Ég á líf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ég á líf
Eythor Ingi Malmőben
Eythor Ingi Malmőben
Adatok
Év2013-as Eurovíziós Dalfesztivál
OrszágIzland Izland
Előadó(k)Eythor Ingi
Nyelvizlandi
DalszerzőÖrlygur Smári, Pétur Örn Gudmundsson
SzövegíróÖrlygur Smári, Pétur Örn Gudmundsson
Dalszövegdiggiloo.net
Eredmények
Elődöntő6. hely, 72 pont
Döntő17. hely, 47 pont
Kronológia
Előző◄ Never Forget (2012)
KövetkezőNo Prejudice (2014) ►

Az Ég á líf (magyarul: Élek) egy dal, amely Izlandot képviselte a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben. A dalt az izlandi Eythor Ingi adta elő izlandi nyelven.[1] 1997 után ez az első dal, amelyet a szigetország hivatalos nyelvén adtak elő.

A dal az izlandi nemzeti döntőben, a Söngvakeppnin 2013-ban nyerte el az indulás jogát, ahol a hétfős mezőnyből a zsűri és a közönség együtt választotta ki a győztest.[2]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 16-án rendezett második elődöntőben adta elő, a fellépési sorrendben nyolcadikként a bolgár Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov Samo shampioni (Only Champions) című dala után, és a görög Koza Mostra és Agathon Iakovidis Alcohol Is Free című dala előtt. Az elődöntőben 72 ponttal a hatodik helyen végzett, így továbbjutott a döntőbe.

A május 18-án rendezett döntőben a fellépési sorrendben tizenkilencedikként adta elő, a dán Emmelie de Forest Only Teardrops című dala után és az azeri Farid Mammadov Hold Me című dala előtt. A szavazás során 47 pontot kapott, mely a tizenhetedik helyet érte a huszonhat fős mezőnyben.

Források[szerkesztés]

  1. A dal profilja az eurovision.tv-n
  2. Izland: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég á Líf (eschungary.hu). [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]