Wikipédia:Az első lépések (belső hivatkozások)

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

<   1. Szerkesztés
3. Belső hivatkozások
Wikipédia: az első lépések
Ez az útmutató része a
Wikipédia segítség oldalainak.
Bevezető oldalak

kezdőoldal
szerkesztés
formázás
belső hivatkozások
társprojekt-hivatkozások
külső hivatkozások
vitalapok
tartsd észben
regisztráció
névterek
merre tovább

Lásd még

Segítség

A hivatkozások a Wikipédia-cikkek fontos részét képezik.

Belső hivatkozások

Az egyik dolog, ami miatt a Wikipédia hasznos (és függőséget okoz), az a kereszthivatkozásoknak a belső hivatkozások révén megvalósuló kiterjedt rendszere. Ezek az egyszerűen megalkotható hivatkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhasználók további információkhoz jussanak az olvasott cikkel kapcsolatban.

Mikor készíts hivatkozásokat?

A legegyszerűbb mód arra, hogy megtanuld, mikor kell linkelni: a meglévő Wikipédia-szócikkek olvasgatása – példaképpen. Ha bizonytalan vagy, hogy készíts-e hivatkozást valamiről, vagy sem, kérdezd meg magadtól: „Ha olvasnám ezt a cikket, ez a link hasznos lenne számomra?”

Hogyan készíts hivatkozásokat?

Ha a forrásszöveg-szerkesztőben hivatkozásokat szeretnél készíteni egy másik Wikipédia-oldalhoz (ezeket wiki-linkeknek hívjuk), akkor kétszeres szögletes zárójelbe kell tenned a szöveget, így:

[[homokozó]]

Például, ha linkelni akarsz mondjuk a Wikipédia:Homokozó oldalhoz, akkor az így fog kinézni:

[[Wikipédia:Homokozó]]

(A „Wikipédia:” rész jelzi azt, hogy a céloldal a Wikipédia névtérben van, nem pedig a szócikk-névtérben, ahová a normál szócikkek kerülnek.)

Ne felejtsd el ellenőrizni a hivatkozásokat, mert előfordulhat, hogy nem arra a szócikkre mutatnak, amire szeretnéd (például egy egyértelműsítő lap miatt).

Ha a hivatkozott szócikk címétől eltérő szöveget szeretnél látni a hivatkozás szövegében, akkor használd a | karaktert, amit magyar billentyűzeteken az AltGr + w billentyűkombinációval érhetsz el.

Például, ha a homokozóhoz szeretnél hivatkozást alkotni, de szövegként a „gyakorlótér” szót szeretnéd látni, akkor így írd be:

A gyakorlás színtere a [[Wikipédia:Homokozó|gyakorlótér]]. → A gyakorlás színtere a gyakorlótér.

Így a megjelenített szövegtől függetlenül a hivatkozás a homokozóra fog mutatni.

Hivatkozás fejezetcímre

Nem csak más Wikipédia-oldalakra lehet hivatkozást készíteni, hanem azokon belül közvetlenül egy fejezetcímre (vagy alcímre) is. A használatához a lap címe mellé egy # jelet kell tenni, és utána pedig a hivatkozni kívánt fejezet címét. (Fejezetcímnek az számít, ami egyenlőségjelek közé van téve.)

[[Wikipédia:Wikifogalmak szójegyzéke#Link]] → Wikipédia:Wikifogalmak szójegyzéke#Link
[[Wiki#Hivatkozás és lapok készítése|A wikihivatkozások története]] → A wikihivatkozások története

Ha egy oldalon belül szeretnél más bekezdésre hivatkozni, akkor a lap neve elhagyható, elég a # jel és a fejezet (vagy alfejezet) címe:

[[#Belső hivatkozások]] → #Belső hivatkozások

Kategóriák

A szócikkedet érdemes besorolni abba az egy vagy több kategóriába, melyekben a többi hozzá hasonló szócikk van. Csak gépeld be, hogy [[Kategória:X]], természetesen az X helyén a kategória nevével.

Egy kategóriaoldalhoz is lehet hivatkozást alkotni (például referenciaként további kereséshez), egyszerűen tégy egy kettőspontot ( : ) a Kategória szó elé, így:

[[:Kategória:Asztrofizika]]

A fenti begépelt szöveg a következőképpen fog megjelenni:

Kategória:Asztrofizika

Fontos, hogy a szócikkeket a megfelelő kategóriá(k)ba tedd, hogy mások könnyen megtalálhassák a művedet. A leghatékonyabb módszer a legjobb kategória megtalálásához az, hogy megnézel hasonló tárgyú oldalakat, és megnézed, milyen kategóriá(k)ba tartoznak. Például, ha egy fafajról írsz szócikket, érdemes megnézni egy másik fafajról szóló cikket is, hogy milyen kategóriák jöhetnek szóba.

A másik lényeges dolog, hogy mindig csak a legszorosabban kapcsolódó kategóriát használd, az annál tágabbakat ne! Ha például van egy szócikk egy francia színészről, és van olyan kategória, hogy Francia színészek, akkor elegendő ezt az egy kategóriát berakni a cikk aljára, több nem kell. (Sokan elkövetik azt a hibát, hogy berakják pl. a Franciák, a Színészek, a Művészek, a Színház meg még ki tudja, milyen kategóriákba. Ez utóbbiakra azonban nincs szükség, mert így óriásira duzzadnának a kategóriák, holott a Francia színészek bármelyikből elérhető pár lépéssel.)

A fenti elv maguknak a kategóriáknak a besorolására is vonatkozik: csak a közvetlenül szükségeset illesszük be. A kategóriáknál azonban minimum két tágabb csoportra szinte mindig szükség van. A Budapest építményei kategóriát például be kell sorolni úgy, hogy Budapest felől és az építmények felől egyaránt elérhető legyen.

További információkért a kategóriákról és a kategorizálásról nézd meg a hogyan használd a kategóriákat oldalt.