Bomfunk MC’s

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bomfunk MC's szócikkből átirányítva)
Bomfunk MC's
Információk
Eredet Finnország
Alapítva 1997
Aktív évek 1998–2005-2019-napjainkig
Műfaj Hiphop, funk, electro, techno, breakbeat
Kiadó Sony Music
Tagok
Raymond Ebanks (B.O. Dubb)
Ari Toikka (A.T.)
Ville Mäkinen (Mr Wily)
Riku Pentti (DJ Infekto)
Okke Komulainen
Ismo Lappalainen (DJ Gismo)
Marlo Snellman
A Bomfunk MC's weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bomfunk MC's témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bomfunk MC's egy finn breakbeat, hiphop zenét játszó csapat volt 1998 és 2005 között. A zenekar frontembere a finn rapper B.O. Dubb (születési nevén: Raymond Ebanks), a legfőbb producer pedig Jaakko "JS16" Salovaara volt.

Történet[szerkesztés]

A zenekar első lemeze az 1999-es album, az In Stereo (Sony Music) volt, amely az alábbi kislemezeket tartalmazta: "Freestyler", "Uprocking Beats", és a "B-Boys & Flygirls", amelyek népszerűek voltak Finnországban. Uprocking Beats elérte az #1 pozíciót a finn Dance slágerlistákon. Több mint 600 ezer darabot adtak el az In Stereo albumból.

A 2000-ben megjelenő Freestyler sikerre vezette az albumot Skandináviában és Németországban. A Freestyler népszerű lett egész Európában és a régió legnagyobb számban eladott single-je lett ebben az évben. A szám elérte az #1. helyet Törökországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Írországban, Dániában, Norvégiában, Svédországban, Hollandiában, Olaszországban és Németországban, az Egyesült Királyságban 2. lett.

2000-ben az MTV Europe Music Awards-ön a csapat elnyerte a Best Nordic Act díjat. 2002-ben kiadták a Burnin' Sneakers című albumot, rajta a Super Electric", "Live Your Life" és a "(Crack it!) Something Goin' On" (Jessica Folcker-rel). Ez az album nemzetközi szinten kevesebb figyelmet kapott, ennek ellenére jól fogyott Finnországban.

2002 szeptemberében DJ Gismo úgy döntött elhagyja a csapatot (nem sokkal később csatlakozott a Stonedeep zenekar), Riku Pentti-vel (DJ) és Okke Komulainen-vel (billentyűs) is sikerült tagcserét csinálni. Csatlakozások után nem sokkal kiadtak egy speciális lemezt, "Back to Back" címmel.

2004-ben Universal Music gondozásában megjelent a Reverse Psychology című album, ezt előzi meg a No Way in Hell című szám. Ez év őszén az albumról megjelenik a Hypnotic című számuk. JS16 csinálta az album felét, az album másik felét Pennti, Komulainen, és Mäkinen csinálta, akik magukat The Skillsters Plus One-nak hívják. Reverse Psychology című album nem sok figyelmet kapott a skandináv államokon kívül. Az album két száma elérte a német slágerlista top 100-as helyét, de Európában máshol nem. A fogadtatás vegyes volt. Sok rajongó látta, hogy DJ Gismo a zenekar egyik arca, annak ellenére, hogy nem vesz részt a zenekar zenéjében, kivéve néhány szkreccselést, a zenekar nevét jelentő számokat a producer JS16 készítette.

Annak ellenére, hogy egy kiadó volt, a Bomfunk MC's zenéjét nehéz megtalálni a boltokban szerte a világon 2001 óta. Továbbá a zenekar honlapja hírhedt volt a rajongók körében, lévén, hogy hiányoznak a frissítések. Mint 2014-ben a legnagyobb rajongók mellett a kisebb oldalakról is tűnnek el a rajongók. 2010-ben a hivatalos oldal újra elérhető, igaz oroszul.

2014-ben semmit sem tudunk a zenekar helyzetéről, vagy arról, hogy újra aktív lenne-e. JS16 a zenekar legfőbb producere és mentora szólókarrierben még aktív; 2007-ben megjelent az első önálló albuma Rosegarden néven (aminél sikerült elérni, hogy jelentős klubok játsszák).

Zenei munkásság[szerkesztés]

Albumok

In Stereo (1999)

  1. Uprocking Beats
  2. B-Boys & Flygirls
  3. Freestyler
  4. Other Emcee's

Super Electric (2001)

Burnin' Sneakers (2002)

  1. Live Your Life (featuring Max'C)
  2. (Crack It!)Something Goin'On (featuring Jessica Folcker)
  3. Back to Back" (featuring Z-MC)
  4. No Way In Hell
  5. Reverse Psychology
  6. Hypnotic" (featuring Elena Mady)
Videók
  • Uprocking Beats 1998
  • B-Boys & Fly Girls 1999
  • Freestyler 1999
  • B-Boys & Fly Girls Y2K Mix 2000
  • Uprocking Beats JS 16 Radio Mix 2000
  • Super Electric 2001
  • Live Your Life 2002
  • (Crack It!) Something Goin' On 2002
  • Back To Back 2002
  • No Way In Hell 2004
  • Hypnotic 2005

Érdekesség[szerkesztés]

Két Bomfunk MC dal szerepelt a Firebugs nevű PlayStation autóversenyen "We R Atomic", és a "Put Ya Hands Up" című számok voltak. Burnin 'Sneakers című albumról van a két szám.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bomfunk MC's című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.