Észtország kormányfőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Történelem[szerkesztés]

Észtországot az Orosz Birodalom összeomlása utáni függetlenségének első két évében (1918–1920) kormányfő irányította.

Az 1920-as észt alkotmány szabályozta az államfő (riigivanem) hatáskörét. Ez a rendszer radikálisan parlamentáris rendszer volt, mert az államelnököt a parlament egyszerű többséggel elbocsáthatta. Ráadásul az államelnök nem volt a fegyveres erők főparancsnoka, és nem ratifikálhatta a törvényeket vagy oszlathatta fel a parlamentet. A parlament feloszlatása csak népszavazás útján volt lehetséges.[1] Az 1933-ban népszavazás útján elfogadott új alkotmány értelmében a miniszterelnöki tisztséget 1934-ben egy elnökibb rendszerben hozták létre kormányfői pozícióként. Ezen alkotmány szerint az elnök kinevezheti és felmentheti a miniszterelnököt és a kabinetet, megvétózhatja a törvényeket, rendeleteket alkothat és feloszlathatja a parlamentet.[2] A hivatalban lévő államelnök, Konstantin Päts kinevezte magát a miniszterelnöki posztra, és ebben a pozícióban felfüggeszthette az államfő és az észt parlament választásait. Miniszterelnök maradt, és magát "Kormányzó-Elnök"-nek nyilvánította, egészen 1938-ig, amikor egy új alkotmány alapján választásokat tartottak és elnökké választották.

1918–1920[szerkesztés]

1934–1937[szerkesztés]

Az 1934-es alkotmány újra felosztotta a végrehajtó hatalmat az államelnök és a kormányfő között.

Az 1938-as alkotmány módosítása ideiglenesen összevonta az államelnöki és kormányfői hivatalt a Kormányzó-Elnöki hivatalban.

1938–1944[szerkesztés]

Az 1938-as alkotmány újabb módosítása megosztotta a kormányzó-elnök hatalmát az államelnök és a miniszterelnök között.

1990– napjainkig[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (Seppo Zetterberg, "A History of Estonia" / Viron historia. 3rd edition. Helsinki: The Finnish Literary Society / Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2007, pages 524–525)
  2. (Zetterberg 2007, pages 558–559)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Prime Minister of Estonia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.