Bátorligeti Legelő Természetvédelmi Terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bátorligeti Legelő Természetvédelmi Terület
Ország Magyarország
Elhelyezkedése
Terület0,23 km²
Alapítás ideje1938
Bátorligeti Legelő Természetvédelmi Terület (Magyarország)
Bátorligeti Legelő Természetvédelmi Terület
Bátorligeti Legelő Természetvédelmi Terület
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 46′ 21″, k. h. 22° 14′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 46′ 21″, k. h. 22° 14′ 18″
Tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens)

A 23 hektárnyi védett Bátorligeti legelő a Nyírség jellegzetességeinek gyűjtőhelye, ahol egy helyen megtalálható a tájegység szinte valamennyi jellegzetessége. A szélfútta füves homokbuckákon homokpusztai gyeptársulások; törpefüves homoki gyepek alakultak ki, egy sereg ritka növényféle társaságában.

Fekvése[szerkesztés]

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)

A bátorligeti legelő Bátorliget mellett, az ősláp szomszédságában húzódó, szelíden lankás homokbuckákon terül el. Az ősláptól nyugatra, Nyírpilis irányában található.

Jellege[szerkesztés]

Homokpusztai gyeptársulások, törpefüves homoki gyepek.

Kialakulása[szerkesztés]

A Bátorligeti legelő helyén a lankás homokdombokat egykor homoki tölgyerdők borították, a déli lejtőkön elszórtan ezüsthársakkal tűzdelve.

A legeltető állattartás részére tertületnyerés céljából az itteni erdőket kiirtották, az erdők helyét magasfüves ősgyep társulások foglalták el, melyek a legeltetés nyomán alacsony, homokpusztai gyeptársulásokká alakultak a száraz meleg homokterületeken.

A gyeptársulások legjellemzőbb faja a veresnadrág csenkesz. A Gyeptársulások között mára már ritkaságszámba menő értékes növényfajták élnek.

Boros Ádám 1929-ben fedezte fel az itteni növényritkaságokat, melyek akkor még tavasz idején végeláthatatlan mezőt alkottak a tájban, mára viszont már a helytelen mezőgazdasági művelés (gyepfeltörések, túlzott műtrágyázás, nem megfelelő legeltetés, kaszálás, akáctelepítés stb) miatt nagyon megfogyatkoztak, szigorú védelemre szorulnak. Boros akkor így írt a vidékről: „…Ezen kis területen a Nyírség összes jellegzetes tájrészletét megtaláljuk, a széleshátú füves buckákat, melyeken tavasszal a világ legpompásabb kökörcsin mezeje virít…”

Növényvilága[szerkesztés]

Selymes boglárka
Piros gólyaorr
Tavaszi hérics

A Bátorligeti legelő mára már ritkaságszámba menő növénykülönlegességei kora tavasztól (március-április körül) bontogatják szirmaikat, valósággal elborítva a talajt, mint az itt élő három kökörcsinfajta, a héricsek, nőszirmok és még számos ritka faj:

Állatvilága[szerkesztés]

Az itt található sokféle rovar, madár, és egyéb állat közül említést érdemel egy-két mára már megritkult, csak itt található, vagy fokozottan védett faj:

  • Magyar futrinka (Carabus hungaricus) – fokozottan védett.
  • Homoki gyík (Lacerta taurica) – élőhelye megfogyatkozása miatt megritkult.
  • Ürge (Citellus citellus) – a homoki legelők jellegzetes rágcsálója.

Források[szerkesztés]

  • E misszio.
  • Natura 2000.
  • Terra (Hazánk növényvil.)
  • Garami L. Védett term. értékei ISBN 963-243-239-8

Galéria[szerkesztés]