Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Az első lépések (tartsd észben)

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

7. Tartsd észben
9. Névterek   >
Wikipédia: az első lépések
Ez az útmutató része a
Wikipédia segítség oldalainak.
Bevezető oldalak

kezdőoldal
szerkesztés
formázás
belső hivatkozások
társprojekt-hivatkozások
külső hivatkozások
vitalapok
tartsd észben
regisztráció
névterek
merre tovább

Lásd még

Segítség

Itt néhány olyan fontos dologról olvashatsz, amit jó ha észben tartasz a Wikipédia szerkesztése közben.

Viselkedés

A különböző szerkesztőknek eltérő nézeteik, hitviláguk, nézőpontjuk és hátterük van, gyakran jelentős eltérésekkel. A gyakorlatban az ezekből fakadó véleménykülönbségek sokszor nagy vitákhoz vezetnek, amelyek akár szerkesztési háborúvá is fajulhatnak. Egy együttműködésen alapuló enciklopédia elkészítésének kulcsa az, hogy másokat, mások nézeteit is tisztelettel kezeljük, és mindig legyünk nyitottak, udvariasak, és civilizáltak.

A legfontosabb hogy mindig feltételezz jóindulatot a többi szerkesztőről. Ha valaki olyasvalamit tesz, ami felbosszant, hagyj egy udvarias üzenetet a cikk vagy a felhasználó vitalapján, és kérdezz rá az okokra. Így elkerülheted az esetleges félreértésekből adódó kínos helyzeteket.

Szerkesztői irányelvek

Semleges nézőpont

A Wikipédia legfontosabb szerkesztői irányelve a „semleges nézőpont”, gyakori angol rövidítéssel NPOV. Eszerint minden cikket semleges nézőpontból, objektíven kell megírni, minden álláspont kellő szintű bemutatásával, elfogultság nélkül. Az irányelv szerint minden jelentős álláspontot elfogadunk, és megpróbáljuk őket bemutatni anélkül, hogy megítélnénk, melyik a helyes. A célunk az, hogy informatívak legyünk, nem pedig az, hogy meggyőzzünk bárkit is bármiről. Az irányelv nem azt kéri, hogy 100%-ig objektívek legyenek a szócikkek, mivel a vitákban minden fél úgy hiszi, hogy az ő nézete „igaz”. Lehet véleményeket közölni, de jelölni kell, hogy az vélemény, nem pedig tény.

Ha vitatott szócikkeket szeretnél szerkeszteni, például politikai vagy vallási témákban, akkor nagyon fontos, hogy elolvasd és megértsd a semleges nézőpont irányelvünket, valamint mindig őrizd meg a hidegvéred.

Témaválasztás

A Wikipédia egy enciklopédia. Ennélfogva a szócikkeknek enciklopédikus információkat kell, hogy tartalmazzanak arra érdemes tárgyról. Hogy mi (vagy ki) elég jelentős ahhoz, hogy szerepeljen a Wikipédiában, az folyamatos vita tárgya, de közülünk nagyon kevesen gondolják úgy, hogy például a Föld összes emberéről, az összes vállalatról, vagy a világ városainak minden utcájáról szócikket kellene készíteni. A Wikipédiába ezenkívül nem való a saját kutatás, mivel szándéka szerint nem elsődleges forrás. Egy bővebb leírás: mi nem való a Wikipédiába.

Szintén nagyrészt ellenezzük, hogy saját magadról írj szócikket. Ha olyan jelentős személy vagy valamilyen okból kifolyólag, majd valaki más el fogja készíteni a rólad szóló cikket. Ha magadról szeretnél írni, használd a szerkesztői lapodat, azt arra találtuk ki.

Források feltüntetése

Tüntesd fel a forrásaidat: adj meg hivatkozásokat, forrásokat azzal kapcsolatban, amit írsz; hogy az olvasók ellenőrizni tudják a cikket, és további információkat találhassanak. A jó források a Wikipédiát megbízhatóvá és használhatóvá teszik.

Ezenkívül, ha tudsz a témához kapcsolódó weboldalakat, hivatkozásokat készíthetsz rájuk a szócikk végén egy == További információk == szekcióban. De tartsd szem előtt, hogy a Wikipédia nem linkgyűjtemény.

Szerzői jogok

Soha ne küldj fel jogvédett anyagokat engedély nélkül. A legjobb szócikkek vagy a saját ismeretek, vagy több forrást felhasználó kutatás segítségével készülnek. Bővebb információkért lásd: Wikipédia:Szerzői jogok.