Árgushal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Árgushal
Árgushal model a londoni Természettudományi Múzeumban.
Árgushal model a londoni Természettudományi Múzeumban.
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Acanthuroidei
Család: Árgushalfélék (Scatophagidae)
Nem: Scatophagus
Cuvier in Cuvier & Valenciennes, 1831
Faj: S. argus
Tudományos név
Scatophagus argus
(Linnaeus, 1766)
Szinonimák
  • Cacodoxus argus
  • Chaetodon argus
  • Chaetodon atromaculatus
  • Ephippus argus
  • Scatophagus argus argus
  • Scatophagus argus atromaculatus
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Árgushal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Árgushal témájú kategóriát.

Az árgushal (Scatophagus argus) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjéhez és az árgushalfélék (Scatophagidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az árgushal elterjedési területe az indo-csendes-óceáni térség. Élőhelye, Japántól Pápua Új-Guineán keresztül, Délkelet-Ausztráliáig terjed. Közkedvelt akváriumi hal is.

E halfajt szépsége és kíváncsisága miatt tartják. Testfelépítésben hasonlít a diszkoszhalak (Symphysodon), de nem olyan érzékeny, mint ők. A kifejlett példányok csak a brakk- és sósvizet tűrik, de az ivadék az édesvízben is megél. A melegebb vízhőmérsékletet kedveli, körülbelül 21 - 28 Celsius-fokos vízben érzi jól magát. Akváriumban való tartásuk nagyon könnyű. Az ivadék a kisebb akváriumokban is megvan, de növekedése során, ha egyéb halfajok is vannak mellette, nagyobb akváriumot igényel. Szűk helyen, az akváriumi társait bántalmazza.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az árgushal kétféle színváltozatban található meg, zöldben és vörösben. Mindkét színű halon fekete foltok, pöttyök vannak.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a halfaj mindenfélét megeszik. Növényi és állati eredetű táplálékot, törmelékeket, fagyasztott haleledelt, de még az akváriumban levő növényeket is. Táplálkozás közben sokat pazarolnak, emiatt a nagyon jó szűrőberendezés kell az akváriumhoz. Minél idősebb a fogságban tartott árgushal, annál tisztábban kell tartani a vízét, mivel a sósvízben, a táplálékból lebomlott fehérjék, mérgező anyagokat állítanak elő. Az árgushal társas hal, jóbb ha fajtársakkal van körülvéve.

Fogyaszthatósága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A természetes élőhelyén, az emberek megeszik ezt a halfajt. Kifogásakor és feldolgozásakor ügyelni kell, mivel testének elülső részén, kis, mérgező tüskék vannak, amelyek megérintése fájdalmat, vagy akár ájulást is okozhatnak. A legjobb gyógymódszer, a mérge ellen, a forró víz.[1]

Képek a fajról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Gisha Sivan, K. Venketesvaran, C.K. Radhakrishnan (2007. szeptember 15.). „Biological and biochemical properties of Scatophagus argus venom”. Toxicon 50 (4), 563–571. o, Kiadó: Elsevier Ltd. DOI:10.1016/j.toxicon.2007.05.002. PMID 17599379.  

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Scatophagus argus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.