Bécsi újévi koncert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Musikverein, a koncertek helyszíne, ahol a hang arannyá válik

A Bécsi Filharmonikus Zenekar újévi koncertjét (németül: Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) minden Újév délelőttjén rendezik meg Bécsben, a Grosser Musikverein hangversenytermében az "Aranyteremben", ahol „a hangszereknek is arany a zengése”.[1] Az eseményen a hagyományoknak megfelelően a „Strauss-dinasztia“ Johann Strauss és fiainak Ifj. Johann Strauss, Josef Strauss és Eduard Strauss darabjai hangzanak el. Világszerte 90 országban közvetítik és több mint egymilliárd ember láthatja. Az újévi koncertre 1980 óta hagyományosan az olaszországi Sanremo városa küldte a koncertterem díszítéséhez felhasznált virágokat (2011-ben mintegy 30 000 szálat.) 2015-re a virágdíszítést már újra bécsi kertészek készítették.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

id. Johann Strauss
(Bécs, 1804. március 14. – Bécs, 1849. szeptember 25.)
Ifj. Johann Strauss
(Bécs, 1825. október 25. – Bécs, 1899. június 3.)
Josef Strauss
(Bécs, 1827. augusztus 20. – Bécs, 1870. július 22.)
Eduard Strauss
(Bécs, 1835. március 15. - Bécs, 1916. december 28.)

Az első koncert 1939-ben volt Clemens Krauss karmester vezényletével. Ez volt az egyetlen eset, amikor nem január 1-jén, hanem december 31-én tartották. Ekkor még csak Ifj. Johann Strauss műveket hallhatott a közönség, az alábbi sorrendben:

Az első újév napján tartott koncert 1941-ben volt, szintén Clemens Krauß vezényletével, aki Josef Krips két fellépésétől eltekintve haláláig (1954) a koncert karmestere volt.[2]

A Kék Duna keringő partitúra címlapja
Blue Danube
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Az egyik leghíresebb darab, a Kék Duna keringő először csak az 1945-ös koncerten hangzott el, míg a másik tradicionális záródarab, a Radetzky-induló, Johann Strauss műve először csak 1946-ban. 1958-ig mindkét darabot gyakran, de nem állandó jelleggel játszották, azóta azonban nem zárulhat újévi koncert ezen két mű nélkül. Az utolsónak játszott Radetzky-induló előadásához hagyományosan hozzátartozik a közönség ütemes tapskísérete is, amelyet a karmester a közönség felé fordulva vezényel. A 2005-ös koncerten azonban Lorin Maazel kihagyta a Radetzky-indulót és főhajtásképpen nem játszották el a Radetzky-indulót, a 2004-es indiai-óceáni cunami miatt.[3]

Az első nem osztrák karmester Lorin Maazel volt, 1980-ban. A jelenlegi rendszer, vagyis, hogy minden évben más karmestert hívnak, 1987-ben alakult ki, azután hogy 7 évig folyamatosan Maazel töltötte be a posztot. A zenekar tagjai ekkor úgy döntöttek, hogy mindig más vezesse őket. Ez az időpont egybeesett a világközvetítés megkezdésével, ezért marketing okai is voltak a döntésnek, így ugyanis nézettebb lett az esemény.

Karmesterek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közvetítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Radetzky-induló
Az újévi koncert hagyományos záródarabja a Radetzky-induló
Nem tudod lejátszani a fájlt?

1959 óta már nemcsak a rádió, hanem az ORF osztrák televízió is közvetítette a koncertet, 1969-től már színesben. 1987 óta az Eurovíziós Hálózat jóvoltából, mára 90 országba eljut.

Személyes részvétel, jegyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zenekar év végi és év eleji ünnepi koncertjeire (december 30, de. 11 óra; december 31, du. 7.30 óra; és január 1, de. 11.15 óra) sorsolás után lehet jegyeket vásárolni. A sorsolásban való részvételhez regisztrálni kell a zenekar honlapján (az év bármely szakában), majd a Saját fiók létrejötte után minden év január 2. és 23. között lehet benevezni a sorsolásra a világ bármely tájáról. A nyertesek ezt követően tudják megvenni jegyüket vagy jegyeiket. Az újévi koncertre minden regisztrált felhasználó legfeljebb két jegyet igényelhet, a másik két koncertre többet.

A repertoár ugyanaz mindhárom koncerten. Az újévi koncertet a magyar közszolgálati televízió m1-es programja élőben közvetíti.

A belépti díjak 20 és 940 € között mozognak, az állóhelytől a VIP-helyekig, előadástól is függően. Nyilván az újévi koncerten a legmagasabbak.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bécsi Újévi Koncert, luxorium.hu
  2. Bécs - Újévi koncert”, Csillagszemek - irodalmi és közéleti portál, 2006. december 31. (Hozzáférés ideje: 2008. október 24.) 
  3. [http://www.dip.hu/index.php?action=cikk&id=8934 Kimaradt a Radetzky-induló a bécsi Újévi Koncert programjából ], dip.hu
  4. Zubin Mehta vezényli a 2015. évi bécsi újévi koncertet, fidelio.hu
  5. New Year's Concert, wienerphilharmoniker.at

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]