Batman és Harley Quinn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batman és Harley Quinn
(Batman and Harley Quinn)
2017-es amerikai animációs film
RendezőSam Liu
ProducerAlan Burnett
Vezető producer
AlapműBatman: A rajzfilmsorozat
Műfajakció, kaland
Forgatókönyvíró
Hang
Zene
VágóChristopher D. Lozinski
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő74 perc
Költségvetés3 500 000 $
Képarány1,78:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/24259/2017)
Bevétel2 020 715 $
Kronológia
Kapcsolódó műsor
További információk
SablonWikidataSegítség

A Batman és Harley Quinn (eredeti cím: Batman and Harley Quinn) 2017-ben megjelent egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amelyet eredetileg DVD-n adtak ki. Az animációs film a Batman: A rajzfilmsorozat 25 éves jubileuma alkalmából készült. Az írói Paul Dini, Bill Finger, James Krieg és Bruce Timm, a rendezője Sam Liu, a zeneszerzői Michael McCuistion, Lolita Ritmanis és Kristopher Carter, a producere Alan Burnett. A videofilm a DC Entertainment és a Warner Bros. Animation gyártásában készült.[1][2] A film érkezését 2016. július 22-én jelentették be a Batman: Gyilkos tréfa című film premierjén, a San Diegó-i Comic-Conon.[3][4] Timm úgy nyilatkozott, mivel a forgatókönyvet ő írta, a film része a DC animációs univerzumnak.[5] Műfaját tekintve akciófilm és kalandfilm. Amerikában 2017. augusztus 29-én adta ki DVD-n és Blu-rayen a Warner Home Video, Magyarországon 2017. szeptember 6-án jelent meg DVD-n a ProVideo forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Batman és Éjszárny összefognak egyik ellenségükkel, Harley Quinn-nel, hogy megállítsák Méregcsókot és Növényembert, akik növényekké akarják változtatni az embereket.

Az egy ideje szabadlábon élő és polgári foglalkozásként egy éjjeli bárban felszolgálóként dolgozó Harley-t Éjszárny kutatja fel, míg Batman az ARGUS-nál, az Egyesült Államok szövetségi ügynökségénél keres választ Méregcsókék tervére. Batman megtudja, hogy az ellopott információk Mocsárlény születésének körülményeit tartalmazzák, és hogy elraboltak egy tudóst, aki segíthet Méregcsókéknak abban, hogy a folyamatot újragenerálva minden embert a Földön növénnyé változtassanak. Mindeközben Éjszárny meggyőzi Harley-t, hogy segítsen nekik.

Harley vezetésével Batman és Éjszárny Bludhavenben megtalálja Méregcsókot, aki szomorúan és csalódottan látja, hogy barátnője az ellenséget segíti. Növényember halálosan megsebzi a tudóst, majd miközben a hely felrobban, ők elmenekülnek. A tudós utolsó szavaival elmondja Harly-éknak, hogy Méregcsókék Louisiana felé tartanak, ahhoz a mocsárhoz, ahol Mocsárlény született. Harley sírva próbálja meggyőzni Méregcsókot, hogy adja fel tervét, é végül a barátságuk győz, Méregcsók eláll a világ pusztulását is eredményezhető tervtől. Megjelenik Mocsárlény is, aki figyelmezteti Növényembert, hogy terve nem a legideálisabb megoldás nemes céljai érdekében, azonban közli, ő nem avatkozik közbe, csupán tanácsot adott. Batman és Éjszárny tanácstalan abban, miképp tudnák megállítani Növényembert, amikor Harley közli velük, az végül is csak növény...és megkérdezi tőlük, van-e gyufájuk. A két szuperhős hálás Harley-nak aki mindkét arcára egy-egy puszit kap ennek jeléül.

A stáblista utáni zárójelenetben láthatjuk, hogy Harley saját showt vezet Kérdezze Dr. Quinzel-t! címmel, ahol betegeit szembesíti a saját félelmeivel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Batman / Bruce Wayne Kevin Conroy Varga Gábor
Harley Quinn Melissa Rauch Dögei Éva
Éjszárny / Dick Grayson Loren Lester Gacsal Ádám
Méregcsók / Pamela Isley Paget Brewster F. Nagy Erika
Növényember / Jason Woodrue Kevin Michael Richardson Varga Rókus
Wesley Eric Bauza Kapácsy Miklós
Bobby Liebowitz Trevor Devall ?
Sarge Steel John DiMaggio Seder Gábor
Mocsárlény Bolla Róbert
Rhino Robin Atkin Downes
Harold Goldblum Rob Paulsen ?
Építésvezető Mindy Sterling ?
Booster Gold Bruce Timm ?
Idős nő Bessenyei Emma

