A művészetek története

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A művészetek története
A legrégibb időktől a XIX. század végéig
A kötetek díszes borítóval jelentek meg
A kötetek díszes borítóval jelentek meg

Szerzőtöbb szerző, szerk. Beöthy Zsolt
Első kiadásának időpontja19071912
Nyelvmagyar
Témakörművészettörténet
Részei3 kötet
Kiadás
Magyar kiadásLampel Róbert (Wodianer Fülöp és Fiai) Császári és Királyi Könyvkereskedése, Budapest

A művészetek története, alcímén A legrégibb időktől a XIX. század végéig a 20. század elején megjelent nagy terjedelmű, de alcímével szemben végül a 16. századnál félbemaradt magyar nyelvű művészettörténeti mű.

Története[szerkesztés]

A 20. század elején az egyik ismert magyar könyvkiadó, a Lampel Róbert (Wodianer Fülöp és Fiai) Császári és Királyi Könyvkereskedése nagy művészettörténeti enciklopédia kiadását határozta el. A sorozat a kezdetektől legalább 4 kötetben a 19. század végéig mutatta volna be gazdag képanyaggal a művelt nagyközönség számára a művészetek történetét. A kötetek szerkesztési feladataival a kiadó Beöthy Zsolt irodalomtörténészt bízta meg.

A tervet kivitelezés követte, és 1907-ben meg is jelent az I. kötet, amely 556 oldalon az ókor művészetét dolgozta fel.[1] Folytatása már 1907-ben kikerült a nyomdákból, ez a középkor művészeti alkotásait adta közre 614 oldal terjedelemben.[2] A III. kötet megjelenésére 1912-ig kellett várni, azonban végül ez is elkészült: elődeihez méltón 450 oldalon mutatta be a kora újkor, a reneszánsz művészetét.[3]

A sorozatnak tervbe volt véve egy IV. kötete is, és egy 1913-as Könyvjegyzék „sajtó alatt” minősítéssel jegyzi fel kínálatában. A kötet címe Ujkor II. rész lett volna.[4] A kötet kiadásáról nincs későbbi információ – feltehetően az 1914-ben kitört első világháborús gazdasági nehézségek miatt nem jelent meg. Esetleges kéziratáról sincs forrás.

Ennek ellenére az elkészült sorozat teljes terjedelme meghaladja az 1600 nyomtatott nagy alakú (28 x 21 cm) oldalt,[5] így máig az egyik legrészletesebb magyar nyelvű művészettörténeti szintézisnek tekinthető.

Jellemzői[szerkesztés]

Korabeli hirdetés egy könyvjegyzékből

A művészetek története mind külső, mind belső kialakításánál fontos szempontot kapott az esztétikum. A kötetek külső szürke színű egészvászon borítójára középen vörös téglalapra került aranyozott nagy betűkkel a sorozat cím („A művészetek története, szerkeszti Beöthy Zsolt”). A téglalap alatt ugyancsak arany színű betűkkel a kötetcím, illetve egy stilizált szecessziós növényi motívum foglalt helyet, amelynek egyes részeit kék és zöld színűre festettek. A gerincen szintén volt vörös, de álló téglalap sorozatcímmel, alatta kötetcímmel. A gerincen is végigfutott egy indarajz, az alján pedig a kiadó neve volt olvasható.[5]

A mű igen gazdaság képi anyaggal jelent meg. A számtalan fekete-fehér kisebb-nagyobb szövegkép mellett sok egész oldalas tábla és fénykép kapott helyet benne. Néhány illusztrációja színesre készült.

Reprint kiadás[szerkesztés]

A sorozat 2 kötete az 1990-es években új, egyszerű ragasztott papírkötéses reprint kiadásban ismét napvilágot látott. Érdekes módon ez a két kötet az I. és a III. kötet volt Az ókor művészete – Egyiptomi, babiloni, asszír, perzsa, görög és római építészet, szobrászat, festészet (Anno Kiadó, Budapest, 1997, ISBN 963-85389-7-x),[6] illetve A reneszánsz művészete – Az itáliai trecento, quattrocento, és cinquecento építészete, szobrászata és festészete – A reneszánsz Magyarországon (Laude Kiadó, Budapest, é. n., ISBN 963-7830-69-3)[7] címen. A II., középkori kötetről nem készült reprint kiadás.

A sorozatnak elektronikus kiadása sincs napjainkig (2021).

Kötetbeosztás[szerkesztés]

Az egyes kötetek a következők voltak:

Kötetszám
Kötetcím
Szerzők
Főbb részek
Kiadási év
Oldalszám
I. Ó-kor
  • Az őskor művészete
  • Az ókor keleti népeinek művészete (Egyiptom, Babilónia és Asszíria, Perzsia, Szíria és Kis-Ázsia)
  • A görög művészet története
  • A római művészet
  • Magyarország emlékszerű maradványai a római korból
1906 556[1]
II. Középkor
  • Ó-keresztény kor
  • Korai középkor („A győzelem kora”)
  • Az iszlám művészet
  • A román művészet kora
  • A csúcsíves építés kora
  • Magyarország középkori képzőművészet
1907 614[2]
III. Uj-kor. Első rész. Az olasz renaissance. A renaissance Magyarországon
  • Az olasz renaissance építészet
  • A Trecento festészete és szobrászata
  • A quattrocento szobrászata és festészete
  • A Cinquecento festészete, szobrászata és művész ipara
  • A renaissance Magyarországon
1912 450[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Népkönyvtári cimjegyzék. Népkönyvtárak és kisebb könyvtárak részére ajánlható művek magyarázatos jegyzéke. Függelék: Az Országos Tanács mintakönyvtárainak hivatalos jegyzéke, A Múzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsának Kiadása, Budapest, 1910, 313-314. o.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]