Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-09-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Alienation of affections[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a magyar jogszabályban szerepel-e az Alienation_of_affections fogalom. Azaz, ha egy harmadik személy ügyel egy házasság felbomlása iránt, ez lehet-e jogellenes, perelhető-e a harmadik személy.
--82.234.207.120 (vita) 2011. szeptember 26., 05:07 (CEST)[válasz]
Válasz
A magyar jog hűtlenséget a "hűtlen elhagyás" (wilful desertion) fogalmával kezeli, ami házassági bontóper alapját kepezheti. Ez a helyzet nem befolyasolja a vagyon elosztását, csak ha egy házassági szerződésbe belefoglalták. --Rodrigó 2011. szeptember 28., 10:19 (CEST)[válasz]


vélekedésem:

Van-e köztünk - szerkesztők közt - jogász, azt nem tudom... Az én érzésem szerint a válasz tagadó lehet.
Megpróbálom lefordítani a kifejezést a szótár segítségével (mivel maga a kérdés nehezen érthető):
alienation = elidegenedés, elidegenítés, elidegenülés
affection = betegség, hajlam, lelkiállapot, ragaszkodás, szeretet, vonzalom
A birtokos szerkezet bizonytalan fordítása: talán a szeretet elidegenítése? Vagy: elidegenítés (eltántorítás?) a szeretettől?
Mindkettő jó. Az első az "elszeretés", a második egy házasság rosszindulatú feldúlását sejteti, a szócikk mindkettőt leírja. - Orion 8 vita 2011. szeptember 26., 23:11 (CEST)[válasz]
Az biztos, hogy nekem semmi nem ugrik be, nem hallottam olyan bírósági ügyről, amelyben valamilyen párkapcsolat megszűntéért harmadik felet vonnának felelősségre. Ilyesmi talán csak kiskorúak (gondnokságra szorulók) elhelyezési perében fordul elő.
Házasság csak két egyenrangú nagykorú között lehetséges, így házasság megszűnése is. Mondom: mindketten nagykorúak, egyenrangúak - vagyis tetteikért mindketten maguk viselnek felelősséget. Válás esetén is, bármiért is következett be valamelyik fél elhidegülése. Házassággal kapcsolatban harmadik személy?!
A való élet produkál olyat, számtalanszor, hogy a párkapcsolat nem szimmetrikus, egyáltalán nem szimmetrikus, de a magyar jog ezt nem ismeri el. Ha ez az asszimmetria nyilvánvalóvá válik, orvosilag igazolhatóvá, akkor ilyen esetben gyámhatósági intézkedésekre van szükség (szerintem).
vitorlavita 2011. szeptember 26., 10:00 (CEST)[válasz]

Kedves kérdező, nekem szemet szúrt a szóhasználata, konkrétan az "ügyel valami iránt" alakzat. Ez a kifejezés nekem szokatlan, és felmerült az a gyanúm is, hogy ön nem magyar anyanyelvű, de lehet, hogy csak valaki szűkebb tájegységen használt vagy régies kifejezéssel élt. Persze egyik sem baj, és jelezheti akár az én műveletlenségemet is, én csak azért hozom szóba, mert a jogszabályok szóhasználata aprólékos pontosságot kíván meg az azokat értelmezőktől. Ezért az a tanácsom, hogy ha jogi ügyben magyarul intézkedik, akkor a beadványai, iratai szövegét akkor is nézesse át egy magyar anyanyelvű emberrel, ha a jogi segédletet egyébként nem látja szükségesnek. Egy félreérthető szóhasználat sajnos lényegesen változtathat egy ügy kimenetelén.

Azért tartom ezt lényegesnek, mert ez a szóhasználat nekem például nem azt idézi, hogy valaki felelős a házasság felbomlásáért, szerepe van benne, okozója, kiváltója, hanem azt, hogy valaki ügyel a házasságra. Tehát vagy szemmel tartja, ellenőrzi, felügyeli, vagy segítőként támogatja, vitákat simít el, lelki problémákat orvosol. És úgy is értelmezhető a kifejezés, hogy felügyeli a házasság felbontásának folyamatát, ügyel szabályok betartására, esetleg megóvja a feleket attól, hogy a házasság felbomlását meggondolva csak meghosszabbítsák saját kínlódásukat. Számomra elképzelhetőek ilyen feladatok, végső soron a házassági tanú egy kicsit ehhez is hasonlítható, és persze elképzelhető az is, hogy egy ilyen személy elszereti a pár egyik tagját, vagy éppen más módon okozza a házasság végét. Laikus véleményem szerint a magyar jogban nincs olyan fogalom, amely az itt leírt feladatot körülírja egy személy részére, tehát ha a szerelmi háromszög harmadik résztvevője bármi módon is hivatalosan felelősségre vonható, akkor nem különböztetik meg ilyen módon bármely más külső személytől.

