgazdaság, 2021. szeptember 21. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  7. 10 milliárd forint összértékű beruházás valósul meg a sátoraljaújhelyi dohánygyárban (magyar nyelven). Zemplén Televízió, 2021. október 12. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  8. Dohányipari gyártócsarnok létesült Sátoraljaújhelyen több mint kilencmilliárd forintból (magyar nyelven). Világgazdaság, 2022. november 28. (Hozzáférés: 2022. február 3.)

További információk[szerkesztés]