Újvidéki Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újvidéki Egyetem

Alapítva1960
HelySzerbia, Újvidék
Típus
  • egyetem
  • nyílt hozzáférést biztosító kiadó
Tagság
  • Európai Egyetemek Szövetsége
  • Agence universitaire de la Francophonie
Elhelyezkedése
Újvidéki Egyetem (Szerbia)
Újvidéki Egyetem
Újvidéki Egyetem
Pozíció Szerbia térképén
é. sz. 45° 14′ 32″, k. h. 19° 49′ 43″Koordináták: é. sz. 45° 14′ 32″, k. h. 19° 49′ 43″
Térkép
Az Újvidéki Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Újvidéki Egyetem témájú médiaállományokat.

Az Újvidéki Egyetem Újvidék városában a jogelőd intézményekkel együtt mintegy két évszázada meghatározza a felsőfokú képzést.[1]

Rövid története[szerkesztés]

A felsőfokú oktatás alapjait a mai Vajdaság Autonóm Tartományban és egész Szerbiában 1740 körül fektették le, az újvidéki Collegium Vissariono - Pawlovicsianum Petrovaradinense nevű szeminárium létrehozásával.

Az Újvidéki Egyetem legjelentősebb elődjei között szerepelt a Norma - az 1778-ban Zomborban alapított szerb tanárképző iskola és az 1812-ben Szentendre városában alapított Preparandija tanáriskola, amelynek székhelye 1816-ban Zomborba költözött. A tudományos gondolkodás fejlesztésében a XIX. századtól kezdve a legjelentősebb szerepet Matica Srpska, a szerb nép legrégebbi kulturális és tudományos intézménye látta el. 1826-ban alapították Pesten, amelynek székhelyét 1864-ben Újvidékre helyezték át. A fejlesztés A mai Vajdaság területén a jogtudományok és az oktatás kérdését különösen az 1920-ban létrehozott Szabadka Jogi Kar befolyásolta.

A törekvések, víziók, ötletek és eredmények a tudomány és az oktatás területén nagy szintézisre került sor 1960-ban, amikor a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése elfogadta az Újvidéki Egyetem létrehozásáról szóló törvényt, amely összehozta a korábban alapított karokat Újvidék egyedülálló tudományos közösségébe.

Manapság Közép-Európa egyik legnagyobb oktatási és kutatási központja, több mint 50 000 hallgatóval és 5000 alkalmazottal 14 karon és három intézetnél, négy történelmi egyetemi városban, Újvidéken, Zomborban, Szabadkán és Nagybecskereken. Például a Műszaki Tudományi Karon belül létrehozott BioSense Intézetet[2] az Európai Unió a harminc kutatóintézet egyikének nyilvánította Európában, amely a legnagyobb potenciállal rendelkezik a biotechnológia területén. Az ANTARES projekt Európában a Horizont 2020 program[3] keretében 2016-ban a legjobb volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Vajdaságban Újvidék egyetemváros mellett Szabadka a második számú felsőoktatási központ. A hallgatói létszám Vajdaságban 2001 és 2009 között átlagosan 44%-kal nőtt; ezen belül Újvidéken 1997–2009 között 68%-os, Szabadkán viszont mindössze 13%-os a növekedés." Társadalmi együttélés 2012/01 Gábrity Molnár Irén: A magyar nyelvű (felső)oktatás helyzete a Vajdaságban - A régió felsőoktatásának jellemzői alcím
  2. "The BioSense Institute, formed within the Faculty of Technical Sciences, was proclaimed by the European Union as one of the thirty research institutions in Europe with the greatest potential in the field of biotechnologies. Its project ANTARES was best ranked in Europe in 2016 within the program Horizon 2020."harmadik bekezdésben található
  3. With Support from Horizon 2020 alcím. [2019. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]