Ha a házasság felbomlásáért egy harmadik személy okolható, akkor, minden eddigi mellett, elmondható, hogy ha az, amit tett, akár a büntetőjog, akár a polgári jog alapján kifogásolható, akkor az illető felelősségre vonható. Tehát feljelentést lehet tenni ellene, illetve pert lehet indítani ellene. Például ilyen lehet, ha a házaspár bármelyik tagját valamivel hitegeti, vagy éppen zsarolja, fenyegeti, megfélemlíti vagy kényszeríti; ha valamelyiküket alaptalanul vádolja meg valamivel; ha valamelyikükről olyan adatot szerez meg, amelynek a megismeréséhez neki nincs joga; ha kifogásolható mértékben használja ki valamelyik félre kiterjedő hatalmát, jogkörét, befolyását, érzelmi ráhatási lehetőségét és így tovább. Ha viszont csak azt mondja, hogy figyelj rám, a párod iszákos, mellette két évig sem fogod kibírni, gyere inkább hozzám, vagy azt mondja, hogy ha hozzám jössz, veszek neked egy házat, ilyen esetek nem büntethetőek, ha az, aki az ajánlatot kapja, nem tartja a dolgot jogilag kifogásolhatónak. Ilyenkor egyszerűen a "jobb ajánlat" győzött, ami szép vagy nem szép, de felnőtt, teljes jogú emberek szabad döntésére van bízva. A házasságtörés nálunk nem büntetendő, hálistennek, de még csak nem is okoz álságos háborúskodást valamely politikus körül.

Ha az elhagyott fél károsultnak érzi magát, ami miatt anyagilag kifejezhető jóvátételt vagy kártérítést várna el, az polgári peres eljárást igényel, ehhez persze mindenekelőtt személyesen és részletesen meg kell tanácskozni az ügyet egy jogásszal, ügyvéddel. És természetesen ezt annak is érdemes lehet megtenni, aki a felelősségre vonástól tarthat. - Orion 8 vita 2011. szeptember 26., 22:58 (CEST)[válasz]

Mi az a podcast?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--78.92.91.192 (vita) 2011. szeptember 26., 10:56 (CEST)[válasz]

válasz:

Van ám erről szócikkünk! A kérdésben szereplő szó nem egy tárgy neve, hanem egy eljárás nevének rövidebb(?) alakja. Íme, a fogalom magyarázata: Podcasting
vitorlavita 2011. szeptember 26., 13:06 (CEST)[válasz]

Nyelvcsalád[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik nagy csalándnak tagjai a szláv és a latin nyelv
--Mardellka13 vita 2011. szeptember 26., 16:02 (CEST)[válasz]

Szia! A wikipédiáa keresőjével rátalálsz ezekre. Szláv nyelvek, latin nyelv. Mindkét szócikkben benne van a nyelvcsalád leírása. Először mindig érdemes megnézni a vonatkozó szócikkeket, és csak akkor írnia tudakozónak, ha ott nem találod a választ. --Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. szeptember 26., 16:14 (CEST)[válasz]

Gyarmatok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a 21.sz-ban vannak-e gyarmatok,és melyek ezek?
--89.134.100.240 (vita) 2011. szeptember 26., 17:07 (CEST)[válasz]
A régi formájukban nincsenek, de egyes országoknak vannak ún. külterületei, amelyek manapság rendszerint valamilyen szinten autonóm területek. Ilyenek pl: Franciaország külterületei: Francia-Guyana, Új-Kaledónia, vagy a Nagy-Britanniához tartozó Falkland-szigetek. --Szabi237 vita 2011. szeptember 26., 17:30 (CEST)[válasz]

Ajánlom figyelmedbe még a Brit tengerentúli területek és a Franciaország tengerentúli területei című szócikkeinket. --Szabi237 vita 2011. szeptember 26., 17:33 (CEST)[válasz]