Devon (megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Devon
Devon zászlaja
Devon zászlaja
Devon címere
Devon címere
Mottó: Auxilio Divino
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Székhely Exeter
Lord-lieutenant David Fursdon[1]
High Sheriff Gerald Hine-Haycock[2] (2020–21)
ISO-kód GB-DEV
ONS-kód 18
NUTS-kód UKK43
Népességi adatok
Teljes népesség1 209 773 fő (2020)[3]
Népsűrűség180,38 fő/km²
Terület6706,9855 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 50° 42′, ny. h. 3° 48′
A Wikimédia Commons tartalmaz Devon témájú médiaállományokat.
Devoni strand

Devon (IPA: /ˈdɛvən/) megye Anglia délnyugati részében. Hagyományos, történelmi szövegösszefüggésben Devonshire néven is emlegetik, de ez nem hivatalos közigazgatási név.

Területe 6707 km², ezzel a negyedik legnagyobb angol nem nagyvárosi megye (valamivel nagyobb, mint a magyar Pest vármegye). Népessége 1,135 millió (2007-es becslés). Népsűrűsége angliai viszonylatban alacsony, 169 fő/km², mivel más megyékhez képest kevésbé városiasodott.

Nyugati szomszédja Cornwall, a keletiek Dorset és Somerset. Déli partjait az La Manche csatorna, az északiakat a Bristoli csatorna vize mossa. Ez az egyetlen angol megye, amelynek két különálló partvonala van.

Székhelye Exeter. A megyei önkormányzaton kívül két független egységes hatóság (unitary authority) tartozik hozzá: Plymouth kikötővárosé és tengerparti üdülőhelyek Torbay nevű konurbációé.

Devonban van Anglia egyetlen természeti világörökségi helyszíne, a dorseti és kelet-devoni part, amelyet geológai és földrajzi jellegzetességei alapján Jura-partnak is neveznek. A devoni Dartmoor és Exmoor hangái nemzeti parkok.

Az enyhe éghajlatú Devon tengerparti üdülőhelyei, történelmi városai jelentős idegenforgalmat generálnak.

Neve[szerkesztés]

A Devon név annak a kelta népnek a nevéből származik, akik a Brit-sziget délnyugati félszigetét lakták a római hódítás idején, 50 körül: Dumnonii, amelynek jelentése 'mély völgy lakói' lehetett. (Dumnonia pedig királyság volt a mai Devonban és a szomszédos területeken a római kor után.) A brit kelta nyelveken Devon neve: Dyfnaint (walesiül), Devnent (bretonul), Dewnens (korniul).

William Camden, Britannia című könyvének 1607-es kiadásában úgy írja le Devont, mint egy régi, nagyobb ország részét, amelyhez valamikor Cornwall is hozzátartozott:

„Az ősi időkben azok a britek laktak, akiket Solinus Dumnoniinak nevezett... De... ennek a népnek az Országa ma két részre van osztva, melyeket a későbbi Cornwall és Denshire neveken ismernek.”[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lord-Lieutenant for Devon: David Fursdon - Press releases. GOV.UK , 2015. március 26. [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 13.)
  2. (2020. március 13.) „No.62943” (62943), 5161. o, Kiadó: The London Gazette.  
  3. https://www.citypopulation.de/en/uk/admin/
  4. William Camden, Britannia (1607) with an English translation by Philemon Holland - Danmonii. www.philological.bham.ac.uk. (Hozzáférés: 2008. március 29.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Devon
A Wikimédia Commons tartalmaz Devon (megye) témájú médiaállományokat.