Wikipédia:Szavazás/Javaslatok/A Wikitanácsról szóló irányelv módosítása (2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Köszönöm a konstruktív részvételt. A 2021. július 12-ig tartó szavazás megkezdődött a Wikipédia:Szavazás/A Wikitanácsról szóló irányelv módosítása (2021) oldalon.

A Wikitanácsról szóló irányelv módosítása (2021)[szerkesztés]

A szövegjóváhagyási eljárás kiírása: Malatinszky vita 2021. június 22., 15:41 (CEST)[válasz]

A tulajdonképpeni szavazás legkorábban három nappal ez után az időpont után kezdődhet, és csak akkor lehet elindítani, ha a megfogalmazás utolsó változatát legalább 4 szerkesztő jóváhagyta, beleértve a kiírót is.

Kedves szerkesztőtársak,

A Wikipédia:Wikitanács irányelvünkben szeretnék néhány változtatást javasolni. A javaslat előzménye az a vitaindító, amit @EniPort és @Dodi123 bő egy éve terjesztett elő, és amihez aztán számos kiegészítő javaslat érkezett. Ezután a hó elején lezárult wikitanácsi választást követő konstruktív vitában tovább finomítottuk a javaslatokat, és nagyjából körvonalazódott, hogy melyik reformötleteknek van esélyük a szükséges kétharmados támogatottság elérésére.

Az alábbi szövegtervezetről javaslok szavazást. Kérlek benneteket, hogy írjátok le esetleges szövegmódosító javaslataitokat, ha pedig jónak tartjátok a kialakult szöveget, jelezzétek a támogatásotokat. Figyeljetek arra, hogy itt nem arról kell véleményt mondanotok, hogy az egyes javaslatokat támogatjátok-e (az majd a tényleges szavazás tárgya lesz), hanem arról, hogy a javasolt szöveget alkalmasnak találjátok-e arra, hogy szavazzunk róla. A szavazási irányelv szerint minden szavazáson kell lennie olyan opciónak, amely a jelenlegi helyzetet változatlanul hagyja – erre ügyeljetek a megfogalmazás során. A közreműködéseteket előre is köszönöm. --Malatinszky vita 2021. június 22., 15:41 (CEST)[válasz]

Még ne szavazz, a szöveg még nincs jóváhagyva!
Idekattintva fejezd ki véleményed:

A szavazás javasolt szövege[szerkesztés]

Még ne szavazz, a szöveg még nincs jóváhagyva!

A szavazás során nyolc különböző pontban tervezzük módosítani a Wikipédia:Wikitanács irányelvet. A módosításokat egymástól függetlenül hagyjuk jóvá vagy utasítjuk el. Mivel irányelvről szavazunk, ezért a WP:SZI szerint a sikeres javaslatoknak legalább tíz támogató szavazatra és kétharmados támogatottságra van szüksége.

1. A Wikitanács adminisztrátor tagjaira vonatkozó korlát eltörlése

Jelenleg az irányelv előírja, hogy „A Wikitanács összlétszámának kevesebb, mint 50%-át alkothatják adminisztrátorok.” A javaslat az, hogy ezt a korlátozást töröljük el. Erről egyszerű  támogatom vagy  ellenzem szavazattal lehet véleményt nyilvánítani.

2. Az eljárótanács adminisztrátor tagjaira vonatkozó létszámkorlát eltörlése

A jelenlegi szabályozás szerint speciálisan az eljárótanácsban is kisebbségben kell lenniük az adminisztrátoroknak. Itt három opció körvonalazódott:

A: Maradjon meg a jelenleg érvényben lévő korlátozás.

B: Töröljük el a jelenleg érvényben lévő korlátozást.

C: Általában töröljük el a jelenleg érvényben lévő korlátozást, de az olyan esetekben, ahol az eljárótanácsnak egy adminnal kapcsolatos ügyben kell döntenie, továbbra is írjuk elő az eljárótanácsi adminkisebbséget.

Mivel itt kettőnél több opció közül kell választani, ebben a pontban az opciók rangsorolásával lehet véleményt nyilvánítani: A szavazók az A, B, C betűk megfelelő sorrendben való leírásával rangsorolják a fenti három opciót. Például „CBA” jelöli azt, hogy a szavazónak a C változat a legszimpatikusabb, majd a B a következő legrokonszenvesebb, és a legkevésbé az A változatnak örülne. Az eredményt Condorcet-módszerrel értékeljük ki.

3. A WT-választás kiírásának liberalizálása

A jelenlegi irányelv szerint a Wikitanács tagjaira vonatkozó „választást (rendes és pót- egyaránt) a Wikitanács írja ki.” A javaslat az, hogy ezt a korlátozást töröljük el. Erről egyszerű  támogatom vagy  ellenzem szavazattal lehet véleményt nyilvánítani.

