Andrijan Grigorjevics Nyikolajev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrijan Grigorjevics Nyikolajev
Andrian Nikolaev atwedding.jpg
Született
1929. szeptember 5.
Elhunyt
2004. július 3. (74 évesen)
Csebokszári
Házastársa Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova
Foglalkozása pilóta
űrhajós
író
Iskolái Zhukovsky Air Force Engineering Academy
Halál oka szívinfarktus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrijan Grigorjevics Nyikolajev témájú médiaállományokat.


Andrijan Grigorjevics Nyikolajev (csuvas: Андриян Григорьевич Николаев) (Sorseli, 1929. szeptember 5.Csebokszári, 2004. július 3.) szovjet űrhajós.

1955-ben a repülőtiszti főiskola elvégzését követően a hadsereg szolgálatában tevékenykedett. 1960-tól részesült űrhajóskiképzésben. Két űrrepülést végzett, először a Vosztok–3 űrhajón repült 1962-ben, majd a Szojuz–9-en 1970-ben. Az utóbbin időtartamrekordot döntött. Tartalék volt a Vosztok–2 és a Szojuz–8 repüléseken. 1963-ban Valentyina Tyereskovával, az első űrhajósnővel házasodott össze. Egy közös lányuk született, Jelena. 1982-ben elváltak.

1992-ben vonult nyugállományba. Ezt követően a Moszkva melletti Csillagvárosban élt. 2004. július 3-án hunyt el szívrohamban a csuvasföldi Csebokszáriban, ahol egy sportversenyen vett részt. A Csuvas Köztársaság elnökének rendelete alapján szülőfalujában temették el, ahol 1972-ben Űrhajózási Múzeumot is nyitottak. Az eset nagy botrányt kavart Oroszországban. Végül Nyikolajevet a Csillagvárosban újratemették.

Űrrepüléseiért mindkét alkalommal megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, majd később a Lenin-rendet és a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét is. Emlékére a Hold túlsó oldalán krátert neveztek el róla.

Repülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(zárójelben a repülés ideje)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]