Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-07-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Facebook nem jön be az alkalmazás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--195.184.30.61 (vita) 2012. július 9., 05:01 (CEST)[válasz]
Lehet azért, mert nincs megfelelő internetkapcsolat. Alfa-ketosav vita 2021. július 1., 10:30 (CEST)[válasz]

Ha esetleg részletesebben kifejtenéd ... 94.21.139.24 (vita) 2012. július 9., 15:11 (CEST)[válasz]

Fürdőhelyek a Fekete-hegyen[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Szeretném megtudni, hogy hol vannak fürdőzőhelyek a Fekete-hegyen ==

szeretnem ,megtudni ,hogy holvanak fuzrduzohejek a fekete hegyen

Azt szeretném megtudni, hogy
--46.107.226.120 (vita) 2012. július 9., 15:13 (CEST)[válasz]

válasz:

Magyarországon több Fekete-hegy van.
A Google Térkép-funkciója szerint az egyik a Villányi-hegységben, Pakonya és Szársomlyó között, a másik a Zempléni-hegységben, Gönc és Pálháza között.
A Kartográfiai Vállalat 1988-as kiadású Nagy világatlasza is tud két helyet, Budapest közelében mindkettő: Pilisszentlélek és Kesztölc között, és Pesthidegkút és Budajenő között is van (bár az utóbbinak a neve: Fekete-hegyek).
Egyik tájék sem fürdőhely(ek)ről nevezetes.
vitorlavita 2012. július 9., 18:42 (CEST)[válasz]
vélemény 1
Szerintem a kérdező nem tud rendesen magyarul, talán a Fekete-tengerre gondolt. Lehet sosem fogjuk megtudni. --Rodrigó 2012. július 10., 08:45 (CEST)[válasz]

Két Bacon – kiből van még kettő?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Nemrég megtudtam, hogy két Bacon nevű középkori angol természetfilozófus volt, mindketten arról híresek, hogy a megfigyeléseken alapuló tudományos módszert hirdették. A két Bacon a tizenharmadik századi Roger Bacon és a tizenhetedik századi Sir Francis Bacon. Mindaz, amit korábban innen-onnan Baconról olvastam, hol az egyik Baconra, hol a másikra vonatkozik, és mivel én azt hittem, hogy csak egy Bacon van, nem emelékszem rá, hogy melyik kire. Most tehát újra utána kell néznem a két Bacon életének és munkásságának, hogy ne keverjem őket.

Az ilyen félreértéseket el szeretném kerülni a jövőben, ezért most azt szeretném megtudni, a két Baconon kívül kik azok a híres emberek, akiket könnyen össze lehet keverni hasonló nevük miatt. Vagyis olyan embereket keresek, akik mindketten nagyon híresek (olyannyira, hogy még én is hallok róluk), a nevük azonos vagy hasonló, és a tevékenységi körük is elég hasonló ahhoz, hogy ha nem figyelek, könnyen összekeverhetem őket.

Néhány speciális eset, amiről már tudok.

  • Bármely uralkodó (király, császár, pápa, szultán stb.) vagy szent esetén, akinek csak a keresztnevét és esetleg sorszámát használjuk, eleve gyanús, hogy lehet belőle hasonló nevű uralkodó egy másik trónon. Példa erre I. János (egyértelműsítő lap) vagy Szent József (egyértelműsítő lap). Az ilyeneknél figyelni fogok, és valószínűleg nem keverem össze.
    • Ha viszont az illetőt megkülönböztető előnévvel illetik, például Könyves Kálmán vagy Nagy Péter cár, akkor már azt fogom hinni, hogy csak egy van ilyen néven, tehát ha mégis kettő van, akkor az már válasz erre a kérdésre, és említsétek itt meg.
  • Az ókori Római polgárok nagyon kevés különböző nevet használtak a halandók elnevezésére, ezért bármely római polgárról eleve gyanús nekem, hogy több hasonló nevű van belőle. Példa Flavius Iulianus római császár és Flavius Iulius Iulianus, vagy az összes Marcellus nevű híresség.
    • Az istenekre és más mitológiai alakokra azonban ez nem vonatkozik, mert úgy tűnik, ezeknek változatosabb a nevük, bár még itt is előfordulnak ismétlések, tehát ha a klasszikus mitológia két hasonló nevű istent tisztel, akit valami közös tulajdonságuk miatt könnyű összekeverni, akkor az példa erre a kérdésre, és említsétek meg.
    • A Rómán kívül élő egyéb ókori népekre szintúgy nem vonatkozik a kivétel, mivel ezek értelmesebb névadási szokást folytattak. Ha tehát például két azonos nevű ókori görög filozófus lenne, akkor ezt említsétek meg.
  • Azt tudom, hogy hány Rákóczi erdélyi fejedelem van, és köztük hány Rákóczi Ferenc.
  • A Curie családról is tudok, akik közül többen kaptak Nobel-díjat kapcsolódó típusú fizikai és kémiai kutatások miatt.
  • A Strauss zenészcsaládról is tudok.
  • Tudom, hogy Ronaldo brazil labdarúgó nem azonos a fiatalabb Christiano Ronaldo portugál labdarúgóval.
  • (Ez ugyan nem tartozik ide, de gyerekkoromban azt gondoltam, hogy két Verne van, mert a regényeinek egy részére Jules Verene, más részére Verne Gyula név van felírva.)