4. A WT-póttagság eltörlése

A jelenlegi irányelv szerint ha a wikitanácsi választáson 10-nél többen kapják meg a 25 szavazatos-kétharmados bizalmat, akkor őket a szavazatkülönbség alapján rangsoroljuk, az első tíz WT-tag lesz, a többiek pedig póttagok lesznek, akiknek tanácskozási joguk van a WT-ben, de nem szavazhatnak, és az esetleg kilépő WT-tagok helyére ezek közül kerül be valaki. Itt ismét csak három opció körvonalazódott:

A: Marad a jelenlegi rendszer.

B: Eltöröljük a póttagság intézményét: mindenki, aki megkapja a 25 szavazatos/kétharmados támogatást, teljes jogú WT-tag lesz, még akkor is, ha ezzel esetleg 10 fölé emelkedik a WT taglétszáma. Az irányelv „A Wikitanács 10 tagból áll” kitételét töröljük.

C: A WT taglétszámát 10 főben maximáljuk, és ha 10-nél többen kapják meg a 25 szavazatos-kétharmados bizalmat, akkor őket a szavazatkülönbség alapján rangsoroljuk, az első tíz WT-tag lesz, a többieket viszont meg nem választottnak tekintjük, akiknek nincsen tanácskozási joguk sem a WT-ben, és megszűnik az a gyakorlat is, hogy az esetleg kilépő WT-tagok helyére ezek közül kerül be valaki. Az irányelv „A Wikitanács 10 tagból áll” kitétele erre változik: „A Wikitanács legfeljebb 10 tagból áll”.

Mivel itt kettőnél több opció közül kell választani, ebben a pontban az opciók rangsorolásával lehet véleményt nyilvánítani: A szavazók az A, B, C betűk megfelelő sorrendben való leírásával rangsorolják a fenti három opciót. Például „CBA” jelöli azt, hogy a szavazónak a C változat a legszimpatikusabb, majd a B a következő legrokonszenvesebb, és a legkevésbé az A változatnak örülne. Az eredményt Condorcet-módszerrel értékeljük ki.

5. A Wikitanács minimális létszáma

A jelenlegi irányelv szerint ha a Wikitanács létszáma 8 alá csökken, pótválasztást kell kiírni. A javaslat szerint ez a követelmény továbbra is fennmarad, de ha a Wikitanács létszáma valamilyen okból 5 alá csökken, a WT feloszlik és új választást kell kiírni. Erről egyszerű  támogatom vagy  ellenzem szavazattal lehet véleményt nyilvánítani.

6. A Wikitanács mandátuma

A jelenlegi irányelv szerint a Wikitanács mandátuma egy évig tart, és ezután akkor is megszűnik, ha időközben nem sikerül új Wikitanácsot alakítani. A javaslat az, hogy a korábbi Wikitanács mandátuma szükség esetén az új Wikitanács megalakulásáig hosszabbodjon meg. Erről egyszerű  támogatom vagy  ellenzem szavazattal lehet véleményt nyilvánítani.

7. Az aktivitási követelmény eltörlése

A jelenlegi irányelv szerint a Wikitanács tagjának „jelentkezhet bármely aktív szerkesztő”. A javaslat az, hogy ezt a követelményt hagyjuk el az irányelvből. Erről egyszerű  támogatom vagy  ellenzem szavazattal lehet véleményt nyilvánítani.

8. Az eljárótanács tagjainak kiválasztása

A jelenlegi irányelv szerint miután a Wikitanács befogad egy ügyet, „az ügyben az időrendben első 5 elfogadó szavazattal nyilatkozó tag alakítja meg az adott ügyben eljáró tanácsot”. A javaslat az, hogy töröljük el a fenti megkötést, és ehelyett fogalmazzunk úgy, hogy „Az eljárótanács összetételéről a Wikitanács – az összeférhetetlenségi szabályok tiszteletben tartásával – saját hatáskörében dönt.” Erről egyszerű  támogatom vagy  ellenzem szavazattal lehet véleményt nyilvánítani.


Még ne szavazz, a szöveg még nincs jóváhagyva!

