Kurosicudzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Black Butler szócikkből átirányítva)
Kurosicudzsi
Kuroshitsuji logo.jpg
A Kurosicudzsi logója
黒執事
Kurosicudzsi
Műfaj természetfeletti, humor, akció, történelmi, fantasy
Manga
Író Toboszo Jana
Rajzoló Toboszo Jana
Ország Japán
Kiadó Square Enix
Megjelenés 2006. szeptember 16.
Kötetek 17
TV-anime
Rendező Sinohara Tosija
Író Okada Mari
Stúdió A-1 Pictures
Ország Japán
Csatorna MBS, CBC, TBS, , SBS, RCC, HBC, RKB, Animax
Első sugárzás 2008. október 3. –
2009. március 27.
Epizódok 24 + 1 OVA
TV-anime: Kuroshitsuji II
Rendező Ogura Hirofumi
Író Okada Mari
Stúdió A-1 Pictures
Ország Japán
Csatorna MBS, CBC, TBS, , SBS, RCC, HBC, RKB, Animax
Első sugárzás 2010. július 2. –
2011. szeptember 17.
Epizódok 12 + 6 OVA

A Kurosicudzsi (黒執事Hepburn-átírássalKuroshitsuji?, ’Fekete komornyik’; angol címén Black Butler) egy mangasorozat, amelynek írója és illusztrálója Toboszo Jana, 2006. szeptember 16-án debütált.

A sorozat főszereplője Ciel Phantomhive, aki tizenkét (később tizenhárom) évesen a Phantomhive grófi család feje, és a Fantom játékgyártó vállalat vezetője. Ciel szüleit meggyilkolják, ezért szerződést köt egy Sebastian Michaelis nevű démonnal, aki elvállalja, hogy segít bosszút állni, cserébe a fiú lelkéért. Azonban amíg a gyilkosokat meg nem találják, komornyikként kell szolgálnia a fiatal grófot.

Az animeadaptáció, Sinohara Tosija rendezésében, 2008. októberében jelenet meg, és huszonnégy epizóddal ért véget. A második évad 2010-ben indult, 12 epizódból állt, és két új főszereplőt mutatott be, Alois Trancyt, és az ő démon komornyikját, Claude Faustust.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet a viktoriánus Angliában játszódik. Londontól nem messze áll a Phantomhive grófság. Az örökös, Ciel Phantomhive tizedik születésnapján tűz üt ki, és a fiú eltűnik. Halottnak hiszik, ám két évvel később visszatér egy titokzatos komornyikkal, Sebastian Michealisszel. Mindenkinek feltűnik, hogy a férfi minden feladatot tökéletesen hajt végre, ám azt már csak kevesen tudják, hogy ez azért van, mert valójában egy démon, aki szerződést kötött Ciellel. Megígérte, hogy segít felkutatni a fiú szüleinek gyilkosait, cserébe a lelkéért. Addig is, amíg ez nem sikerül, komornyikként szolgálja a Phantomhive grófot, teljesítve annak minden kívánságát, és segíti különböző rejtélyek megoldásában. A család ugyanis a királynő őrző-védőjeként is ismert, amelynek feladata gyilkosságok és más bűntények leleplezése a brit alvilág segítségével.

Média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Manga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Írta és rajzolta Tobozso Jana, és a sorozat máig fut. Az egyes fejezeteit a Monthly GFantasy sónen manga magazin adja ki a 2006-os debütálása óta. Szintén megjelenik még a Square Enix kiadásában, külön részenként, összegyűjtve a fejezeteket. Az első kötet 2007. február 27-én jelent meg, és egyelőre tizenhármat adtak ki, 2011. december 27-ével bezárólag. A Yen Press angol kiadónál 2010. januárjában jelent meg az első kötet, a második 2010. májusában. A francia Kana kiadó 2009. novemberében adta ki, és megjelent a német Carlsen Comicsnál, az olasz Panini Comicsnál, és a spanyol Norma Editorialnál is. Mindegyiknél Black Butler néven fut, míg a lengyel Waneko és a finn Punainen jättiläinen megtartotta az eredeti, Kuroshitsuji címet.

Dráma CD[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elsőt 2007. augusztus 10-én adta ki a Frontier Works, a másodikat 2008. novembert 26-én az Aniplex.