Gyártás[szerkesztés]

A film rendezője Sam Liu, aki korábban már három DC animációs film készítésében is közreműködött. A történetet Bruce Timm és Jim Kriegrel írta.[6][7] Batman hangját Kevin Conroy, Éjszárnyét Loren Lester kölcsönzi, csakúgy mint a Batman: A rajzfilmsorozat és a The New Batman Adventures sorozatban.[1] Harley Quinnt az Agymenők sorozatból ismert Melissa Rauch szólaltatja meg, a karakter története során először.[1][8] Wes Gleason hangmérnök szerint így megtartva a 25 éves Batman: A rajzfilmsorozat karaktereinek fő vonásait.[8] Az első hivatalos előzetes az Entertainment Weekly-ben volt látható 2017. május 25-én. Oliver Gettell szerint " Batman és Harley Quinn 48 órás stílusos kalandozása sokkal komikusabb kicsengésű, mint voltak a DC legújabb animációs adaptációi, így például a Batman: Gyilkos tréfa."[1] Utóbbi film pénzügyi sikerének köszönhetően azonban a film mozikban csak az Egyesült Államokban került bemutatásra, és csak egy éjszakára, 2017. augusztus 14-én.[9] A következő héten Blu-ray discre és DVD-re is elkészítették,[10] augusztus 29-én pedig megjelent ez a két kiadás is.[11] A DR Movie forgalmazásában Dél-Koreában is megjelent.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikát kapott. A kritikusok pozitív kritikával illették Conroy és Lester szinkronját, valamint az animációt magát, de kritizálták a forgatókönyvet és Rauchot mint Harley Quinnt.[12][13][14][15][16][17] A Rotten Tomatoes oldalán a film 50%-os értékelést kapott, átlagosan 5,8 pontot elérve nyolc vélemény alapján. Összességében a film nem tekinthető olyan magas színvonalúnak, mint a DC animációs univerzum oly sok más darabja, amiért sokan a gyenge cselekményt hibáztatják. Érdekesség, hogy a gyermeki csíny mellett erősen keveredik a felnőtteknek szóló erotikával, ami szintén zavart okozhat a nézőben és a rajongókban.[18]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Gettell, Oliver: Batman and Harley Quinn trailer: The Dark Knight gets an unlikely ally. Entertainment Weekly , 2017. május 25. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  2. Diaz, Eric: Will The Batman and Harley Quinn Animated Movie Return To The Classic DC Animated Universe?. Nerdist , 2017. március 26. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  3. World Premiere of Batman and Harley Quinn at Comic-Con International | Comic-Con International: San Diego. [2017. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  4. Batman & Harley Quinn Animated Movie Gets One-Day Theatrical Release. Screen Rant . (Hozzáférés: 2017. augusztus 3.)
  5. Bruce Timm On Whether Batman & Harley Quinn Is In The Animated Series Continuity. comicbook.com. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
  6. Howard, Kirsten: Batman And Harley Quinn animated movie pressing ahead. Den Of Geek , 2017. április 20. [2017. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  7. Krieg, Jim [@jim_krieg]: The story is 100% BT. I just lent a hand with some details at script., 2017. augusztus 26.
  8. a b Mueller, Matthew: Batman And Harley Quinn Official Trailer Released. Comic Book , 2017. május 25. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  9. Batman and Harley Quinn is coming to Theaters... for One Night Only. DC Comics , 2017. június 30. (Hozzáférés: 2017. július 12.)
  10. Batman & Harley Quinn Blu-ray. Blu-ray.com. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  11. Hayman, Amanda: Batman and Harley Quinn Release Date & DVD/Blu-ray Features Revealed. Screen Rant , 2017. május 30. (Hozzáférés: 2017. június 2.)
  12. Marnell, Blair: Batman and Harley Quinn Review. IGN, 2017. augusztus 16.
  13. Harley Quinn Deserves Better Than The Laughably Bad Batman And Harley Quinn Animated Movie. Cinemablend, 2017. július 22.
  14. Batman And Harley Quinn Gives A Big Middle Finger To The Beloved Antivillain. Gizmodo, 2017. augusztus 19.
  15. 'Batman and Harley Quinn' Is Uneven, Missed Potential. monkeysfightingrobots.com, 2017. augusztus 14.
  16. Review: Batman and Harley Quinn (World Premiere at Comic Con 2017). joblo.com
  17. Batman & Harley Quinn Review: 3 Ups & 8 Downs. Whatculture.com, 2017. augusztus 15.
  18. Batman And Harley Quinn. Rotten Tomatoes

További információk[szerkesztés]