Eurovíziós Hálózat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Eurovíziós Hálózat (angolul Eurovision Network) az Európai Műsorsugárzók Uniójának egyik intézménye, melyet 1954-ben Genfben alapítottak. A hálózat célja televízió- és rádióműsorok, illetve TV híradó felvételek cseréje volt.

A hálózat nem csak Európára terjed ki, jelenleg 75 tévé-és rádióállomás a tagja 54 európai, észak-afrikai és közel-keleti országban. Ezen túl 61 állomás társult vele Európában, Afrikában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában. A hivatalos Eurovíziós tévéközvetítéseket az Eurovíziós logó és Marc-Antoine Charpentier Te Deum-jának prelúdiuma alapján lehet megismerni. Az első hivatalos közvetítés 1954. június 6-án történt a montreux-i Narzissenfestről.

A legnépszerűbb közvetítések közé tartozik az évente megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál, melyet 1956 óta minden évben közvetítenek, a Junior Eurovíziós Dalfesztivál, melyet 2003 óta minden évben közvetítenek, az éves pápai Urbi et Orbi áldás, a bécsi új évi koncert, a sienai Palio, és a nagyobb európai sportesemények; mint például az úszó Európa-bajnokság.

Az Eurovíziós Hálózat nincs kapcsolatban az Európai Unióval.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]