Anime[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008. júliusában jelentették be a Black Butler anime adaptációját. A rendezője Sinohara Tosija, a producere az A-1 Pictures volt. 2008. októberében jelent meg, és sugározta mind a japán MBS, mind a TBS. 2009. január 1-én az Aniplex kiadta az első rész limitált DVD-jét. 2009. június 14-én bejelentették a széria második évadát, amely 2010. júliusában jelent meg, és két új karakter mutatott be Sebastian és Ciel mellett, Alois Trancyt és Claude Faustust.

OVA-epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sikerre való tekintettel az anime 36 részén kívül több, különálló epizód, OVA is készült, melyek más oldalakról is bemutatják a történetet. A The Making of Kuroshitsuji II hollywoodi dokumentumfilm formájában, a Welcome to the Phantomhive’s pedig a néző szemszögéből készült. Szintén OVA a Ciel in Wonderland I-II, a The Tale of William the Shinigami, a The Spider’s Intention, a Kuroshitsuji Special és a Kuroshitsuji Recap.

Musical[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A That Butler, Friendship (その執事、友好 Szono Sicudzsi, Yúkó) musical adaptáció 2009-ben indult az ikebukurói Sunshine Theater nevű színházban. Sebasitan Michaelist Macusita Juja, Ciel Phantomhive-ot Szakamoto Sógo játszotta. A 2010-es Musical Black Butler: The Most Beautiful Death in The World – A Thousand Souls and The Fallen Grim Reaper (ミュージカル「黒執事」〜ザ・モースト・ビューティフル・デス・イン・ザ・ワールド〜千の魂と堕ちた死神 Miúdzsikaru Kurosicudzsi – Za Mószuto Bjútifuru Deszu in za Várudo – Szen no Tamasi to Ocsita Sinigami) a második, sikeresebb musical adaptáció volt. Az Akasaka Act Theater adta elő olyan városokban, mint Akaszaka, Tokió, Nagoja és Oszaka. Macusita Juja játszotta Sebastian Michaelist, Nisii Jukito Ciel Phantomhive-ot, Takuja Uehara Grell Sutcliffet, a két új főszereplőt, Eric Slingby-t and Alan Humphries-t pedig Saeki Taiszuke és Sinja Macumoto alakította. A musicalt Okada Mari írta, Fukujama Sakurako rendezte, a zenét Ivasaki Taku komponálta, és a dalszöveget Mori Jukinodzso írta. A The Most Beautiful Death in the World új indulását 2012. decemberében jelentették be, és 2013-ban volt látható az Akasaka Act Theater előadásában. Tanaka Taketo átvette Ciel Phantomhive szerepét, míg Racsi Sindzsi és Nakagaucsi Maszataka játszották Eric Slingby-t és Alan Humphries-t.

Videojáték[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009. március 19-én jelenet meg a Square Enix kiadásában a Kuroshitsuji Phantom & Ghost című Nintendo DS játék.

Könyv[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009. február 27-én jelent meg a Black Butler Character book "That Butler, Assembles" (黒執事 キャラクターガイド 「その執事、集合」 Kuroshitsuji Character Guide "Szono Sicudzsi, Súgó"), a Black Butler Black Record (TVアニメーション「黒執事」 Black Record) pedig 2009. március 27-én, a hivatalos képregény antológia, a Rainbow Butler (虹執事 Nidzsisicudzsi) kíséretében.

Film[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013. januárjában bejelentették, hogy a Black Butlerből készülni fog egy akció film, Goriki Ajame és Mizusima Hiro főszereplésével. Azt már lehet tudni, hogy nem Ciel Phantomhive-ról fog szólni, hanem Siori Genpóról. A megjelenés 2014. január 19-ére várható.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A manga tizenharmadik kötetével együtt a sorozatot tízmillió példányban nyomtatták Japánban. A kötetek önmagukban is megállták a helyüket a heti választásokon. A Rainbow Butler (虹執事 Nidzsisicudzsi) március 31. és április 6. között a tizenhetedik helyen végzett, 41083 példány eladásával. A negyedik és ötödik kötet harmincharmadik és harminckilencedik helyen végzett a Japánban 2008. folyamán a legtöbbet eladott mangák sorában. A hatodik kötet tizenharmadik helyen végzett, több, mint hatszázezer eladott példánnyal. A sorozat 2009-ben a tizedik volt a mangák listáján, amikor másfél milliónál is több kelt el belőle.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]