Cambridgeshire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cambridgeshire
Cambridgeshire zászlaja
Cambridgeshire zászlaja
Cambridgeshire címere
Cambridgeshire címere
Rövidítés: Cambs
Mottó: Corde Uno Sapientes Simus
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióKelet-Anglia
SzékhelyCambridge
Alapítás éve1974[1]
High SheriffTimothy Seal (2020–21)[2]
ISO-kódnincs
NUTS-kódUKH12
Népességi adatok
Teljes népesség859 830 fő (2020)[3]
Népsűrűség253,67 fő/km²
Terület3389,6122 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 52° 20′, k. h. 0° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Cambridgeshire témájú médiaállományokat.

Cambridgeshire (kiejtése ˈkeɪmbrɪdʒʃər vagy ˈkeɪmbrɪdʒʃɪər) Anglia egyik nem-nagyvárosi és ceremoniális megyéje a Kelet-Anglia régióban. Északon Lincolnshire, északkeleten Norfolk, keleten Suffolk, délen Essex és Hertfordshire, nyugaton pedig Bedfordshire és Northamptonshire megyékkel határos. Közigazgatási székhelye Cambridge. Az adminisztratív és ceremoniális megye közötti különbség, hogy utóbbihoz hozzátartozik Peterborough egységes hatósága (unitary authority) is. Népessége 622 200 (Peterborough-val együtt 806 700) fő.

Története[szerkesztés]

Cambridge 1575-ös térképe

Cambridgeshire-ben található az Egyesült Királyság egyik legrégebbi állandó települése, a 3500 éves, bronzkori Flag Fen (a skóciai Balbridie régebbi). A megye területén – főleg keleten – számos kőkori, bronzkori és vaskori leletet találtak; közülük kiemelkedik a 6500 darabból álló islehami kincs.

A 9. században a peterborough-i apátság sokat szenvedett a dán vikingek támadásaitól, majd a wedmore-i szerződés a megyét területét betagozta a Danelaw-ba. A normann hódítás utáni összeírásban, a Domesday Book-ban még Grantbridgeshire (pontosabban Grentebrigescire) néven említik az akkori grófságot.

A mai megye a történelmi Cambridgeshire, a tőle északra fekvő Isle of Ely (1965) és a nyugatra fekvő Huntingdon and Peterborough (1972) megyék összeolvadásából jött létre. 1998 óta Peterborough városa ún. egységes hatóság (unitary authority, kb. megyei jogú város), nem tartozik a megyei tanács fennhatósága alá.

A cambridgeshire-i önkéntes ezred, a Fen Tigers harcolt a búr háborúban, valamint az első és második világháborúban is. Keleti fekvése miatt a megye repülőterei a második világháborúban Németország bombázásában nagy szerepet játszottak.

Földrajz és éghajlat[szerkesztés]

A megye alacsonyan fekvő síkságból áll, itt található az Egyesült Királyság legmélyebb pontja, a 2,75 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holme Fen. A megye legmagasabb pontja a 146 méteres Great Chishill. Cambridgeshire keleti és északi része a szomszédos Nyugat-Norfolkkal együtt sokáig hatalmas kiterjedésű lápvidék volt, a The Fens. Az elvileg a szárazföld belsejében elhelyezkedő Isle of Ely ténylegesen sziget volt a mocsarak lecsapolásáig.

Cambridgeshire-nek az ország többi részéhez hasonló mérsékelt óceáni éghajlata van, bár az angol átlagnál keleti fekvése és síkságai miatt valamivel szárazabb; az uralkodó délnyugati szelek elveszítik nedvességtartalmuk egy részét Közép-Anglia fölött, mire ideérnek. A téli átlaghőmérséklet a kontinens közelsége miatt alacsonyabb az angol átlagnál, emiatt a hóesés is gyakoribb, mint Nyugat-Angliában. A nyári hőmérséklet azonos vagy kicsit magasabb az angol átlagnál, a kisebb felhőtakaró miatt.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Cambridgeshire megyét öt kerületre osztják, ezenkívül a ceremoniális megyéhez hozzátartozik Peterborough egységes hatóság.

Cambridgeshire kerületei
  1. City of Cambridge
  2. South Cambridgeshire
  3. Huntingdonshire
  4. Fenland
  5. East Cambridgeshire
  6. City of Peterborough

A megye 5 ezer főnél népesebb települései: Burwell, Cambridge, Chatteris, Cottenham, Ely, Godmanchester, Huntingdon, Littleport, March, Peterborough, Ramsey, Sawston, Sawtry, Soham, St Ives, St Neots, Wisbech, Whittlesey, Yaxley

Cambridgeshire és Peterborough hét választókörzetre oszlik, a 2015-ös választásokon Cambridge Munkáspárti, míg a többi hat konzervatív képviselőt küldött a parlamentbe.

Gazdaság[szerkesztés]

A megye gazdasága 1995 és 2003 között közel megduplázódott (5896 millió fontról 10 154 millióra), ami elsősorban a szolgáltató szektor drasztikus, közel kétszeres növekedésének köszönhető, míg az ipar kissé növekedett, a mezőgazdaság pedig stagnált, illetve csökkent. Cambridgeshire-ben van a központja az AWG plc közműszolgáltatónak és az ARM Holdings számítástehcnikai cégnek. Cambridge mellett található az elektronikai és számítástechnikai cégeket tömörítő Szilícium-láp (Silicon Fen).

Oktatás[szerkesztés]

Cambridgeshire régóta nevezetes egyetemeiről:

  • Cambridge-i Egyetem – Anglia második legrégebbi egyeteme és a világ egyik leghíresebb felsőoktatási intézménye
  • Anglia Ruskin University – campusa Cambridge-ben és Fulbournban található
  • The Open University – Cambridge-ben
  • Peterborough-i Egyetemi Központ (University Centre Peterborough) – az Anglia Ruskin University és a Peterborough Regional College közös campusa
  • College of West Anglia – egyik campusa Cambridge északi külvárosában, Miltonban fekszik
  • Cambridge Regional College
  • Huntingdonshire Regional College

Híres cambridgeshire-iek[szerkesztés]

A Pink Floyd 1973-ban

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archives A to Z - L to M. cambridgeshire.gov.uk. (Hozzáférés: 2020. október 26.)
  2. (2020. március 13.) „No. 62943” (62943), 5161. o, Kiadó: The London Gazette.  
  3. https://www.citypopulation.de/en/uk/admin/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cambridgeshire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]