Agymenők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agymenők
(The Big Bang Theory)
The.Big.Bang.Theory.JPG
A The Big Bang Theory főcíme
Műfaj Szituációs komédia

Alkotó(k) Chuck Lorre
Bill Prady
Főszereplő(k) Johnny Galecki
Jim Parsons
Kaley Christine Cuoco
Simon Helberg
Kunal Nayyar
Sara Gilbert
Melissa Rauch
Mayim Bialik

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 8
Epizódok 169 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő kb. 21 perc epizódonként
Gyártó Warner Bros. Television
Chuck Lorre Productions
Sugárzás
Eredeti adó USA CBS
magyar Cool
magyar Comedy Central
Eredeti sugárzás 2007. szeptember 24. – fut
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

Az Agymenők (eredetileg angolul The Big Bang Theory, am. A Nagy Bumm-elmélet) amerikai televíziós sorozat, műfaja szituációs komédia. Készítői Chuck Lorre és Bill Prady, akik egyben vezető producerei a sorozatnak, Lee Aronsohn és Steve Molarov vezető írókkal együtt. A sorozat első adása 2007. szeptember 24-én került adásba az amerikai CBS csatornán, és miután az első két évad sikeresnek bizonyult, a CBS 2011. január 22-én bejelentette, hogy a csatorna megrendelte további három évad elkészítését.[1] Az eredeti amerikai változat és a magyar szinkronos részek is nevetés hangsávval együtt kerültek vetítésre.

A történet a kaliforniai Pasadena városában játszódik. Itt él egy albérletben a két főszereplő Caltech-tudós: a kísérleti fizikus Leonard Hofstadter és az elméleti fizikus Sheldon Cooper. Két legjobb barátjuk is állandó szereplője a sorozatnak: Howard és Rajesh. Életüket mindjárt az első epizódban felforgatja egy csinos, szőke pincérlány, Penny érkezése a szemben lévő albérletbe. A négy zseni gondolkodásmódja és „kockasága” merőben eltér az átlagos életet élő lány életvitelétől, ami a poénok fő forrásává válik.

A sorozat fő értékét a humoron túl az adja, hogy két eltérő közösséget egyfajta kultúrrelativista módon képes bemutatni. Penny az egyik epizódban jut arra a felismerésre, hogy Sheldonék a maguk világában ugyanolyan menők, mint az ő közönséges világában a sztárok. Leonardot egészen szerethető figuraként sikerül eladni, és Sheldon minden egzotikusságával egyetemben részben mindenkinek elfogadható főszereplő.

A sorozatból Magyarországon 5 évad volt látható a Cool TV műsorán. 2012-től az RTL Klubon is látható volt. A hatodik évadtól a sorozatot 2013-tól a Comedy Central sugározta.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Sheldon Cooper életét a logika irányítja, csak a munkájának, a tudománynak él. Meglehetősen mereven (és emiatt komikusan) viselkedik és gondolkodik. (Valószínűleg Asperger-szindrómában szenved.) A többi ember viselkedését, az érzelmi alapú emberi kapcsolatokat nehezen értelmezi, azokat el kell magyarázni neki. A többi embert (a tudósokat is) szellemileg alacsonyabb rendűnek tartja magánál.
 • Leonard Hofstadter, egy szociábilis „kockafej”, aki némileg jobban érti a társadalmi érintkezés íratlan szabályait. Ezt a Pennyhez fűződő viszonya során egyre magasabb szintre fejleszti. Sheldon barátja és lakótársa. Tejcukorérzékeny.
 • Howard Wolowitz, a NASA-nak dolgozó mérnök, hasonló szociábilis „kocka”, aki az állandó elutasítások ellenére minden szembejövő nőre ráakaszkodik. Tipikus „geek” jellegzetességeihez tartozik kinézete, sci-fi-rajongása és a „mama pici fia” jellem, melyet többek között az is illusztrál, hogy még mindig otthon lakik.
 • Rajesh Koothrappali (becenevén Raj) szociális fóbiában szenved, nők közelében csak ittasan tud megszólalni (vagy, ha azt hiszi, hogy ivott alkoholt), józanul csak három barátja körében tud felengedni. Ez további komikus helyzeteket szül, ahogy néhány váratlan megszólalása is. Indiából származik.
 • Penny, Omahából költözött Los Angelesbe, hogy színésznő legyen (amely téren sikertelen), egy helyi cukrászda / étterem felszolgálója, aki sokszor mindennapi feladatokkal hozza nehéz helyzetbe az e téren tapasztalatlan fiúkat. Máskor ő érezheti magát kellemetlenül, amiért nem érti barátai tudományos kifejezéseit és a „geek” fanatizmust. További érdekesség, hogy a sorozatból nem derül ki, mi a vezetékneve.

Mellékszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Leslie Winkle Ugyanolyan „kocka”, mint Leonard vagy Howard, csak női testben. Jellemzően Sheldon ellenlábasa.
 • Amy Farrah Fowler, Sheldon kvázi-barátnője. Szintén kocka, neurobiológus, nyitott a társadalmi konvenciók megismerése iránt.
 • Bernadette Rostenkowski, Howard barátnője (a 3. évadban tűnik fel), Penny kolléganője a gyorsétteremben. Mikrobiológusnak tanul, és doktorál.
 • Mary Cooper, Sheldon anyja jószívű, vallásos asszony, és igyekszik különleges fia életét egyengetni.
 • Wil Wheaton, amerikai színész, a többször visszatérő cameo-szerepében önmaga gonosz alteregóját alakítja, akit Winkle mellett Sheldon a legjobban utál. Sheldon Star Trek-es szerepe (Wesley Crusher zászlós) miatt rajongott érte, de aztán a színész többször is becsapta és keresztbe tett neki.
 • Priya Koothrappali, Raj húga. A 4. évadban Leonard barátnője. Ezzel kivívja Penny ellenszenvét, de bátyja is ellenzi a kapcsolatot.
 • Mrs. Wolowitz, Howard anyja. Soha nem látható, csak a hangját halljuk, amint a szomszéd szobából a fiának kiabál.

Magyar hangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Évad Színész Magyar hangja
Leonard Hofstadter 1–7. Johnny Galecki Csőre Gábor
Sheldon Cooper 1–7. Jim Parsons Szabó Máté
Penny 1–7. Kaley Christine Cuoco Mezei Kitty
Howard Wolowitz 1–7. Simon Helberg Karácsonyi Zoltán
Rajesh Koothrappali 1–7. Kunal Nayyar Pálmai Szabolcs

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás
1 17 2007. szeptember 24. – 2008. május 19.
2 23 2008. szeptember 22. – 2009. május 11.
3 23 2009. szeptember 21. – 2010. május 24.
4 24 2010. szeptember 23. – 2011. május 19.
5 24 2011. szeptember 22. – 2012. május 10.
6 24 2012. szeptember 27. – 2013. május 16.
7 24 2013. szeptember 26. – 2014. május 15.

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Eredmény Kategória Díj Szereplő(k)
2009 Nyert Legjobb komédia TCA-Díj
Nyert Legjobb egyéni alakítás (komédia) Jim Parsons
Jelölt Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Emmy-díj Jim Parsons
Jelölt Legjobb női vendégszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Christine Baranski
2010 Nyert Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Jim Parsons
Jelölt Legjobb női vendégszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Christine Baranski
Nyert Kedvenc televíziós komédia People's Choice Award
2011 Nyert Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Golden Globe-díj Jim Parsons
Jelölt Legjobb komédia vagy musical tévésorozat
Nyert Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Emmy-díj Jim Parsons

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A 2. évad 3. részében néhány budapesti srác hívja Pennyt egy küldetésre az Age of Conan online videojátékban (azonban csak sárkányeledelnek akarják használni).
 • A 2. évad 4. részében egy ELTE-s plakát szerepelt, amelyen az alábbi szöveg szerepelt: Eötvös University Campus, Budapest, Hungary.[2]
 • Az 5. évad 21. részében egy jelenetben szerepel Stephen Hawking elméleti fizikus, aki korábban vendégprofesszor volt az egyetemen, ahol a sorozat játszódik.[3]
 • A nyugat-brazíliai Euglossa bazinga méhfaj a Sheldon Cooper által használt Bazinga! felkiáltásról kapta nevét.[4]
 • Stuart képregényboltjában számos alkalommal Warhammer Online plakátok láthatók, minden esetben más képpel.

A főcímben feltűnő képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A főcímben, mikor a Föld történetét mutatják be gyorsan pergő képekben, többek között az alábbi képek tűnnek elő egy pillanatra: naprendszer, bolygók, Föld, vulkán, páfrány, dinoszaurusz, mamut, majom, ősember, kerék, barlangrajzok, Stonehenge, moaik, Chichén Itzá, piramisok, Szfinx, Siva, Mózes, Akropolisz, Kínai Nagy Fal, Notre Dame, Tádzs Mahal, Pisai ferde torony, Vitruvius-tanulmány, Viking hajók, Szent Johanna, az amerikai 1 dolláros, a Függetlenségi Nyilatkozat, Abraham Lincoln, Benjamin Franklin, amerikai polgárháború, gőzmozdony, aranyásók, távíró, amerikai szesztilalom, izzólámpa, a londoni Tower Bridge, Eiffel-torony, Szabadság-szobor, női aratók az USA-ban, Ford T-modell, kétfedeles repülőgép, Rushmore-hegy, Albert Einstein rajzolt képe, bombázó repülőgépek, Tömeg–energia ekvivalencia, egy Pollock-festmény, autó az 1950-es évekből, közösségi zenelejátszó, űrhajós, Space Shuttle fellövés, orvosi operáció, integrált áramkör, számítógép, 3,5 collos hajlékonylemez, Empire State Building, metró, „Hollywood” felirat, görkorcsolya, robot, walkman, személyi számítógép, rapperek, mobiltelefon, parabolaantennák, gördeszkás, graffiti, hódeszkás, videokonzolok, olajkút, videotelefon, tűzijáték.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]