A fekete tulipán (film, 1964)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fekete tulipán
(La Tulipe noire)
1964-es francia–olasz–spanyol film

Julien és Guillaume de Saint-Preux (Alain Delon kettős szerepben)
Julien és Guillaume de Saint-Preux (Alain Delon kettős szerepben)
Alternatív cím: Fekete tulipán
RendezőChristian-Jaque
AlapműA fekete tulipán
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
  • Alain Delon
  • Virna Lisi
  • Dawn Addams
  • Akim Tamiroff
  • Francis Blanche
  • George Rigaud
  • Laura Valenzuela
  • José Jaspe
  • Enrique Ávila
  • Adolfo Marsillach
  • Álvaro de Luna
  • Lucien Callamand
  • Robert Manuel
  • Yvan Chiffre
  • Perla Cristal
ZeneGérard Calvi
OperatőrHenri Decaë
Gyártás
Ország Franciaország

Olaszország

Spanyolország
Nyelvfrancia
Forgatási helyszínMadrid
Játékidő115 perc
Forgalmazás
ForgalmazóDicifrance
Bemutató
  • Franciaország 1964. feb. 28.
  • Olaszország 1964. márc. 5.
  • NSZK 1964. márc. 6.
  • Magyarország 1965. aug. 5.
Korhatár12 II. kategória (F/4644/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

(A) fekete tulipán (franciául: La Tulipe noire egy 1964-ben bemutatott francia-olasz-spanyol kosztümös kalandfilm-vígjáték, Christian-Jaque rendezésében, Alain Delon és Virna Lisi főszereplésével. A filmet forgatókönyve csak igen távoli hasonlóságot mutat id. Alexandre Dumas azonos című regényének, az 1851-ben megjelent A fekete tulipánnak(wd) (La tulipe noire) cselekményével. Bár a forgalmazók „Dumas-adaptációként” hirdetik, valójában nem nevezhető annak. A romantikus történet a francia forradalom előestéjén játszódik Dél-Franciaországban.

Cselekmény[szerkesztés]

1789 júniusában járunk Roussillon tartományban. A vidéken nagy az elégedetlenség, a forradalom előszele érződik. A földesurak és adóbérlők sanyargatják a jobbágyokat és a közrendű polgárokat. A környéken egy álarcos lovas tevékenykedik. Voltaire nevű idomított lovának és Brignol nevű zsivány cinkosának segítségével kirabolja a gazdagokat. Igazságosztó üzeneteket hagy maga után, névjegye egy fekete tulipán. Mindig győz és mindig sikeresen eltűnik az őt üldöző poroszlók elől. La Mouche, a helyi rendőrfőnök (lieutenant général de police) már gyanítja, hogy a rabló nem más, mint Guillaume de Saint-Preux nemes ifjú, a helyi arisztokrata társaság kedvence, nagy szoknyavadász, az „előkelő társaság” hölgyei mind a lába előtt hevernek. La Mouche jelentést tesz de Vigogne márkinak, de Catherine, a márki csapodár felesége egyben Guillaume szeretője is. Az ő révén a Fekete Tulipán értesül La Mouche gyanújáról.

La Mouche csapdát állít a Fekete Tulipánnak: egy hintóban elrejti poroszlóit. Az álarcosok rajtaütnek a hintón, de az előbújó túlerő elől menekülniük kell. La Mouche-nak sikerül megvágnia a Fekete Tulipán arcát, és reméli, hogy e jelről azonosíthatja, ha bárhol megjelenik. Rendőri körözést ad ki, emberei minden vágott arcú embert letartóztatnak. Guillaume éjszaka meglesi La Mouche-t, ugyanúgy megvágja a báró arcát, emiatt a következőkben La Mouche-t saját rendőrei újra és újra Fekete Tulipánnak vélik, letartóztatják és hosszabb-rövidebb időre fogdába zárják.

Guillaume elküldi Brignolt saját öccséért, Julien de Saint-Preux-ért, aki bátyjának tökéletes hasonmása. Csak Voltaire, a ló képes őket megkülönböztetni. Julien naív idealista, az igazságosság és a polgári szabadság lelkes szószólója. Guillaume arra utasítja öccsét, jelenjen meg az ő képében az arisztokraták társasági eseményein, és álljon helyt Catherine márkinénál, Guillaume szeretőjénél is. Julien egyetlen éjszaka alatt hibátlanul memorizálja bátyjának összes ismeretét, kapcsolatát, és tökéletesen helyettesíti Guillaume-ot. La Mouche báró, aki bizonyos abban, hogy Saint-Preux arcát vágta meg, megdöbbenve és értetlenül látja Saint-Preux sértetlen arcát.

