A labdarúgó-Európa-bajnokságok kabalái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1980 óta minden labdarúgó-Európa-bajnokság rendelkezik saját kabalafigurával. Az 1980-as olaszországi torna kabalája a népszerű mesefigura, Pinokkió volt. A 2008-as és a 2012-es EB-t leszámítva mindegyik tornára egy figura készült (az említettekre kettő).

A kabalák listája[szerkesztés]

Labdarúgó Európa-bajnokság Kabala(ák) Leírás
Olaszország 1980 Pinocchio Az azonos nevű mesefigurához hasonlóan egy fából készült fiú. Hosszú orrán az olasz zászló színei, fehér kalapján az EUROPA 80 felirat látható.
Franciaország 1984 Péno Egy fehér kakas, Franciaország nemzeti állata. Válogatott mezt, futballcipőt és fehér kesztyűt visel.
Nyugat-Németország 1988 Berni Egy nyúl, a német zászló színeiben pompázó futballfelszerelésben (fekete mez, piros nadrág, sárga sportszár), fehér fejpánttal és csuklószorítóval.
Svédország 1992 Rabbit Az előző kabalához nagyon hasonlító nyúl, ezúttal a svéd válogatott színeiben.
Anglia 1996 Goaliath Egy angol válogatott felszerelést viselő oroszlán, amelyet az első vb-kabala, World Cup Willie ihletett.
Hollandia/Belgium 2000 Benelucky Egy oroszlán ördögszarvakkal és emberi kezekkel. Az oroszlánfej a Holland labdarúgó-szövetség címerére, a szarv a belga válogatott becenevére (Vörös Ördögök) utal. Sörényén mindkét házigazda zászlajának színei megtalálhatók. Neve a Benelux és a lucky (szerencsés - sok szerencsét kívánva a résztvevőknek) szavakból származik.
Portugália 2004 Kinas Egy portugál mezes fiú. Neve a portugál zászló egyik elnevezéséből, a Bandeira das Quinas-ból ered.
Ausztria/Svájc 2008 Trix és Flix A Rainbow Productions és a Warner Bros. által tervezett ikerfiúk, akik a két rendezőt, Ausztriát és Svájcot jelképezik, és a két országra jellemző piros és fehér színeket viselik.
Lengyelország/Ukrajna 2012 Slavek és Slavko Ismét egy, a Rainbow Productions és a Warner Bros. által tervezett ikerpár. Az egyik figura a lengyel, a másik az ukrán válogatott színeit viseli.
Franciaország 2016 Super Victor Egy francia mezt és vörös köpenyt viselő fiú. A köpenye, a cipője és a labdája jelentik a szupererejét.
Európa 2020 Skillzy Egy, a torna logójával ellátott kapucnis pulóvert viselő karakter, amelyet a freestyle és az utcai futball kultúrája ihletett.
Németország 2024 Albärt, Bärnardo, Bärnheart vagy Herzi von Bär Dizájnjával és megnyerő jelenlétével a kabala tiszteleg az állítólag Németországból származó mackó tartós vonzereje előtt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az UEFA European Championship official mascots című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.