Az Overlord hadművelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Overlord hadművelet
(Code Name: Emerald)
1985-ös amerikai film
RendezőJonathan Sanger
ProducerMartin Starger
Műfaj
ForgatókönyvíróRonald Bass
FőszerepbenEd Harris
Max von Sydow
Horst Buchholz
Helmut Berger
Cyrielle Clair
Eric Stoltz
ZeneJohn Addison
OperatőrFreddie Francis
VágóStu Linder
Gyártás
GyártóNBC Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMetro-Goldwyn-Mayer
Bemutató1985. szeptember 27.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel561 548 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Overlord hadművelet (eredeti cím: Code Name: Emerald) 1985-ben bemutatott amerikai háborús akció-drámafilm. A filmet Jonathan Sanger rendezte, a főbb szerepekben Ed Harris, Max von Sydow, Eric Stoltz és Patrick Stewart látható. Ez volt az első mozifilm, amelyet az NBC készített.

A film 1985. szeptember 27-én jelent meg.

Háttértörténet[szerkesztés]

A második világháború idején, néhány hónappal a normandiai partraszállás előtt Gus Langot, a szövetségesek ügynökét a megszállt Franciaországba küldik, hogy kiszabadítson egy, a németek által elfogott kulcsembert, aki pontosan tudja, mikor és hol fog ténylegesen megtörténni a D-napi támadás. A sikerhez több ember is segítségére lesz: a szövetségesek egy titkos barátja, egy fontos német tiszt (aki egy magas rangú beépített informátor), és a francia ellenállás tagjai. A német SS azonban gyanút fog, és próbálja akadályozni a tervüket.

Cselekmény[szerkesztés]

A második világháború idején, 1944 júniusában a németeknek számos foglyot sikerül ejteniük egy kommandós rajtaütés során az angol partoknál. A foglyokat a Vincennes-i kastélyba viszik, ahol a német Wehrmacht megpróbálja kiszedni a fiatal amerikai hadnagyból, Andy Wheelerből a tervezett normandiai partraszállás időpontját. A szövetségesek is tudnak az elfogásról, és próbálják megakadályozni, hogy a németek megkínozzák Wheelert.

Röviddel ezután August „Gus” Lang német csúcsügynök ejtőernyővel leugrik Párizs közelébe, hogy felvegye a kapcsolatot a francia ellenállással. Majd a Vincennes-i kastélyban lévő német főhadiszállásra megy, ahol Ernst Ritter Standartenführertől, Hoffmann SS-tábornoktól és Jürgen Brausch Wehrmacht-Obersttől azt a parancsot kapja, hogy mint Wheeler fogolytársa, hallgassa ki őt a szövetségesek terveivel kapcsolatban. Gus Lang azonban valójában a szövetségesek kettős ügynöke, és ez a helyzet nagy bajba sodorja.

Szereplők[szerkesztés]

(A szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Code Name: Emerald című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Overlord hadművelet a Box Office Mojo oldalon (angolul)
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 21.)

További információk[szerkesztés]