Egy véletlen során Julien megismerkedik a közrendű Plantinnel, egy radikális, nagyszájú forradalmárral, és annak szép leányával, Caroline-nal, aki éppen esküvőre készülő menyasszony. A lányt annyira elbűvöli a szép Julien, hogy hazaküldi a násznépet, felbontja eljegyzését, és Julienhez törleszkedik. Az előkelő társaságban Julien sikerrel helyettesíti bátyját. Megtudja, hogy Grasillac hercege rövidesen hatalmas sereggel vonul át a városon, célja a lázongó párizsi nép szétverése. Julien nagyívű tervvel áll bátyja elé: ketten együtt megölik a herceget, felrobbantják a város hídját, így megállítják a hadsereg vonulását. Guillaume-ot azonban nem lelkesítik magasröptű célok, csak saját anyagi hasznára rabolja ki a gazdagokat. Az igazságosztó Fekete Tulipán alakja csak eszköz, amit saját népszerűsítésére használ. Julien összevész bátyjával, és elhatározza, hogy a Fekete Tulipán alakjában ő maga indul harcba a forradalmárok megsegítésére. Segítséget kap Plantin családjától és Caroline-tól, a kardos menyecskétől, aki időközben Julien menyasszonya lett. Furfangos trükkök alkalmazásával elfogják Grasillac herceget, a hadsereget elküldik Párizzsal ellenkező irányba, Marseille felé. A Plantin családi tanács elhatározza, hogy az elfogott herceget – és távlatban majd minden arisztokratát is – le kell nyakazni. Ehelyett az egész társaság, beleértve a herceget is, holtrészegre issza magát.

Közben La Mouche báró felkutatja Julien és társai rejtekhelyét. A rendőrök nagy verekedésben kiszabadítják Grasillach herceget és elfogják Julient, akit mindenki Fekete Tulipánnak hisz. A hírhedt rablót és lázadót kötél általi halálra ítélik. Az otthon rejtőzködő Guillaume ezt meghallva öccsének megmentésére siet. Éjjel megtámadja a börtönt, kiszökteti Julient, de közben ő maga megsebesül és fogságba esik. Másnap Guillaume-ot a főtéren nyilvánosan felakasztják.

Vigogne márki palotájában a helyi előkelőségek éppen a Fekete Tulipántól való megszabadulásukat ünneplik, amikor betörnek a forradalmárok, élükön Julien, a halottnak hitt Fekete Tulipán jelmezében. Az akasztófához sietők Guillaume teste helyett Vigogne márkit látják lógni. Pánik tör ki, az arisztokraták fejvesztve menekülnek, köztük Grasillac herceg is, aki új szeretőjét, a friss özvegy Vigogne márkinét viszi magával. La Mouche bárót Guillaume idomított lova, Voltaire belöki a szakadékba, így megbosszulva gazdáját. A forradalmárok átveszik a hatalmat és kiszabadítják a foglyokat. Julien feleségül veszi Caroline-t, közben apósa, Plantin meghozza a hírt, hogy Párizsban a felkelt nép elfoglalta a Bastille-t.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 1980)[2]
Guillaume de Saint-Preux / Julien de Saint-Preux Alain Delon Lukács Sándor
(Debreczeny Csaba)
Caroline „Caro”` Plantin Virna Lisi Bánsági Ildikó
La Mouche báró, rendőrfőnök Adolfo Marsillach Balázs Péter
de Vigogne márki Akim Tamiroff Képessy József
Catherine de Vigogne márkiné Dawn Addams Földi Teri
Plantin úr, Caroline apja Francis Blanche Horváth Gyula
(Kajtár Róbert)
Alexandre de Grasillach de Morvan-Le-Breau herceg Robert Manuel Szabó Ottó
(Szersén Gyula)
Lisette Laura Valenzuela
Királyi adóbérlő (fermier général) George Rigaud
Narrátor (hangja) Galkó Balázs

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Fekete tulipán (La Tulipe Noire, 1964) 1. szinkron (1980). Pannónia Filmstúdió, megrendelő Magyar Televízió.
    (Zárójelben: 1. szinkron módosítása) az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információ[szerkesztés]