Zsupánek János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsupánek János
Született1861. január 6.
Sal
Elhunyt1951. március 11. (90 évesen)
Sal
Állampolgárságajugoszláv
Nemzetiségemagyarországi szlovén
Foglalkozásaköltő
SablonWikidataSegítség

Zsupánek János néhol Zsupanek János (szlovénül Janoš Županek) (Sal, 1861. január 6. – Sal, 1951. március 11.) magyarországi szlovén költő, Zsupánek Mihály költő fia, illetve Zsupánek Vilmos költő apja.

Vas megyében született Zsupánek Mihály és Gomilár Mária gyerekeként. Apja szolgált a szárd–francia–osztrák háborúban, s egyebek között járt Krajnában is (ma Szlovénia része), ahol megismerte a helyi szlovén énekeket is, és itthon a régi dolinczi (dolányi) énekeskönyvből írt át régi énekeket. János zarándoklaton járt Mariazellben, Stájerországban Graz mellett egy Szűz Mária kegyhelyen, illetve Marburg (Maribor) vidékén is a Slovenska Goricéban. Innen számos szlovén és német nyelvű éneket ismert meg. A slovenska goricei tájszólás igencsak közel áll a vend nyelvhez, ezért nem okozott Zsupáneknek nagyobb gondot a megértése.

Első gyűjteményét magyarul írta 1884 és 1893 között. 1908-ban nyomtatásban adott ki Muraszombatban a Vu Iméni Ocsé, i Sziná, i Dühá, szvétoga Ámen c. énekes-imádságos könyvet, ahová apja énekeit is beépítette. Két évvel később egy halotti énekeskönyve is megjelent ugyanott. Idősebb Klekl József a Novine c. vend újságban megjelentette másik feldolgozását is. Gyűjteményét Dolányban és Salban a katolikus hívek még sokáig használták.

Művei[szerkesztés]

  • Magyar dalok (1884-1893)
  • Vu iméni Ocsé, i Sziná, i Dühá, szvétoga Ámen (Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, Ámen!) (1908)
  • Mrtvecsne peszmi (Halotti énekek) (1910)
  • Szenje blázsene device Marie (Az Áldott Szűzanya képe) (Novine, 1916)

Források[szerkesztés]