Elnézést kérek, ha túlságosan nyílt végű a kérdés. Megértem, hogy nem tudjátok megjósolni, hogy milyen híres emberekről hallhattam. – b_jonas 2012. július 9., 22:46 (CEST)[válasz]


(Sir) Francis Bacon (filozófus)ról is van szócikkünk!
Két számon tartott Wesselényi nevű politikusunk van, a grófi rangú Wesselényi Ferenc nádor és Wesselényi Miklós báró, az árvízi hajós.
Korányiból több is van, de a két legismertebb: Korányi Frigyes és Korányi Sándor, apa és fia, mindkettő orvosprofesszor.
A Latabárok famíliája.
Bródy Sándor író, Bródy Imre feltaláló.
vitorlavita 2012. július 9., 23:25 (CEST)[válasz]

A két kortárs impresszionista festő: Monet és Manet nevét is szokták keverni. – Szente vita 2012. július 10., 00:10 (CEST)[válasz]

Ábrányi Emilből három is van. Kerge Kísértet 2012. július 10., 00:19 (CEST)[válasz]

Válasz
Több mint száz névazonosságról tud a lexikonunk. Meg sem próbálom sorolni, mert nem tudom milyen terület érdekel. A Kategória:Egyértelműsítő lapokon belül keress személyneveket. – Rodrigó 2012. július 10., 08:52 (CEST)[válasz]
Rodrigó: a legtöbb névegyezés, amit így találhatnék, olyan, hogy a személyeket nem fogom véletlenül összekeverni, mert mással foglalkoztak. A két Bacon azért volt különösen zavaró, mert mindkettőt a tudományos módszer pionírjaként emlegetik, ezért kevertem össze őket. – b_jonas 2012. július 10., 17:06 (CEST)[válasz]
Ez már szűkítés, de így is 100 felettire tippelem a számukat. példák:

--Rodrigó 2012. július 11., 11:11 (CEST)[válasz]

További példa: Erzsébet magyar királyné

1. Kun Erzsébet magyar királyné (1240 – 1290-95) 2. Piast Erzsébet magyar királyné (1305–1380) 3. Kotromanić Erzsébet magyar királyné (1339 – 1387) 4. Luxemburgi Erzsébet magyar királyné (1409–1442) 5. Erzsébet Krisztina magyar királyné (1691–1750) 6. Wittelsbach Erzsébet magyar királyné (Sziszi,1837–1898) --karesznincs vita 2012. július 11., 20:39 (CEST)[válasz]

Remek lista, köszönöm. A Rákócziakat említettem föntebb. Albert Flórián azért jó példa, mert az Albert Flórián Stadionról a legtöbb budapesti hallott, de az apáról és fiáról valószínűleg csak az, aki részletesebben foglalkozik focival. (Ugyanezért jó példa Korányi, akit vitorla említett.)
A mitológiai alakokról viszont időnként az az érzésem van, hogy ha rábökök tetszőlegesen egy ókori görög istenség nevére, majd melléírom, hogy “kisebb tengeristen”, akkor majdnem biztosan van ilyen, ha pedig még melléírom, hogy “Poszeidón udvartartásába tartozik, történetéről szinte semmit nem lehet tudni, csupán egy jelentéktelen ókori görög költő töredékesen fönnmaradt verseben van egyszer megemlítve, mint az ünnepi díszben felvonuló Poszeidón kisérője”, akkor is egész jó esélyem van. – b_jonas 2012. július 12., 08:24 (CEST)[válasz]