Wikipédia:Az első lépések (társprojekt-hivatkozások)

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

<   2. Formázás
4. Társprojekt-hivatkozások
6. Vitalapok   >
Wikipédia: az első lépések
Ez az útmutató része a
Wikipédia segítség oldalainak.
Bevezető oldalak

kezdőoldal
szerkesztés
formázás
belső hivatkozások
társprojekt-hivatkozások
külső hivatkozások
vitalapok
tartsd észben
regisztráció
névterek
merre tovább

Lásd még

Segítség

Kapcsolódó oldalak, társprojektek

A Wikipédia enciklopédiajellegű szócikkeket tartalmaz (kalendárium és napi hírek jellegű információkkal kiegészítve). Így az olyan szócikkek, amelyek egy szó vagy kifejezés rövid meghatározásai (ahogy egy szótárban szokás), és nem lehet kibővíteni őket enciklopédia-szerű cikké, akkor a Wikipédia egyik társprojektjében, a Wikiszótárban kell őket elhelyezni.

Az eredeti forrásból származó szövegeknek – mint például egy közkincs könyv teljes tartalma, amelyet elérhetővé szeretnél tenni – a Wikiforrásban a helyük.

A magyarul is elérhető projektek között található még a Wikidézetek, és a Wikikönyvek (saját írások publikálására). Az összes társprojekt listáját a Wikimedia projektek teljes listája oldalon találod (egyelőre csak angol nyelven).

Hivatkozás más Wikimedia projekt oldalaira

Ha van egy kevéssé ismert kifejezés a szócikkben, amit írsz, és úgy gondolod, hogy kevesen értenék meg az ismerete nélkül a cikket, akkor az első gondolatod az lehet, hogy létrehozol neki egy szócikket a Wikipédiában (a megfelelő magyarázattal) – bár tisztában vagy vele, hogy nem lehet róla annyit írni, hogy igazi enciklopédia szócikk legyen.

Ebben az esetben hivatkozz inkább a megfelelő Wikiszótár bejegyzésre! (Amennyiben a Neked szükséges szócikk még nem létezik a Wikiszótárban, tégy szívességet azzal, hogy megírod. A Wiktionaristák segítenek majd, hogy tényleg jó szótárbejegyzés váljék belőle.)

A teljes URL-cím helyett használd a szokásos Wikipédia hivatkozásokhoz hasonló formát, a megfelelő társprojekt nevével. Például a Wikiszótár „kutya” definíciójára a következőképpen tudsz hivatkozni:

[[wikt:kutya]]wikt:kutya

El is bújtathatod a wikt (vagy wiktionary) szót a | karakter segítségével:

[[wikt:kutya|kutya]]kutya (Amint erről az előző oldalon írtunk.)

A többi társprojektre is hasonló módon készíthetsz hivatkozásokat. További információkat itt találhatsz.

Hivatkozás más nyelvű Wikipédia oldalaira

Ezt az oldalt a Wikipédia magyar nyelvű változatán olvasod, de nagyon sok (több mint kétszáz) más nyelven készülő Wikipédia is van. A magyar Wikipédiát a hu előtag azonosítja a cím elején (hu.wikipedia.org). Az összes Wikipédia listáját lásd itt (angol nyelven).

Például, a magyar Wikipédiából az angol Wikipédiára hivatkozni az Isaac Asimov szócikkre a következőképpen tudsz:

[[:en:Isaac Asimov]]en:Isaac Asimov

(Figyelj arra, hogy az első kettőspont biztosan szerepeljen!)

Hasonlóan, ha az angol Wikipediából akarsz a magyarra hivatkozni, akkor ezt kell beírnod:

[[:hu:Isaac Asimov]]hu:Isaac Asimov

Ha pedig egy másik nyelvű Wikipédia társprojektre szeretnél hivatkozni, akkor azt így kell gépelned:

[[:q:en:Isaac Asimov]]q:en:Isaac Asimov (Oldal az angol nyelvű Wikidézetekből.)

Más nyelvű Wikipédiák szócikkeire a vitalapokon, a Wikipédia-névtér lapjain hivatkozunk, szócikkekben lehetőleg nem, arra ugyanis ott vannak az interwiki-hivatkozások, amik más Wikipédiák párhuzamos szócikkeivel kötik össze az oldalainkat. Ha úgy érzed, hogy egy másik Wikipédiában található olyasmi, ami nélkülözhetetlen a lapon, akkor hozd át, fordítsd le, tedd kommentbe, amíg valaki lefordítja, és így tovább! A szöveg törzsében csak egyszerűen tedd dupla szögletes zárójelbe a hivatkozni kívánt szavakat ( [[]] ), ha esetleg még nem léteznek, a piros link valakinek majd felkelti a figyelmét és pótolja a hiányosságot.