2019-es európai parlamenti választás az Egyesült Királyságban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brit képviselők frakciók szerint 2014-től
2 mandátum nincs betöltve!
         
71 képviselő az alábbiak szerint:

A 2019-es európai parlamenti választásra Nagy Britanniában május 23-án kerül sor. Ez a 9. európai uniós választás, nem egy előre tervezett választás, mivel az Egyesült Királyságnak már ezt megelőzően 2019 március 29-én el kellett volna hagynia az Európai Uniót.[1] Azonban a brexit tárgyalások ellehetetlenülése miatt a brit kormány és Európai Tanács 2019 április 11-én megegyezett a brit távozás határidejének 2019. október 31-re történő módosításáról. Így szükségessé vált az európai parlament brit képviselőinek a megválasztása is.[2] Az Egyesült Királyság parlamentje május 7-én döntött a választások megtartásáról. Az Egyesült Királyság kiválása körüli bizonytalanság miatt változatlanul kétséges, hogy a korábbi szabályzásnak megfelelő 73 brit európai képviselő egyáltalán átveszi-e mandátumát, vagy hogy mikor mondanak le.[3]

Magától érthető, hogy a szavazás központi témája a brexit (és nem a bevándorlás). Valójában ez a szavazás egy második kilépési szavazásnak tekinthető amit a Theresa May vezette kormány eddig mindenképpen el akart kerülni.[4]

Szabályok[szerkesztés]

A szavazáson azok vehetnek részt akik:

  • szerepelnek az Egyesült Királyság választói listájában,
  • betöltötték 18. életévüket,
  • brit, ír, vagy nemzetközösségi polgárok vagy az EU polgárai,[5]
  • akik az Egyesült Királyságban állandó lakhellyel rendelkeznek,
  • nem állnak a közügyektől eltiltás alatt.

A szavazásra jogosultak 2019. május 7-ig kellett, hogy kérjék felvételüket a választási névjegyzékbe. Az Egyesült Királyság választásán résztvevő európai uniós polgároknak (kivéve a brit, ír, ciprusi, és máltai állampolgárokat) május 7-én éjfélig nyilatkozniuk kell arról, hogy az Egyesült Királyságban kívánnak szavazni és nem saját országukban.

Az Egyesült Királyság 12 választási kerületre van felosztva, ebből 9 Angliai terület, plusz Skócia, Wales és Észak-Írország. Gibraltár a Délnyugat Anglia választási körzet része.

választási körzet mandátumok
Kelet-Közép-Anglia 5
East of England 7
London 8
North East England 3
North West England 8
South East England 10
South West England 6
West Midlands 7
Yorkshire and the Humber 6
Skócia 6
Wales 4
Észak-Írország 3

A választás egyfordulós, listás szavazás, amin csak pártok indulhatnak. Az Egyesült Királyságban Németországhoz hasonlóan nincs bejutási küszöb Ez azt jelenti, hogy az a párt amely megszerzi a szavazatok legalább 1,4 %-át parlamenti európai parlamenti mandátumot szerez. A képviselő helyeket az ún. d’Hondt-módszerrel osztják el. Az egyes listákról a jelöltek a pártok által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.[6]

Az Észak-írország választókerületben az európai parlamenti választáson nem zárt, hanem félig nyitott listára szavaznak. A választó csak a választáson résztvevő pártok egyetlen általa kiválasztott pártlistájára szavazhat, de ezen a listán szereplő jelöltek közül, sorba állítva azokat, akár több jelöltre is.

Választási eredmények[szerkesztés]

A választások előzetes eredménye
A Politico exit-pool becslése[7]
       
73 képviselő az alábbiak szerint:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ministers set for further Brexit talks”, BBC News, 2019. április 8. 
  2. How UK is gearing up for European elections”, BBC News, 2019. április 11. (Hozzáférés: 2019. május 22.) 
  3. Article 50 extension. Institute for Government, 2018. december 12. (Hozzáférés: 2019. május 22.) „If the UK and the EU ratify the Withdrawal Agreement before the new European Parliament sits for the first time on 2 July, then the 73 new UK MEPs would not take up their seats.”
  4. Garton Ash T (18 Apr 2019) Britain will have its second referendum – at the EU elections on 23 May. The Guardian (retrieved 18 May 2019)
  5. Which elections can I vote in?. Electoral Commission, 2018. október 2. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
  6. European Parliamentary Elections Act 2002. legislation.gov.uk. National Archives
  7. United Kingdom. POLITICO . (Hozzáférés: 2019. május 23.)