Zuniceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Zuniceratops
Evolúciós időszak: késő kréta
A Zuniceratops rekonstrukciója
A Zuniceratops rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Öregcsalád: Ceratopsoidea
Nem: Zuniceratops
Wolfe & Kirkland, 1998
Fajok
  • Z. christopheri Wolfe & Kirkland, 1998 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zuniceratops témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zuniceratops témájú médiaállományokat és Zuniceratops témájú kategóriát.

A Zuniceratops (jelentése 'zuni szarv arcú', az észak-amerikai pueblo indián törzsre utalva) a ceratopsia dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta időszakban, a középső turoni korszakban élt, a mai Egyesült Államok Új-Mexikó államának területén. Körülbelül 10 millió évvel korábban élt az ismertebb Ceratopsidae család tagjainál, így betekintést enged az őstörténetükbe.

A Zuniceratops körülbelül 3–3,5 méter hosszú, a csípőjénél nagyjából 1 méter magas lehetett. A tömegét 100–150 kilogrammra becsülik. A nyakfodra lyukas, de hiányoztak róla a hegyes csontok (az epoccipitalok). Ez a legkorábbi ismert ceratopsia, amely szemöldökszarvval rendelkezett, és egyben a legrégebbi észak-amerikai ceratopsia. A szarvairól azt feltételezik, hogy a kor előrehaladtával nagyobbá váltak.

Felfedezése[szerkesztés]

A Zuniceratopsot 1996-ban fedezte fel a nyolcéves Christopher James Wolfe, Douglas G. Wolfe őslénykutató fia, a Moreno Hill formációban, Új-Mexikó középnyugati részén. Egy koponya, és több egyed csontjai kerültek elő. Később egy darabot, egy feltételezett squamosális csontot a Nothronychus ülőcsontjaként azonosítottak.

Osztályozás[szerkesztés]

A Zuniceratops és a mai ember méretének összehasonlítása

A Zuniceratops példa a korai ceratopsiák és a késői, nagyobb szarvakkal és nyakfodorral rendelkező ceratopsidák közötti evolúciós átmenetre. Azt az elméletet támogatja, ami szerint a ceratopsia dinoszauruszok fejlődési vonala Észak-Amerikába nyúlik vissza.

Az elsőként felfedezett példánynak egyszerű gyökerű (a ceratopsiák között szokatlan) fogai voltak, míg a későbbi fosszíliák foga dupla gyökerű. Ez azt bizonyítja, hogy a fogak az idősebbeknél dupla gyökerűvé váltak.

A Zuniceratops a többi ceratopsiához hasonlóan növényevő volt és feltehetően csordában élt.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Zuniceratops látható a Discovery Channel Dinoszauruszok, az ősvilág urai (When Dinosaurs Roamed America, 2001) című műsorában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zuniceratops című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Wolfe, D.G., Kirkland, J.I. (1998). „Zuniceratops christopheri n. gen. & n. sp., a ceratopsian dinosaur from the Moreno Hill Formation (Cretaceous, Turonian) of west-central New Mexico”. Lower and Middle Cretaceous Terrestrial Ecosystems, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 24, 307–317. o.  
  • Wolfe, D. G.. New information on the skull of Zuniceratops christopheri, a neoceratopsian dinosaur from the Cretaceous Moreno Hill Formation, New Mexico, 93–94. o. (2000)