Scooby-Doo és Krypto!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooby-Doo és Krypto!
(Scooby-Doo! and Krypto, Too!)
2023-as amerikai animációs film
RendezőCecilia Aranovich Hamilton
Producer
  • Rick Morales
  • Jim Krieg
Vezető producerSam Register
AlapműScooby-Doo
Műfajcrossover
ForgatókönyvíróT. K. O'Brian
Hang
ZeneRobert J. Kral
VágóKyle Stafford
Gyártás
Gyártó
  • Warner Bros. Animation
  • DC Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő78 perc
Képarány16:9
Forgalmazás
Forgalmazó
  • USA Warner Bros. Home Entertainment
Bemutató
Eredeti magyar adóYouTube, Google Play
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Scooby-Doo és Krypto! (eredeti cím: Scooby-Doo and Krypto, Too!) 2023-ban bemutatott számítógépes animációs filmvígjáték, amit Cecilia Aranovich Hamilton rendezett T. K. O'Brian forgatókönyve alapján. A Scooby-Doo franchise 34. animációs filmje.

Amerikai Egyesült Államokban 2023. szeptember 26-án mutatták be DVD-n. Magyarországon a TV-ben még nem mutatták be, azonban megvásárolható a Google Play áruházban és a YouTube-on magyar szinkronnal.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Az Igazság Ligája rejtélyes eltűnése óta Lois Lane és Jimmy az Igazság Csarnokában nyomoz, de egy fantom elkergeti őket, ami arra készteti őket, hogy a Rejtély Rt. segítségét kérjék. Útban Metropolisba a banda felfedezi, hogy a várost gonosztevők lepik el. A csapat elmenekült a Daily Planetbe, ahol találkoznak Loisszal és Jimmyvel (aki tiltakozása ellenére Diánát barátnőjének nyilvánítja) és elmagyarázzák nekik a történteket. Az Igazság Csarnokát bejárva találkoznak Lex Luthorral, Mercy Graves-szel és Luthor kutyájával, Rexszel is.

Hirtelen feltűnik a fantom és megfenyegeti a bandát, de egy titokzatos szupererővel rendelkező kutya megmenti őket, aztán bezárja a hogy a fantomot, hogy ne tudjon elmenekülni. Luthor és társai csapdájába esve bemutatja a kutyát a bandának, mint Kryptót Superman házi kedvencét, aki hamar összebarátkozik Scooby-Doo-val. Folytatva a nyomozást, Bozont, Scooby és Krypto rajtaütnek a konyhán, de véletlenül megidézik a Végzet Légiójának hologramjait, meghibásítva ezzel a vezérlőpultot. Bozont és Scooby elterelik a hologramok figyelmét ahhoz, hogy Krypto megállítsa őket, de ekkor megtudják, hogy Solomon Grundy beszivárgott az épületbe, ami hosszú üldözést indít a banda ellen.

Miután hirtelen eltűnik egy fényvillanásban, a banda megtudja, hogy még több fantom van az Igazság Csarnokában. Vilma rájön, ki a tettes a rejtély mögött: Mercy Graves, aki Luthor háta mögött saját főhadiszállásává akarta átalakítani az Igazság Csarnokát, miután a kivetítővel csapdába ejtette az Igazság Ligáját a Fantom Zónában. Mielőtt a banda megoldottnak nyilváníthatná a rejtélyt, Luthor hirtelen eltéríti Mercy tervét és elárulja, hogy tudott róla és arra használta, hogy elfedje a tervét, hogy egy robothadsereggel uralja Metropolist. Rexről is kiderül, hogy robot és megküzd Kryptóval a Fantom Zóna projektoráért, miközben a banda Luthorral és Mercy hadseregével van elfoglalva. Annak ellenére, hogy Rex előnyben van a kryptonit áramköreivel, Krypto végül győzedelmeskedik és a kivetítővel csapdába ejti a robothadsereget, majd kiszabadítja az Igazság Ligáját.

Ezt követően Luthort és Mercyt letartóztatják, míg Solomon Grundyról kiderül, hogy – bár agresszív módon – megpróbált barátkozni Scooby-val. Az ügy lezárultával Jimmy "szakít" Diánával, Scooby és Krypto pedig még egyszer utoljára együtt falatozik Flash-el.

Szereplők[szerkesztés]

Karakter Eredeti hang Magyar hang
Scooby-Doo Frank Welker Melis Gábor
Fred Jones Markovics Tamás
Bozont Rogers Matthew Lillard Fekete Zoltán
Vilma Dinkley Kate Micucci Madarász Éva
Diána Blake Grey DeLisle Hámori Eszter
Csodanő Vámos Mónika
Giganta [Dzsájgentá]
J. B. P. J. Byrne
Lex Luthor Charles Halford Csík Csaba Krisztián
Mercy Graves Victoria Grace
Joker Nolan North Láng Balázs
Superman
Számítógép Horváth Miklós Zoltán
Lois Lane Tara Strong Csifó Dorina
Harley Quinn Simonyi Réka
Helen
Solomon Grundy Fred Tatasciore Bordás János
Perry White
Rex Ruthor James Arnold Taylor
Jimmy Olsen Szabó Máté
Fleming polgármester Niccole Thurman

A film készítése[szerkesztés]

2022-ben fejlesztés alatt állt a film, majd 2023. márciusában elkaszálta a Warner Bros. Discovery adócsökkentési erőfeszítésre hivatkozva.[3] 2023. július 26-án megerősítették, hogy mégsem kapott kaszát a film és július 27-én kikerült az előzetes a bemutató dátumával együtt, ami szeptember 26-án volt.[4]

Ez a negyedik alkalom, hogy a Scooby-Doo alkotói Joe Ruby és Ken Spears haláluk után különleges elismerést kaptak a Scooby-Doo! The Sword and the Scoob, Straight Outta Nowhere: Scooby-Doo! Meets Courage the Cowardly Dog és a Csokit vagy csalunk, Scooby-Doo! egész estés filmek után (előbbi két film azonban nem jelent meg Magyarországon).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scooby-Doo! and Krypto, Too!” (hu-HU nyelven).  
  2. Scooby-Doo! & Krypto, Too! – Filmek a Google Playen (magyar nyelven). play.google.com. (Hozzáférés: 2023. október 26.)
  3. Full Scooby-Doo and DC Crossover Movie Leaks Online After Cancelation (angol nyelven). MovieWeb , 2023. március 6. (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  4. Scooby-Doo! and Krypto, Too! - Official Trailer - IGN, 2023-07-28, <https://www.ign.com/videos/scooby-doo-and-krypto-too-official-trailer>. Hozzáférés ideje: 2023-08-11

További információk[szerkesztés]