Jóváhagyom, hogy ez a szöveg szavazásra kerüljön[szerkesztés]

Ha a más megfogalmazást szeretnél, vagy ha a szavazásra bocsátásnak irányelvi akadályát látod, akkor azt a Szövegmódosítási javaslatok című részbe írd!
  1.  jóváhagyom: szavazásra vihető Malatinszky vita 2021. június 22., 15:41 (CEST)[válasz]
  2.  jóváhagyom: szavazásra vihető – Pagony foxhole 2021. június 22., 18:23 (CEST)[válasz]
  3.  jóváhagyom: szavazásra vihető – FoBe üzenet 2021. június 22., 20:25 (CEST)[válasz]
  4.  jóváhagyom: szavazásra vihető – Worrida vita 2021. június 22., 23:50 (CEST)[válasz]
  5.  jóváhagyom: szavazásra vihető – Burumbátor Súgd ide! 2021. június 23., 08:50 (CEST)[válasz]
  6.  jóváhagyom: szavazásra vihető – Dodi123 vita 2021. június 24., 11:11 (CEST)[válasz]
  7.  jóváhagyom: szavazásra vihetőGg. AnyÜzenet 2021. június 24., 11:59 (CEST)[válasz]
  8.  jóváhagyom: szavazásra vihető – Jávori István Itt a vita 2021. június 24., 20:48 (CEST)[válasz]

Szövegmódosítási javaslatok és kifogások a szavazás megtartása ellen[szerkesztés]

Köszönöm Malatinszkynak az alapos munkát, nagy szükség van erre a módosítási körre. A 4-5. ponthoz tennék javaslatot. A jelenlegi szabály szerint a WT létszáma 10 fő. Megfontolnám esetleg ennek az elhagyását vagy moderálását is, hiszen már néhányszor nem jöttek össze ennyien. Azt is pontosítani kellene itt, hogy a megalakulást mennyiben befolyásolja a megválasztott WT-tagok száma. Ha csak 6 embert sikerül megválasztani, akkor ők már megalakíthatják a tanácsot? Egyébként támogatom. – Burumbátor Súgd ide! 2021. június 22., 17:28 (CEST)[válasz]

Az irányelvben pillanatnyilag valóban szerepel az, hogy "A Wikitanács 10 tagból áll". Ezt a félmondatot valószínűleg át kell majd írni hogy tükrözze azt az opciót, amit a 4. pontban a közösség választ. Szerintem erről nem kell külön szavazni. Mindenesetre ennek a dolognak az elfogadott jelentése eddig is az volt, hogy "a wikitanácsnak normálisan 10 tagja van, nem számítva a póttagokat, több sose lehet, de kevesebb esetleg igen".
Ami a 6 fős WT-t illeti, pillanatnyi szabályaink szerint elvi tagszámminimum nincsen. Gyakorlatilag persze egy ötnél kisebb létszámú WT működésképtelen, mert nem tud eljárótanácsot csinálni, de annak nincs akadálya, hogy hat fővel WT alakuljon, de persze rögtön pótválasztást kell csinálni, hogy a létszámot fölhízlaljuk legalább nyolcra. Az 5. javaslat szerint egy 5 fő alá csökkent létszámú WT-t szélnek kell ereszteni és új választást kell kiírni. Egy hatfős WT viszont az új szabály kereteibe is belefér. -- Malatinszky vita 2021. június 22., 18:14 (CEST)[válasz]
 támogatomFoBe üzenet 2021. június 22., 18:07 (CEST)[válasz]
@FoBe: Bocs, mit is támogatsz? --Malatinszky vita 2021. június 22., 18:15 (CEST)[válasz]
@Malatinszky: Azt, hogy az irányelvből kikerüljön az, hogy a WT-nek 10 tagja van, mert ez, ahogy Burumbátor is leírta, nem felel meg a jelenlegi gyakorlatnak. Néha lemondások útján 10 alá csökken a létszám, néha pedig a közösség nem választ meg 10 tagot – eközben viszont nekem úgy tűnik, a közösség számára igazából rendben van, ha a WT-nek éppen csak 8 vagy 9 tagja van.
Ezért a módosításért önmagában én nem feltétlenül csinálnék szavazást, viszont szerintem ha már amúgy is hozzányúlunk az irányelv szövegéhez, és lesz erről egy szavazás, akkor hasznos lenne ezt is belevenni. FoBe üzenet 2021. június 22., 18:32 (CEST)[válasz]
Szerintem felesleges, de ha ragaszkodtok hozzá, írjátok be 9. pontnak, vagy valahogy építsétek bele a 4. pontba. --Malatinszky vita 2021. június 22., 19:23 (CEST)[válasz]
@Malatinszky: Köszi a konstruktív hozzáállást. A 4. pont szövegét ennek megfelelően kiegészítettem. FoBe üzenet 2021. június 22., 20:25 (CEST)[válasz]
Köszönöm, jó lett a módosítás, támogatom az így keletkezett szöveget is. @Pagony: gondolom, neked sincs kifogásod a jóváhagyásod után tett kiegészítés ellen. --Malatinszky vita 2021. június 24., 07:56 (CEST)[válasz]
Nincs kifogásom. Pagony foxhole 2021. június 24., 11:07 (CEST)[válasz]

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!